ΕΠΣ Θράκης: Μηδενισμός και τιμωρία ομάδας επειδή δεν είχε στην σύνθεσή της ανήλικο ποδοσφαιριστή

 

Η αναμέτρηση του Πανθρακικού με την ΠΑΕ Ποντίων δεν ήταν η μόνη που δεν ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή για το πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Θράκης λόγω της γνωστής υπόθεσης με τη φανέλα, με αποτέλεσμα η γηπεδούχος ομάδα να κερδίσει στα χαρτιά και στην φιλοξενούμενη να αναμένεται εκτός από τον μηδενισμό και αφαίρεση τριών βαθμών.

Βλέποντας κανείς τα αποτελέσματα της Β’ Κατηγορίας διαπιστώνει ότι με 3-0 άνευ αγώνος κατακυρώθηκε στην ομάδα του Μύστακα η αναμέτρηση με τις Ελπίδες Κομοτηνής, η οποία επίσης δεν ξεκίνησε ποτέ. Ο λόγος ωστόσο για την μη διεξαγωγή αυτού του αγώνα ήταν εντελώς διαφορετικός.

Όπως πληροφορείται το ThrakiSportS, το πρόβλημα στον Μύστακα είναι ότι οι Ελπίδες Κομοτηνής δεν είχαν μικρό σε ηλικία παίκτη και έτσι το παιχνίδι κατακύρωνεται υπέρ της γηπεδούχου ομάδας. Βάσει της προκήρυξης του πρωταθλήματος, κάθε ομάδα της Β’ Κατηγορίας οφείλει να έχει τουλάχιστον έναν ανήλικο παίκτη στην ενδεκάδα της και άλλον έναν στον πάγκο.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 7 του άρθρου 14 της προκήρυξης των πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Θράκης αναφέρεται:

Στους αγώνες της Β ερασιτεχνικής κατηγορίας θα συμμετέχει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στην αρχική ενδεκάδα ένας (1) ποδοσφαιριστής που γεννήθηκε την 01/01/2000 (συμπεριλαμβανομένης) και μετά, καθώς επίσης και ένας (1) ποδοσφαιριστής που γεννήθηκε την 01/01/2000 (συμπεριλαμβανομένης) και μετά στους αναπληρωματικούς.Δηλαδή δύο ποδοσφαιριστές των ανωτέρω ηλικιών στην 18αδα – ένας στην αρχική ενδεκάδα και ένας στους αναπληρωματικούς.

Ο παραπάνω ένας (1) ποδοσφαιριστής για κάθε ομάδα της Β κατηγορίας συμμετέχει υποχρεωτικά στο αγώνα από την έναρξή του μέχρι και τη λήξη του ακόμα και αν η ομάδα τους παρουσιαστεί με λιγότερους από έντεκα (11) ποδοσφαιριστές, μέχρι και το τέλος του αγώνα (καθ’ όλη τη διάρκεια του) εκτός αν αποβληθεί του αγώνος ή αποχωρήσει τραυματισμένος χωρίς δυνατότητα αλλαγής από συνομήλικο συμπαίκτη του επειδή συμπληρώθηκαν ήδη οι τέσσερεις (4) αλλαγές οπότε η ομάδα αγωνίζεται με λιγότερους ποδοσφαιριστές.

Ακόμα, λίγο πιο κάτω, στην παράγραφο 9 του άρθρου 14 της προκήρυξης των πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Θράκης αναφέρεται:

Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης των σωματείων να ξεκινήσουν για την Β, κατηγορία με δύο (2) ποδοσφαιριστές γεννηθέντες μετά την 01/01/2000 (συμπεριλαμβανομένης) {Δηλαδή δύο ποδοσφαιριστές των ανωτέρω ηλικιών στην 18αδα – ένας στην αρχική ενδεκάδα και ένας στους αναπληρωματικούς.},ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να μην τελέσει τον αγώνα και για την υπαίτια ή υπαίτιες ομάδες να εφαρμόζονται οι διατάξεις που προβλέπονται από το άρθρο 21 του ΚΑΠ 2017. Εάν ο διαιτητής επιτρέψει την τέλεση του αγώνα παραπέμπεται στο πειθαρχικό όργανο της Ε.Δ και τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Σε περίπτωση ενστάσεως ο αγώνας θεωρείται ότι δεν τελέστηκε και η υπαίτια ή οι υπαίτιες ομάδες υπόκεινται στις συνέπειες του άρθρου 21 του ΚΑΠ 2017.

Πατώντας επάνω σε αυτήν την διάταξη, ο διαιτητής της αναμέτρησης Μύστακας – Ελπίδες Κομοτηνής δεν ξεκίνησε ποτέ τον αγώνα. Ο Μύστακας κέρδισε με 3-0 α.α. και οι Ελπίδες Κομοτηνής (φωτό από την περσινή σεζόν) αφενός μηδενίζονται σε αυτό το ματς, αφετέρου κινδυνεύουν πλέον με αφαίρεση τριών βαθμών από το τωρινό πρωτάθλημα, δύο από το επόμενο και πρόστιμο μέχρι και 2.000 ευρώ σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 21 του ΚΑΠ (αν και το θέμα των ποινών επιδέχεται πολλές ερμηνείες και επ’ αυτού θα κληθεί να αποφασίσει η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣ).