Από τον χώρο του αθλητισμού οι δύο από τους τρεις φετινούς βραβευθέντες στα Ελευθέρια Ξάνθης

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, πέρα από την έγκριση για την εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΑΟΞ που έχει αποκαλύψει το ThrakiSportS, ανακοινώθηκαν και τα ονόματα των τριών δημοτών που θα τιμηθούν με απονομή μεταλλίων κατά τον καθιερωμένο εορτασμό των Ελευθερίων της ερχόμενης εβδομάδας.

Μάλιστα, τα δύο από αυτά τιμώνται έχουν άμεση σχέση με τον αθλητισμό. Ο λόγος για τον Αθανάσιο Μπαμπάτσο, υπεραθλητής με πολλές διακρίσεις κυρίως στους αγώνες δρόμους βουνού, καθώς και τον Μάικ Ευμορφίδη, εκ των συνιδρυτών της εταιρείας Cocomat που έχει την έδρα της στην Ξάνθη.

Ο Μπαμπάτσος θα λάβει το τιμητικό μετάλλιο για την προσφορά του στον αθλητισμό και την προβολή των ορεινών διαδρομών της Ξάνθης και της Σταυρούπολης. Ο Ευμορφίδης, παρότι δεν πρόκειται για γηγενή Ξανθιώτη, επειδή κάρφωσε στην κορυφή του κόσμου, στο Έβερεστ, μαζί με την ελληνική σημαία και αυτή του Δήμου Ξάνθης, συμβάλλοντας στην προβολή της πόλης σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Για την προσφορά του στον πολιτισμό και τον εξωραϊσμό της πόλης θα βραβευθεί και ο Μιχάλης Δερμεντζόπουλος, εμπνευστής και δημιουργός του «Μονοπατιού της Ζωής» δίπλα στον ποταμό Κόσσυνθο, μιας πολιτιστικής κοιτίδας που αναδείχθηκε σε συνεργασία και με το «Δίκτυο Λόγου και Πράξης». Φέτος, για πρώτη φορά, υπήρξε εισήγηση του ίδιου του δημάρχου Μπάμπη Δημαρχόπουλου για τους προταθέντες προς βράβευση, την οποία ανέγνωσε ο ίδιος.

Τα τρία ονόματα ανακοινώθηκαν μετά από αρκετή μυστικότητα. Δίνοντας ένα επιπλέον τόνο προσμονής για την ανακοίνωση των ονομάτων, ο  Δημαρχόπουλος ξεκίνησε διαβάζοντας ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα για τον κάθε ένα από τους τρεις τιμώμενους, ανακοινώνοντας στο τέλος το όνομα του εκλεκτού για την φετινή χρονιά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι έγιναν προσπάθειες και εκφράστηκαν προτροπές από πολλές πλευρές ώστε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι ομόφωνη, εν τούτοις ο Νίκος Ανταμπούφης, επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη», καταψήφισε το θέμα όχι ως αντίρρηση στα πρόσωπα που προτάθηκαν, αλλά στο γεγονός ότι ο Δήμαρχος επέλεξε για πρώτη φορά να καταθέσει πρόταση χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση.

Όπως είπε, όταν ξεκίνησε ο θεσμός των βραβεύσεων η λογική του ήταν να επιλέγονται δύο πρόσωπα κάθε χρόνο, ένα από τον επιχειρηματικό-οικονομικό κλάδο και ένα από τον χώρο του πολιτισμού-αθλητισμού. Κυρίως όμως η φιλοσοφία της απονομής μεταλλίων εδραζόταν στην από κοινού επιλογή κάποιων προσώπων γενικής αποδοχής.

Την άποψη ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να ερωτηθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων διατύπωσε και ο Ιπποκράτης Καμαρίδης, με τον Δημαρχόπουλο να θυμίζει ότι όταν πέρυσι κάλεσε όλους τους επικεφαλής στο γραφείο του για το εν λόγω θέμα, την επόμενη μέρα διέρρευσαν στον τοπικό Τύπο τα ονόματα και άρχισε μια διαδικασία σχολιασμού των προτάσεων και μείωσης των προσώπων, κάτι που θέλησε φέτος να αποφύγει με αυτόν τον τρόπο.

Το θέμα και οι προτεινόμενοι εγκρίθηκαν εν τέλει κατά πλειοψηφία, όπως όμως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Εμπρός», εκφράστηκε όμως και η άποψη από τον κ. Τσιακίρογλου ότι ο αριθμός των τιμώμενων προσώπων θα πρέπει να μειωθεί και κάθε χρόνο να είναι ένας αυτός που θα επιλέγεται για την προσφορά του, ώστε να διασφαλιστεί και η σημασία του θεσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος υπάρχει αλλαγή και στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, αφού η τελετή βράβευσης θα γίνει το απόγευμα της παραμονής, δηλαδή την προσεχή Τρίτη 3 Οκτωβρίου, και όχι το πρωί της Τετάρτης, μετά την δοξολογία και πριν την παρέλαση, όπως συνηθιζόταν.