Έφτασε μέχρι την Βουλή η «απαγορευμένη» φανέλα της ΠΑΕ Ποντίων με αφορμή το… Σπάρταθλον

 

Μετά την στήριξη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, αλλά και τους πολλούς φίλους της ομάδας, του μήνυμα στήριξης του έστειλε για ακόμα μια φορά και ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιώργος Ζαχαριάδης που έτρεξε στο «Σπάρταθλον» φορώντας τη φανέλα της ομάδας της Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Ζαχαριάδης που είχε βρεθεί στην Κομοτηνή κατά την παρουσίαση της φανέλας, το περασμένο Σαββατοκύριακο έτρεξε στο «Σπάρταθλον» έναν αγώνα με εκκίνηση από την Ακρόπολη της Αθήνας και τερματισμό το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη.

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε αυτό τον αγώνα, ο Γιώργος Ζαχαριάδης (ή Τεμοναεκ, όπως τον αποκαλούν), είχε δύο στόχους. Ο πρώτος να δημοσιοποιήσει τη δράση για την απελευθέρωση του Πόντιου ακτιβιστή στην Τουρκία Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, και ο δεύτερος να εκφράσει τη στήριξη του, ως… πόντιος φυσικά, στον αγώνα που δίνει η ΠΑΕ Ποντίων για την «απαγορευμένη» φανέλα, την οποία και φόρεσε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης ξεκίνησε τη διαδρομή το πρωί της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου 2017, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης (μπροστά στο Ηρώδειο) και διήνυσε την απόσταση των 246 χιλιομέτρων μέχρι την Σπάρτη, φτάνοντας στο άγαλμα του Λεωνίδα.

Στον ίδιο αγώνα, ο Καβαλιώτης Νίκος Σιδερίδης τερμάτισε δύο λεπτά πριν από τις 6 το πρωί στην πόλη της Σπάρτης κατακτώντας την τρίτη θέση με χρόνο 22:58:40. Έγινε έτσι ο δεύτερος καλύτερος Έλληνας όλων των εποχών –μετά τον θρυλικό δρομέα Γιάννη Κούρο– που τερματίζει στο Σπάρταθλον σε λιγότερο από 23 ώρες, καταρρίπτοντας συντριπτικά και την περσινή του επίδοση που ήταν 26:10:28.

Ο Λιθουανός Αλεξάντερ Σορόκιν ήταν ο μεγάλος νικητής του 35ου Σπάρταθλον, αφού έφτασε πρώτος στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη, με χρόνο 22 ώρες και 4 λεπτά. Στη δεύτερη θέση, 45 λεπτά αργότερα, τερμάτισε ο Τσέχος Μπρούνερ Ράντεκ με χρόνο 22 ώρες και 49 λεπτά. 

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης το 2015 έκανε πραγματικότητα ένα μεγάλο του όνειρο, διανύοντας με τα πόδια 1924 χλμ σε 27 μέρες, ξεκινώντας από την Παναγία Σουμελά Καστανιάς Βέροιας και φτάνοντας στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Ματσούκα-Τραπεζούντας του Πόντου.

Τότε μία από τις στάσεις τις οποίες πραγματοποίησε ήταν και το Θρυλόριο όπου φιλοξενήθηκε και ξεκουράστηκε ώστε να συνεχίσει το μεγάλο του ταξίδι, θέτοντας τις βάσεις για μία σημαντική φιλία.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης της φανέλας της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου, ο Γιώργος Ζαχαριάδης επέστρεψε στο Θρυλόριο πριν ενάμισι μήνα για να ξανασυναντηθεί με αγαπημένους φίλους, με την Μαρία Αποστολίδου να αποθανατίζει την στιγμή, μαζί με την μητέρα της και πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου.