Προέρχεται από Σχολή Κωφών, φοίτησε στο ΔΠΘ και ορκίστηκε πλέον πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

 

Απέκτησε τις πρώτες του γνώσεις σε σχολή κωφών και σήμερα όντας πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, ονειρεύεται να γίνει δάσκαλος σε σχολή κωφών με την ελπίδα, όπως λέει, “να μπορώ να στηρίξω κωφά παιδιά, όπως με στήριξαν κι εμένα”.

Ο Νίκος Ιωαννίδης ήταν μεταξύ των φοιτητών που έλαβαν το πτυχίο τους χθες το πρωί στην διπλή τελετή ορκωμοσίας στη σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, έχοντας στο πλευρό του τη μητέρα του, τους καθηγητές και τους συμφοιτητές του. Η παρουσία του Νίκου στο τμήμα ήταν η αφορμή για να εφαρμοστούν καλές πρακτικές διδασκαλίας, για φοιτητές με αναπηρία, πρακτικές που θα μείνουν παρακαταθήκη για τους επόμενους.

Έτσι ο Θωμάς Κουρτέσης αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΦΑΑ μπορεί να λέει με περηφάνια ότι «το ΤΕΦΑΑ είναι ανοιχτό σε όλους ανεξάρτητα ποιες είναι οι δυσκολίες και οι αναπηρίες». Ο  Κουρτέσης ήταν ο άνθρωπος που στήριξε μεθοδικά και με υπομονή την εκπαίδευση του Νίκου, σε συνεργασία με όλο το προσωπικό του τμήματος. «Η περίπτωση του Νίκου ήταν ιδιαίτερη, γιατί παρουσίαζε δυσκολία λόγω της έλλειψης επικοινωνίας και ήταν η αφορμή για να γίνουν πολλές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζουμε τη διδασκαλία στο τμήμα.

Ο Νίκος είναι μία περίπτωση αλλά έχουμε κι άλλους φοιτητές με αναπηρία, έχουμε αρκετούς φοιτητές με μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, οπότε ανακαλύψαμε πολλούς τρόπους να προσαρμόζουμε τη διδασκαλία μας, ώστε να μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες όλων αυτών των φοιτητών και φοιτητριών», λέει στην εφημερίδα «Χρόνος»ΦΑΑ  ο κ. Κουρτέσης για την εμπειρία διδασκαλίας ενός κωφού φοιτητή και προσθέτει: «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να πούμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα στη σχολή, αλλά με την προσπάθεια του Νίκου και της μητέρας του που σπούδασε μαζί με τον Νίκο, είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο και αντιμετωπίζουμε πια τις ιδιαίτερες ανάγκες των φοιτητών μας από άλλη οπτική γωνία».

Με τον Νίκο Ιωαννίδη η δημοσιογράφος της εφημερίδας “Χρόνος” Δήμητρα Συμεωνίδου επικοινώνησε με την βοήθεια της μητέρας του, που βρέθηκε κι αυτή επί μία τετραετία στα πανεπιστημιακά έδρανα, υποστηρίζοντας, όπως μόνο αυτή ξέρει, την προσπάθεια του γιου της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο πτυχιούχος, πλέον, Νίκος μοιράζεται την εμπειρία φοίτησης στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής: «όταν ήρθα για πρώτη φορά στο ΤΕΦΑΑ μεγαλώνοντας σε μία σχολή κωφών, ήρθα σε έναν χώρο ακούωντων και είχα στην αρχή αρκετά εμπόδια, είχα όμως καθηγητές που με στήριξαν. Στα πρακτικά μαθήματα ήταν εύκολα, αλλά στη θεωρία ήταν πολύ δύσκολα. Όμως αυτός που με βοήθησε πάρα πολύ κάθεται δίπλα μου και είναι ο Θωμάς Κουρτέσης. Όλοι οι καθηγητές αναγνώρισαν την δυσκολία μου στην επικοινωνία, άλλοι ευκολότερα, άλλοι δυσκολότερα, αλλά βρήκαμε τη λύση και πήρα από όλους κάτι. Σήμερα προσπαθώ να βρω μία χρυσή τομή, να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους και τους καθηγητές μου, πήρα πολλές γνώσεις από το πανεπιστήμιο και κατάφερα να διευρυνθώ κι ως άνθρωπος».

Όσο για τα μελλοντικά του σχέδια του νέου πτυχιούχου γυμναστή του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής; «Επειδή έζησα πολλά εμπόδια στόχος μου είναι να διδάξω σε σχολείο κωφών, σε κωφά παιδιά, με την ελπίδα να μπορώ να τα στηρίξω όπως με στήριξαν κι εμένα, να διερευνηθούν ως άτομα, να πάρουν γνώσεις και κάποια στιγμή να τα πάνε πολύ καλύτερα από μένα», λέει και χαμογελάει.