Με θρακιώτικες παρουσίες το Σχολείο Αθλητικών Συντακτών στην Αρχαία Ολυμπία

 

Σημείο αναφοράς στις κορυφαίες δραστηριότητες του ΠΣΑΤ αναμένεται να αποτελέσει και φέτος το Θερινό Σχολείο, που διοργανώνει αυτές τις μέρες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου για 4η συνεχόμενη χρονιά, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) στην Αρχαία Ολυμπία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις από σπουδαίους Πανεπιστημιακούς δασκάλους, δημοσιογράφους και αθλητές ενώ η θεματολογία του καλύπτει ένα ευρύτερο και σημαντικό πλαίσιο, που αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τον ελληνικό Αθλητισμό και τις προοπτικές του, καθώς επίσης και τις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας.

Οι θεματικές ενότητες του 4ου Θερινού Σχολείου είναι οι:

Αθλητικά ΜΜΕ: Δημόσιος Λόγος, Δεοντολογία, Προοπτική
Η κρίση και ο Ελληνικός Αθλητισμός: Προοπτικές και επόμενη ημέρα
Social Media και Mobile Journalism στην Αθλητική Δημοσιογραφία
Fake News

Ανάμεσα στους ομιλητές και εισηγητές που μετέχουν στο πρόγραμμα του 4ου Θερινού Σχολείου είναι ο Βασίλης Πολύμερος και η Εβρίτισσα σύζυγός του Χρύσα Μπισκιτζή, ολυμπιονίκες της κωπηλασίας) αλλά και ο αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής Δημήτρης Γαργαλιάνος.

Απόδειξη της σπουδαιότητας του 4ου Θερινού Σχολείου αποτελεί η ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή δημοσιογράφων (μελών και μη μελών του ΠΣΑΤ), φοιτητών  μεταπτυχιακών φοιτητών και σπουδαστών Δημοσιογραφίας και άλλων συναφών σπουδών. Ήδη από την Πέμπτη οι συμμετέχοντες βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας και ξεναγήθηκαν  στον χώρο.  Την Παρασκευή υπήρξαν πανεπιστημιακές εισηγήσεις, ανάμεσα στις οποίες και του Δημήτρη Γαργαλιάνου, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης και ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο «Αθήνα 2004».

Η εισήγηση του Δημήτρη Γαργαλιάνου σεν περιορίστηκε στο θέμα «Περιπλοκότητα μεγάλων αθλητικών γεγονότων» αλλά επεκτάθηκε και στο θέμα«Διπλή καριέρα των Αθλητών». Ο κ. Γαργαλιάνος έθεσε το ερώτημα αν οι αθλητές τελειώνοντας την καριέρα τους είναι οικονομικά αποκατεστημένοι, δίνοντας έμφαση στο δεδομένο πρόβλημα επιβίωσης για την πλειονότητα των αθλητών, όταν βάζουν τελεία στην καριέρα τους.

Όπως εξήγησε, στο ΝFL, βάσει ερευνών, σε 2 χρόνια από τότε που σταματούν να αγωνίζονται οι αθλητές το 75% είτε έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα είτε είναι χρεοκοπημένοι. Σήμερα, η ίδια η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχει καταρτίσει το Πρόγραμμα Καριέρας του Αθλητή (Athlete’s Career Program), ενώ προσφέρει και διαδικτυακά μαθήματα που απευθύνονται σε αθλητές (IOC Athlete Massive Open Online Courses MMOC)

Για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί η ομιλία του ΓΓΑ Ιούλιου Συναδινού, του Γ. Καλούδη με θέμα «Ντόπινγκ και Αντιντόπινγκ. Το σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο και οι μελλοντικές προκλήσεις» ενώ θα ακολουθήσει στις 11.00 το πρωί πάνελ αθλητών και δημοσιογράφων με συμμετοχή των Πολύμερου και Μπισκιτζή, του ομοσπονδιακού τεχνικού στο πόλο Τέο Λοράντου, του Γιάννη Θεοδωρακόπουλου και του Στράτου Σεφτελή. Τον συντονισμό έχουν οι Θοδωρής Νταβέλος (Α΄Αντιπρόεδρος ΠΣΑΤ) και Φώντας Χήτας (Γενικός Γραμματέας ΠΣΑΤ).