H Αλεξία Γκιρτζίκη στο ThrakiSportS για τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια ΑΟΞ, την κριτική που δέχθηκε και τις επιχορηγήσεις σωματείων

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Καρτάλη

Από την περασμένη Τρίτη που διέρρευσε μέσω του ThrakiSportS η είδηση για τις εκδηλώσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Ξάνθης για τα 50 χρόνια του ΑΟΞ έγινε αναμφισβήτητα ένα από τα πρόσωπα των ημερών στην τοπική επικαιρότητα. Είναι άλλωστε ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να τρέξει το όλο πρότζεκτ, στο οποίο ο Δήμος Ξάνθης δίνει ιδιαίτερη έμφαση.

Η Αλεξά Γκιρτζίκη ανέλαβε στις αρχές της χρονιάς τον τίτλο της αντιδημάρχου Αθλητισμού του Δήμου Ξάνθης. Κουβαλάει ένα βαρύ όνομα, καθώς ο πατέρας της Γιώργος πέρα από πρόεδρος στην ΕΠΟ έχει και την δική του μακρά πολιτική σταδιοδρομία στα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχει ωστόσο καταφέρει να αυτονομηθεί και να αναπτύξει την δική της προσωπικότητα, χαράσσοντας την δική της πορείας.

Αυτή ωστόσο δεν είναι άσχετη με τον αθλητισμό. Πτυχιούχος της Νομικής και επιτυχημένη δικηγόρος, έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο αθλητικό δίκαιο στο ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ και δεν κρύβει ότι την ενδιαφέρει και η ακαδημαϊκή καριέρα. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ThrakiSportS μιλάει για όλα αυτά αλλά και για τις επικρίσεις που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα αλλά και παλιότερα.

Παράλληλα, αναφέρεται στα προβλήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής με έμφαση το κλειστό κολυμβητήριο, ενώ δίνει και είδηση σε σχέση με ενδεχόμενη αλλαγή του Δήμου Ξάνθης απέναντι στην στάση του σε αιτήματα επιχορηγήσεων σε αθλητικά σωματεία, οι οποίες δίνονται με το… τσουβάλι σε άλλους Δήμους της Θράκης.

Ωστόσο η κουβέντα αναμφισβήτητα ξεκίνησε από τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια του ΑΟΞ, που η ίδια ετοιμάζει για τα τέλη της εβδομάδας…

 

Θ.S.: Ο Δήμος Ξάνθης με δική σας εισήγηση διοργανώνει μια εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΑΟΞ. Τι ακριβώς πρόκειται να γίνει στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης;

Α.Γ.: Οι εκδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν θα είναι τριήμερες, από αυτή τη Παρασκευή έως και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου. Την Παρασκευή θα ανοίξει η έκθεση με το φωτογραφικό υλικό, που περιέχει διάφορες στιγμές από την ιστορία της ομάδας. Η επιλογή επιλογή θα γίνει από την ΠΑΕ, από εκεί μας έχουν στείλει το υλικό το οποίο θα εκτυπωθεί για την έκθεση. Η αρχική μας σκέψη ήταν η έκθεση να γίνει στις «καμάρες» στο σιντριβάνι, αλλά σκεφτήκαμε τελικά πως είναι καλύτερα να γίνει μπροστά από το Δημαρχείο, λόγω του γεγονότος πως εκεί υπάρχει καλύτερος φωτισμός. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο από τον Δήμαρχο και τον Χρήστο Πανόπουλο, και θα είναι παρουσία όλης της ομάδας της Ξάνθης.

Θ.S: Θα έρθει δηλαδή και ο μεγαλομέτοχος της ομάδας;

Α.Γ: Ναι, έχουμε ήδη έρθει σε επαφή μαζί του, άλλωστε δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί τέτοια εκδήλωση χωρίς πάνω από όλα την θέληση και της ΠΑΕ και του ιδιοκτήτη της. Στη συνέχεια, μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, το Σάββατο θα γίνουν μερικές βραβεύσεις ιστορικών προσώπων για την ομάδα της Ξάνθης. Τέλος την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο του ΑΟΞ ένα φιλικό ανάμεσα στους παλαιμάχους της Ξάνθης και σε παίκτες της Εθνικής που κατέκτησε το Euro 2004. Παράλληλα από τους ποδοσφαιριστές θα υπογραφούν αυτόγραφα και φανέλες, ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποια δώρα για τους μικρούς φίλους της ομάδας.

Θ.S.: Ποιους θα αφορούν οι βραβεύσεις που θα γίνουν το Σάββατο;

Α.Γ.: Οι βραβεύσεις θα αφορούν συνολικά περίπου 70 άτομα. Μέσα σε αυτούς είναι όλοι οι εν ζωή διατελέσαντες πρόεδροι της ομάδας, οι προπονητές που πέρασαν από τον πάγκο του ΑΟΞ, αλλά και παίκτες οι οποίοι έγραψαν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ομάδας, όπως παραδείγματος χάρη ο σκόρερ του πρώτου τέρματος. Έχουμε σκοπό να καλέσουμε αρκετό κόσμο από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, και φυσικά από την ΕΠΟ, ακόμα και τον πρόεδρο, τον κ. Γραμμένο.

Θ.S.: Εχει ενδιαφέρον αυτό, δεδομένης της πρόσφατης εκλογής του αλλά και της κόντρας που έχει υπάρξει με τον πατέρα σας. Ξέρετε αν θα έρθει;

Α.Γ: Όχι, δεν έχουμε κάποια απάντηση. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι εφικτή η παρουσία του, λόγω και του αγώνα της Εθνικής με την Κύπρο εκείνες τις μέρες, αν και παρ’όλα αυτά στείλαμε την πρόσκληση μας.

Θ.S.: Θα υπάρχει κάποιο αντίτιμο, κάποιο εισιτήριο για την έκθεση ή για το φιλικό ή θα είναι ανοιχτή προς όλους;

Α.Γ.: Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή προς όλους, δεν θα υπάρχει κάποιο εισιτήριο ούτε στην έκθεση του φωτογραφικού υλικού, αλλά ούτε και στο φιλικό παιχνίδι. Είναι μια εκδήλωση που διοργανώνει με δικά του έξοδα ο Δήμος Ξάνθης για του δημότες του και φιλάθλους του ΑΟΞ, οπότε δε θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο αντίτιμο.

Θ.S.: Είδαμε και τα ποσά από την εισήγησή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο, πάνω από 11.000 ευρώ. Κάποιοι σας κατηγορούν για περιττά έξοδα…

Α.Γ: Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να γίνει μια τέτοια εκδήλωση για να τιμήσουμε μια ομάδα που τιμά και διαφημίζει την πόλη – και μπροστά στην διαφήμιση που έχει κερδίσει η πόλη, το ποσό είναι πραγματικά μικρό. Είναι όμως απαραίτητο για την σωστή διοργάνωση μιας σωστής γιορτής.

Θ.S.: Πριν λίγες ημέρες και οι Παλαίμαχοι του ΑΟΞ διοργάνωσαν κάτι αντίστοιχο. Γιατί  δεν υπήρξε κάποια συνεργασία μαζί τους, ώστε να γίνει εκείνη η εκδήλωση και η έκθεση ακόμα καλύτερη και να μην εμφανίζεται κάθε φορέας να κάνει και διαφορετική εκδήλωση για το ίδιο θέμα, τα 50χρονα του ΑΟΞ;

Α.Γ.: Δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία με τον Δήμο για τη διοργάνωση εκείνη. Απλώς μας έστειλαν ένα αίτημα για τη χρηματοδότηση του βιβλίου, όμως σύμφωνα πάντα με την Νομοθεσία αυτό δεν επιτρεπόταν και γιαυτό ως αρμόδια Αντιδήμαρχος τους ενημέρωσα πως δε θα ήταν εφικτή κάποια βοήθεια για το βιβλίο από την πλευρά του Δήμου. Οι παλαίμαχοι δεν ζήτησαν κάποια άλλη βοήθεια για τη διοργάνωση της έκθεσης, την πραγματοποίησαν με δική τους πρωτοβουλία χωρίς να επικοινωνήσουν με τον Δήμο.

Θ.S.: Από ότι γνωρίζω, δημιουργήθηκε και θέμα σε σχέση με το αν επισκεφθήκατε εκείνη την έκθεση, γιατί η αλήθεια είναι ότι στην παρουσίαση του βιβλίου λάμψατε δια απουσίας σας

Α.Γ.: Από τους παλαίμαχους του ΑΟΞ έγινε μια παρουσίαση του βιβλίου που γράφτηκε για τα 50 χρόνια του ΑΟΞ παράλληλα με μια έκθεση. Εγώ επισκέφθηκα μία φορά την εκδήλωση κατά τη διάρκεια των γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης, αλλά όχι ως καλεσμένη. Στην παρουσίαση του βιβλίου, ενώ είχαν προσκληθεί διάφοροι θεσμικοί φορείς της Ξάνθης, εγώ ως Αντιδήμαρχος Αθλητισμού δεν έλαβα κάποια πρόσκληση, ούτε τηλεφωνικά, αλλά ούτε και γραπτώς.

 

Θ.S.: Και έτσι προτιμήσατε να μην παραβρεθείτε, ενώ για παράδειγμα είδαμε τον πατέρας σας Γιώργο, τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ αλλά επίσης και πρώην πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης. Αλήθεια, εσείς πως βλέπετε το μέλλον σας, πέρα ενδεχομένως από την ενασχόλησή σας με την πολιτική; 

Α.Γ.: Έχω ένα μεταπτυχιακό στο εμπορικό δίκαιο, αλλά και ακόμα ένα στην αθλητική δραστηριότητα και αθλητική αναψυχή, που πραγματοποίησα στο ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ. Παράλληλα κάνω τώρα και το διδακτορικό μου στο αθλητικό δίκαιο, και πάλι στο ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ. Φυσικά με αυτά τα μεταπτυχιακά και το διδακτορικό που έχω, στόχος μου είναι μελλοντικά να ασχοληθώ ενεργά με το αθλητικό δίκαιο, αλλά θα ήθελα να ασχοληθώ και ακαδημαϊκά με αυτό, θα ήθελα δηλαδή μια θέση στο ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου.

Θ.S.: Να σας το ευχηθούμε αυτό. Επιστρέφω λίγο στο θέμα ΕΠΟ, αναφέρατε ότι έχετε στείλει πρόσκληση στον νυν πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο, αυτόν που διαδέχθηκε ως εκλεγμένος τον πατέρα σας. Από ό,τι γνωρίζω, υπάρχει μια δικαστική διένεξη ανάμεσά τους…

Α.Γ.: Επειδή οι μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση είναι εκατέρωθεν, και από τον κ. Γραμμένο προς τον πατέρα μου, αλλά και από τον πατέρα μου προς τον κ. Γραμμένο, μετά την τελευταία αναβολή που πήρε η δίκη, αποφάσισαν από κοινού να αποσύρουν τις μηνύσεις τους και να προσέλθουν σε φιλικό συμβιβασμό, ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις τους.

Θ.S.: Άρα τέλος οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ τους. Μιας και πιάσαμε την ΕΠΟ, θα ήθελα ένα σχόλιο  για τα όσα γράφτηκαν για εσάς για εκείνο το περίφημο ταξίδι που συνοδεύσατε τον πατέρα σας   στο εξωτερικό ως διερμηνέας.

Α.Γ.: Σχόλιο; Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει πως εγώ ποτέ δεν υπήρξα υπάλληλος της ΕΠΟ, ούτε έμεινα μόνιμα στην Αθήνα. Η δουλειά μου ήταν πάντα εδώ, όπως είναι και τώρα, στο δικηγορικό μου γραφείο. Απλά αυτό που ήθελα είναι να ακολουθώ τον πατέρα μου στα συνέδρια, γιατί είμαι ένα άτομο εμπιστοσύνης του, αλλά και γιατί οι εμπειρίες που θα αποκομούσα ήξερα πως θα μου φανούν πολύ χρήσιμες δεδομένης και της θέλησης μου να ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Βέβαια, ποτέ δεν πήρα χρήματα από την ΕΠΟ για αυτό που έκανα, γιατί απλά ήθελα το καλύτερο δυνατό για το Ελληνικό ποδόσφαιρο και ήθελα με το τρόπο μου, έστω και αμισθί να βοηθήσω.

Θ.S.: Πάμε λίγο στα δημοτικά, γιατί εσείς προσωπικά βοηθήσατε, υπάρχουν όμως και ομάδες και σύλλογοι που περιμένουν εσάς να τους βοηθήσετε. Στον Έβρο κυρίως, υπάρχει η τάση ο Δήμος να ενισχύει με όποιο τρόπο μπορεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, δίνοτας απευθείας ως επιχορήγηση χρήματα στα σωματεία. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και στην Ξάνθη, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης;

Α.Γ.: Μετά από τις δηλώσεις και του προέδρου της ΕΠΣ Ξάνθης, ότι τα οικονομικά της Ένωσης δεν είναι καλά, υπήρξε ήδη μια βοήθεια από την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, και τον κ. Ζαγναφέρη που προσέφερε στις ομάδες δωρεάν φαρμακεία. Ο Δήμος είναι διατεθειμένος στα πλαίσια της νομιμότητας, ασφαλώς και μπορούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε. Καλή συνεργασία υπάρχει, θέληση υπάρχει, οπότε αν χρειαστεί θα βρεθεί λύση.

Θ.S.: Όσον αφορά τους συλλόγους της Ξάνθης στα υπόλοιπα αθλήματα;

Α.Γ.: Γενικά υπάρχει η θέληση και η στάση του Δήμου, ώστε να στέκεται δίπλα στα σωματεία που έχουν ανάγκη. Είτε αυτά είναι ομάδες μπάσκετ, είτε ομάδες βόλεϊ, είτε χάντμπολ ή οποιουδήποτε άλλου αθλήματος. Βέβαια αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, είναι ότι ο Δήμος δεν έχει την ευελιξία που έχει για παράδειγμα μια ανώνυμη εταιρία, και για να υπάρξει κάποια χρηματοδότηση, πρέπει πρώτα να κινηθούν κάποιες διαδικασίες.

Θ.S.: Πέρυσι είχε προκύψει ένα θέμα με τις μπασκέτες και τον ηλεκτρονικό πίνακα του κλειστού «Φίλιππος Αμοιρίδης» και ήταν η πρόφαση από την ΕΟΚ για να μην φιλοξενήσει η πόλη τον τελικό Κυπέλλου μπάσκετ. Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο φέτος, έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις;

Α.Γ.: Όσον αφορά το «Φίλιππος Αμοιρίδης» πήραμε μπασκέτες τελευταίων προδιαγραφών, επιπέδου FIBA και θα τοποθετηθούν το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα αντικαθίσταται και ο ηλεκτρονικός πίνακας, με έναν καινούριο τελευταίας τεχνολογίας. Τώρα για το αν θα μπορούσε να φιλοξενηθεί ο τελικός του Κυπέλλου μπάσκετ στην Ξάνθη, δεν μπορώ να ξέρω και δεν είναι νομίζω αρμοδιότητα του Δήμου. Η αρμοδιότητα του Δήμου είναι να φροντίζει για την καλύτερη κατάσταση των αθλητικών κέντρων της πόλης.

Θ.S.: Θα ήθελα να κλείσουμε αυτήν την συνέντευξη με ένα ερώτημα για το κολυμβητήριο. Ένας αναγνώστης του ThrakiSportS μάλιστα έστειλε ως σχόλιο μια φωτο του κλειδαμπαρωμένου κολυμβητηρίου στην ανάρτησή μας για το κόστος των εκδηλώσεων για τα 50χρονα του ΑΟΞ. Τι γίνεται λοιπόν με το κολυμβητήριο; Είναι κλειστό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και αποτελεί ένα μείζον θέμα για τον κόσμο της Ξάνθης. Θα ανοίξει ξανά και αν ναι, πότε;

Α.Γ.: Σίγουρα θα ανοίξει ξανά, απλά για να γίνει κάτι τέτοιο και ειδικά σε μια παλιά εγκατάσταση χρειάζονται κάποια απαραίτητα έργα. Το θετικό είναι ότι εγκρίθηκε πρόσφατα η οικοδομική άδεια, για κάποιες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να είναι σύγχρονο και σύμφωνο με την νομοθεσία. Η θέληση υπάρχει, και γιαυτό προσπαθήσαμε και πήραμε, έστω και μετά από τρία χρόνια, την οικοδομική άδεια. Το θέμα είναι πως πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χρήση από ΑμεΑ. Θεωρώ πως είναι κάπως δύσκολο να λειτουργήσει φέτος, αλλά νομίζω πως μπορεί να λειτουργήσει με τη νέα σεζόν ξανά.