Θυμήθηκε το τεράστιο χρυσό του Κεντέρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ ο Μπανιώτης

 

Ο Κώστας Μπανιώτης είναι αναμφισβήτητα ο κορυφαίος Θρακιώτης αθλητής στίβου της τελευταίας δεκαετίας, από τότε δηλαδή που ουσιαστικά σταμάτησε τον υψηλό πρωταθλητισμό η Πηγή Δεβετζή.

Ο Κομοτηναίος άλτης έχει δηλώσει παράλληλα ότι αν είχε έναν αθλητή που θαύμαζε μικρός, αυτός ήταν ο Κώστας Κεντέρης, η αφίσα του οποίου εξακολουθεί να βρίσκεται στο δωμάτιό του, στο πατρικό του σπίτι στην Κομοτηνή.

Ο Μπανιώτης δεν ξέχασε ότι σήμερα συμπληρώθηκαν 17 χρόνια από εκείνη την μαγική βραδιά – μεσημεράκι στην Ελλάδα, όταν η Ελλάδα κατακτούσε χάρη στον «αίολο Κεντέρη» το τέταρτο χρυσό της σε εκείνους τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ανάρτησε το μεσημέρι στο facebook ένα… προπέρσινο δημοσίευμα από το Sportsfeed, που θυμόταν τις στιγμές που ο Κεντέρης άφησε άφωνο ολόκληρο τον πλανήτη κερδίζοντας τον τελικό των 200μ. με τους Αμερικανούς να αναρωτιούνται «Who the HELLas is Kenteris».

«Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2000. Ο Κώστας Κεντέρης αγωνιζομενος στην 5η προκριματική σειρά (6η διαδρομή), τερμάτισε πρώτος με 20.57 (δεύτερος ο Κύπριος Αννίνος Μαρκουλίδης με 20.83) και πέρασε στα προημιτελικά με την 7η καλύτερη επίδοση.

Την ίδια μέρα το απόγευμα, έτρεξε στην 1η προημιτελική σειρά και στην αγαπημένη του 6η διαδρομή. Έκανε πανελλήνιο ρεκόρ με 20.14 και τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον Βρετανό Ντάρεν Κάμπελ ο οποίος έκανε 20.13.
Την επόμενη μέρα (Πέμπτη) διεξήχθησαν οι δύο ημιτελικοί.

Ο Κεντέρης ήταν στον δεύτερο και με 20.20 (τρίτη επίδοση συνολικά) πέρασε στον τελικό τρέχοντας στην 5η διαδρομή. Λίγες ώρα αργότερα, ο Κώστας Κεντέρης (από την 5η διαδρομη) με κόντρα άνεμο 1,1 μέτρο θα κάνει νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 20.09 και θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. Το πρώτο που κερδίζει άνδρας Έλληνας αθλητής του στίβου σε Ολυμπιακούς, από το 1912 (Τσικλητήρας στο μήκος άνευ φοράς).

Για την ιστορία, δεύτερος είχε τερματίσει ο Βρετανός Ντάρεν Κάμπελ με 20.14 και τρίτος ο Άτο Μπόλτον με 20.20. Οι Αμερικανοί δρομείς Μίλερ και Κάμπελ με 20.35 και 20.49 κατέλαβαν την 7η και 8η θέση, όταν στους Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, ο Μάικλ Τζόνσον είχε κερδίσει με παγκόσμιο ρεκόρ 19.32».