Οι «ξεχασμένοι» σύνδεσμοι οπαδών του ΑΟΞ που δεν τιμήθηκαν στην εκδήλωση του Δήμου Ξάνθης

 

Στην εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου για τα 50 χρόνια του ΑΟΞ υπήρξαν και τέσσερις ξεχωριστές βραβεύσεις στους ισάριθμους συνδέσμους της ομάδας. 

Συγκεκριμένα ο Άρης Καραμανίδης ως εκπρόσωπος των «Xanthi Fans», ο Χρήστος Καρύδης ως εκπρόσωπος των «Rebels», ο Λάζαρος Καλεντερίδης ως εκπρόσωπος του συνδέσμου «Ακρίτες» και η Δέσποινα Ουζγούρογλου ως εκπρόσωπος του «Ladies Club» παρέλαβαν τέσσερα από τα συνολικά 104 βραβεία που δόθηκαν.

«Δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν από τις βραβεύσεις οι οργανωμένοι φίλαθλοι που ακολουθούν την ομάδα είτε σαν Xanthifans τώρα, είτε σαν Ακρίτες, Rebels και Ladies Club παλιότερα», σχολίασε η επίσημη ιστοσελίδα της Ξάνθης.

Ωστόσο αυτοί δεν ήταν οι μόνοι σύνδεσμοι. Οι παλιότεροι θυμούνται και άλλους τέσσερις, που μάλλον ξεχάστηκαν από τους ιθύνοντες (αλλά τουλάχιστον καταγράφονται σε διάφορα φόρους αλλά και στο πρόσφατο βιβλίο του Συλλόγου Παλααιμάχων που επιμελήθηκε ο Μπάμπης Κυρλίδης).

Ο πρώτος από αυτούς, πρόγονος όλων των άλλων, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ήταν οι «Κόκκινοι Διάβολοι». Μέχρι τότε ο κόσμος της Ξάνθης έδινε μαζικά το παρών σε αγώνες χωρίς στοιχειώδη οργάνωση. Στην κρίσιμη σεζόν 1982-1983 ωστόσο κατέστη η ανάγκη να υπάρξει αυτή η οργάνωση, για πιο δυναμική παρουσία εντός αλλά και εκτός έδρας.

Σπρέι, πινέλο και υφάσματα ενώθηκαν για να δημιουργηθούν οι πρώτες σημαίες, τα πρώτα πανό ενώ ακούγονται και τα πρώτα μαζικά συνθήματα. Αυτή είναι η παρέα που ονομαζόταν «Κόκκινοι Διάβολοι». Περίπου 3.500 άτομα μετά από δική τους κινητοποίηση είχαν πάει στη γειτονική Κομοτηνή για το ντέρμπι με τον Πανθρακικό.

Αυτό που έχει μείνει ιστορικό όμως, είναι το εκτός έδρας παιχνίδι με την ήδη υποβιβασμένη στην Γ’ Εθνική Αναγέννηση Γιαννιτσών για την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1982-1983. Σε αυτό το ματς θα κρινόταν η παραμονή και οι «Κόκκινοι Διάβολοι» κατάφεραν να κινητοποιήσουν χιλιάδες κόσμου, να γεμίσουν 26 λεωφορεία και μια κερκίδα περίπου 4.000 ατόμων. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη μετακίνηση Ξανθιωτών σε εκτός έδρας παιχνίδι, μέχρι φυσικά τον προπέρσινο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Την αγωνιστική περίοδο 1984-1985 η διοίκηση του ΑΟΞ είχε βάλει ως στόχο την άνοδο στην Α’ Εθνική αλλά η κατάληξη ήταν τελείως διαφορετική και τελικά η ομάδα υποβιβάστηκε στη Γ’ Εθνική. Όμως παρά την κακή αγωνιστική πορεία του ΑΟΞ, αυτή η περίοδος θα είναι σημαντική στην οπαδική ιστορία της Ξάνθης καθώς τότε ιδρύθηκε ο πρώτος οργανωμένος σύνδεσμος με την ονομασία “Ο.Φ.Α.Ο.Ξ.” (Όμιλος Φιλάθλων ΑΟΞ).

Ουσιαστικά είναι η παρέα των «Κόκκινων Διαβόλων» που  μεγαλώνει και συνεχίζει πλέον πιο επίσημα. Έτσι νοικιάζονται τα πρώτα γραφεία όπου θα στεγαστεί ο σύνδεσμος αυτός, έχοντας και καταστατικό. Παρόλα αυτά, ο Όμιλος Φιλάθλων Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης  ξεχάστηκε από την  εκδήλωση των 50 ετών του ΑΟΞ. Δεν ήταν όμως ο μόνος.

Με την άνοδο στην Α’ Εθνική θα υπάρξει αναζήτηση μιας πιο δυναμικής οπαδικής προσπάθειας. Στον μικρό χώρο των γραφείων του ΟΦΑΟΞ κάποια άτομα παίρνουν την απόφαση για κάτι καλύτερο. O χώρος αυτός εγκαταλείπεται και ο σύνδεσμος σταματάει την λειτουργία του. Νοικιάζεται το γνωστό υπόγειο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας που θα είναι για χρόνια η βάση των φανατικών οπαδών του ΑΟΞ. Έτσι ιδρύονται και επίσημα οι «επαναστάτες» Rebels, που κάνουν άνοιγμα συνολικά στη νεολαία του νομού και αποκτούν παραρτήματα μέχρι και στα Πομακοχώρια. Με αφορμή την άνοδο στην Α’ Εθνική στο μέρος που υπήρχε η μικρή κερκίδα (από όπου έβλεπαν τα παιχνίδια οι «Κόκκινοι Διάβολοι« και αργότερα ο ΟΦΑΟΞ,  χτίζεται η Θύρα 3 που γίνεται η θύρα των «Rebels» και ο χώρος συγκέντρωσης των φανατικών οπαδών της ομάδας.

Το 2001 η φανατική φίλαθλος του ΑΟΞ Δέσποινα Ουζγούρογλου είχε την ιδέα να δημιουργήσει και να οργανώσει τον πρώτο γυναικείο σύνδεσμο οπαδών στην Ελλάδα με την επωνυμία «Ladies Club of Skoda Xanthi». Με το πέρασμα του χρόνου τα μέλη μειώθηκαν, αλλά η αγάπη για τον ΑΟΞ παραμένει αλώβητη, για αυτό και ο σύνδεσμος τιμήθηκε στην εκδήλωση των 50 χρόνων του ΑΟΞ. Το 2002 δημιουργείται η διαδικτυακή κοινότητα «XanthiFans», από άτομα με παρελθόν στο οπαδικό κίνημα της Ξάνθης, που πέντε χρόνια μετά αποκτούν καταστατικό και λαμβάνουν αναγνώριση με σφραγίδα Πρωτοδικείου. Στο διάστημα αυτό όμως, έχουμε και άλλους συνδέσμους οπαδών που δημιουργούνται, ως αποτέλεσμα της διάσπαση ουσιαστικά των «Rebels» σε διαφορετικά κομμάτια.

Το καλοκαίρι του 2003 κάποια μέλη των «Rebels» αποσύρονται λόγω εσωτερικών θεμάτων και έτσι ιδρύεται ένας άλλος σύνδεσμος, οι «Θράκες», που νοικιάζουν χώρο επίσης στην Οδό Βασιλίσσης Σοφίας, λίγο πιο κάτω από κάτω από τον σύνδεσμο των «Rebels». Από εκείνη την στιγμή λειτουργούν παράλληλα δύο σύνδεσμοι στην ίδια πόλη για την ίδια ομάδα, που μοιράζονταν στο γήπεδο την ίδια Θύρα. Ωστόσο οι «Θράκες» ξεχάστηκαν από την εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΑΟΞ, σε αντίθεση με τους «Ακρίτες» που δημιουργούνται την ίδια περίπου περίοδο από πιο… «κυριλέ» άτομα που ήταν κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας, οι οποίοι νοικιάζουν γραφεία στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης. Και κάπου στο καλοκαίρι του 2005 ιδρύεται και ο σύνδεσμος οπαδών «Δημόκριτος», σε μια προσπάθεια να αποτελέσει συνέχεια των «Rebels», που δεν είχε όμως μακροημέρευση καθώς οι «XanthiFans» είχαν ήδη απορροφήσει αρκετούς φίλους της ομάδας, αλλά ούτε επίσης έδειξε να αναγνωρίζεται από τους διοργανωτές της εκδήλωσης για τα 50 χρόνια του ΑΟΞ.