«Τυφώνας» ο Κoκκαλάνης στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου της Ιαπωνίας λίγο πριν γίνει… μπαμπάς

 

Αυτό που συνέβη την πρώτη μέρα του παγκόσμιου πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας στην Ολυμπιακή κατηγορία RSX, είναι… απίθανο. Με λάθος προετοιμασία, δίχως γνώση στον αγωνιστικό στίβο και τον Νίκο Κακλαμανάκη να φτάνει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στην Ενοσίμα, ο Βύρωνας Κοκκαλάνης ξεκίνησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα σαν… τυφώνας.

Αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία στην καριέρα του Κοκκαλάνη. Tην ημέρα των δοκιμαστικών ιστιοδρομιών χτύπησε τυφώνας την περιοχή με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να κάνει ούτε τις δοκιμαστικές κούρσες για να πάρει πρώτη γεύση από το στίβο. Στη συνέχεια αναγκάστηκε (ελλείψη προπονητή) να πάει ο ίδιος στο technical meeting των προπονητών πριν από τον αγώνα και σήμερα μπήκε στα νερά και σάρωσε. Όμως ούτε τότε είχε την τύχη μαζί του.

Στην πρώτη ιστιοδρομία έπιασε τους διοργανωτές απροετοίμαστους φτάνοντας πρώτος στο σημείο τερματισμού πριν προλάβουν οι Ιάπωνες να στήσουν! Αυτού είχε σαν αποτέλεσμα οι κριτές να αποφασίσουν αδίκως να μετρήσουν την τελευταία πόρτα (πέρασμα) ως τερματισμό που σε εκείνο το σημείο ο Κοκκαλάνης πέρασε έκτος. Για να γίνει αντιληπτό,  όπως εξηγεί ο Θανάσης Νικολάου στο sportsfeed, είναι σα να λαμβάνεται υπόψη στο αποτέλεσμα των 10.000μ. του στίβου το πέρασμα στο καμπάνακι γιατί δε δούλεψε το φώτο φίνις στον τερματισμό.

Ο Έλληνας πρωταθλητής με άλλους πέντε ιστιοπλόους ζήτησαν να μετρήσει κανονικά ο τερματισμός τους και αυτό είναι κάτι που εξετάζεται από τους διοργανωτές. Στη δεύτερη ιστιοδρομία που ακολούθησε, ο Κοκκαλάνης ολοκλήρωσε στην 3η θέση παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε, όπως και στην πρώτη, σε κόντρα συνθήκες (άπνοια) από αυτές που προετοιμάστηκε καθώς δεν του δόθηκε άδεια να ταξιδέψει στην Ενοσίμα πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας, στην προσωρινή κατάταξη ο Κοκκαλάνης είναι τέταρτος και μπορεί να βρεθεί ψηλότερα, αν του δοθεί η 1η θέση, όπως προβλέπεται σύμφωνα με τον τερματισμό. Αυτό επιβεβαιώνει και το πόσο σημαντική είναι η παρουσία του Κακλαμανάκη στο πλευρό του Έλληνα πρωταθλητή που έχει καταφέρει να τον καθοδηγήσει στις δύο πρώτες ιστιοδρομίες μαεστρικά (και χωρίς να έχει δίπλωμα).

Όλα αυτά, ενώ η ζωή του Κοκκαλάνη αναμένεται από μέρα σε μέρα να αλλάξει για πάντα, καθώς η (Κομοτηναία ως γνωστόν) σύντροφός του ετοιμάζεται αυτές τις μέρες να του χαρίσει το πρώτο τους παιδί. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που αποτελεί και πρόβα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 συμμετέχουν 102 ιστιοπλόοι από 37 χώρες. Ο Κοκκαλάνης θέλει όσο τίποτα να διακριθεί, για να κάνει και το καλύτερο δώρο ενόψει της έλευσης του νέου μέλους στην οικογένειά του…