Επεκτείνει την δράση του σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Ορεστιάδα και Δράμα ο Σύλλογος Αεροσφαίρισης Αλεξανδρούπολης

 

Άγνωστο στους περισσότερους, θεαματικό για όσους το γνωρίζουν, το άθλημα της αεροσφαίρισης “πάτησε” για τα καλά στη Θράκη μέσα από τον Σύλλογο Αεροσφαίρισης Αλεξανδρούπολης, ο οποίος δραστηριοποιείται σχεδόν σε όλη την περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Αυτή τη φορά, μάσκες, “όπλα”, παραλλαγές, και περίπου τριάντα συμμετέχοντες, χρησιμοποίησαν ως πίστα το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο έναντι της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής.

«Παίζουμε σε διάφορες περιοχές, κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Δράμα», πληροφορεί για τη δράση του Συλλόγου ο γραμματέας του Σταύρος Ζαρκάδας και καλεί τους αναγνώστες να συμμετάσχετε σε κάποια δραστηριότητα.

«Εμείς είμαστε γύρω στα τριάντα ενεργά μέλη και ασχολούμαστε με το άθλημα της αεροσφαίρισης. Όταν δημιουργήσαμε τον σύλλογο, είχαμε ως σκοπό να οργανωθούμε καλύτερα από μια ομάδα που μαζεύεται και παίζει συχνά. Ως σύλλογος έχουμε επίσημο καταστατικό, ταμείο, κι αρκετή οργάνωση. Στην Κομοτηνή δεν έχετε ακόμη σύλλογο, όμως έχετε μια ενεργή ομάδα κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι στοχεύουν στο μέλλον να κάνουν αντίστοιχη λέσχη. Ο σύλλογός μας μπορεί να εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, αλλά έχουμε στενή σχέση κι αρκετά μέλη από την Κομοτηνή», αποκάλυψε ο κ. Ζαρκάδας στην εφημερίδα «Χρόνος».

Τι όμως είναι το χόμπι της αεροσφαίρισης, σε τι μοιάζει και σε τι διαφέρει με το πιο γνωστό  paintball; «Η αεροσφαίριση είναι μια ομαδική δραστηριότητα ελευθέρου χρόνου με την μορφή παιχνιδιού, που διεξάγεται σε οριοθετημένο χώρο, μεταξύ δύο ή περισσότερων ομάδων, οι οποίες συναγωνιζόμενες σύμφωνα με ορισμένους κανόνες, προσπαθούν να πραγματώσουν αντικειμενικούς σκοπούς, με την χρήση αεροβόλων όπλων που εκτοξεύουν πλαστικά σφαιρίδια 6 ή 8 χιλιοστών, τα οποία είναι ακίνδυνα για τους αθλούμενους, αφού χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα ασθενή ισχύ τους», απαντά ο κος Ζαρκάδας κι αναδεικνύει την ειδοποιό διαφορά με το paintball ότι δηλαδή «σε μας δεν υπάρχει το χρώμα, αντίθετα βασιζόμαστε στην ευγενή άμιλλα. Όταν χτυπηθεί κάποιος, οφείλει να σηκώσει το χέρι του και να αποχωρήσει από την πίστα».

Σύμφωνα με τον γραμματέα του συλλόγου της Αλεξανδρούπολης, στόχος «δεν είναι τόσο το να κερδίσει η μία ομάδα την άλλη, όσο να περνάμε καλά. Υπάρχουν διάφορα σενάρια παιχνιδιού, όπως να εξοντώσεις την αντίπαλη ομάδα, να κλέψεις τη σημαία της, να ακολουθήσεις κάποιες οδηγίες. Είναι σαν ζωντανό βιντεοπαιχνίδι».

Η αεροσφαίριση ξεκίνησε το 1980 στην Ιαπωνία, όπου ενώ ήταν παράνομη η κατοχή όπλου υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον για την απόκτησή του. Εξαιτίας του ενδιαφέροντος αυτού εταιρίες ξεκίνησαν να κατασκευάζουν ρεαλιστικά αντίγραφα τα οποία λειτουργούσαν με ελατήριο και χρησιμοποιούσαν πλαστικά σφαιρίδια 6 ή 8 mm. Στα μέσα του 1990 το παιχνίδι της αεροσφαίρισης άρχισε να εμφανίζεται στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Υπάρχουν τρία είδη αεροβόλων που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι της αεροσφαίρισης: Αεροβόλα ελατηρίου, ηλεκτροκίνητα αεροβόλα, αεροβόλα αερίου. Τα παραπάνω χωρίζονται σε τρεις υποκατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο και ρυθμό βολής, και είναι τα αυτόματα, ημιαυτόματα και επαναληπτικά. Τα πεδία αεροσφαίρισης μπορεί να είναι δασικά, αστικά, ή εντός κτηρίων.

Μοναδική προϋπόθεση, για να συμμετάσχετε σε κάποια από τις δράσεις, είναι να έχετε “κλείσει” τα 18, καθώς η αεροσφαίριση δεσμεύεται από τους νόμους περί οπλοκατοχής.