«Όχι» από τον Δήμο Ξάνθης σε αίτημα επιχορήγησης για την έκθεση και το βιβλίο των 50 χρόνων του ΑΟΞ

 

Πριν δέκα μέρες όλος σχεδόν ο πολιτικός κόσμος της Ξάνθης συνωστίσθηκε στην αίθουσα της Εμπορικής Λέσχης της Ξάνθης για την εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΑΟΞ και την παρουσίαση του βιβλίου για την συμπλήρωση μισού αιώνα ιστορίας από το καμάρι της πόλης.

Ωστόσο όπως αποδεικνύει το έγγραφο που έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι Παλαίμαχοι του ΑΟΞ, που διοργάνωσαν την άψογη και απαραίτητη από κάθε άποψη εκδήλωση, αυτό έγινε αποκλειστικά και μόνο με δική τους πρωτοβουλία αλλά και δικά τους έξοδα, αφού απορρίφθηκε το αίτημα τους για μια έστω και μικρή επιχορήγηση, ώστε να μειωθεί το κόστος.

Από την Κυριακή 3 Αυγούστου έως και την περασμένη Κυριακή 10 Αυγούστου, όπως όλοι ξέρουμε πραγματοποιήθηκε στην Εμπορική Λέσχη μια έκθεση, παράλληλα με την παρουσίαση του βιβλίου του Μπάμπη Κυρλίδη, για τα 50 χρόνια του ΑΟΞ. Μια έκθεση που «έτρεξαν» φυσικά ο Σύλλογος Παλαιμάχων του ΑΟΞ, ο ίδιος ο Μπάμπης Κυρλίδης και ο σύνδεσμος φιλάθλων Xanthi Fans. Και όταν λέμε «έτρεξαν», δεν εννοούμε απλά την οργάνωση του χώρου, αλλά και το οικονομικό κομμάτι, αφού χρειάστηκαν χρήματα, από την έκδοση του βιβλίου έως και την ενοικίαση του χώρου της Εμπορικής Λέσχης όλη την περασμένη εβδομάδα.

Λίγες, μόλις, μέρες μετά το τέλος αυτής της πολύ όμορφης ενέργειας οι παλαίμαχοι του ΑΟΞ ενημερώθηκαν από τον Δήμο Ξάνθης, δια της αρμοδίας αντιδημάρχου Αλεξίας Γκιρτζίκη, πως δεν θα έχουν καμία οικονομική βοήθεια – τουλάχιστον από πλευράς Δήμου, όπως είχαν αιτηθεί.  Όπως ανέφερε στο ThrakiSportS ο πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιμάχων του ΑΟΞ, Μπάμπης Χατζημεστής, το συνολικό κόστος για όλη αυτήν την εκδήλωση που έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ανέρχεται περίπου στις 12 με 14.000 ευρώ για όλες αυτές τις μέρες. Είναι προφανές ότι τα 1.000 ευρώ που είχε διαρρεύσει ότι θα διέθετε ο Δήμος θα ήταν περισσότερο συμβολική κίνηση, αλλά στις εποχές που ζούμε και αυτό το ποσό θα ήταν σημαντικό. Ωστόσο με το αιτιολογικό που αναφέρει το έγγραφο, ούτε αυτό το ποσό διατέθηκε τελικά.

«Σαν σύλλογος παλαιμάχων ζητήσαμε μια οικονομική βοήθεια από τον Δήμο Ξάνθης, για την έκθεση αυτή που κάναμε για τα 50 χρόνια της ομάδας. Κάναμε μια έκθεση για το κόστος της έκθεσης που κάναμε, η οποία νομίζω πως πήγε και αρκετά καλά και ζητήσαμε κάποια οικονομική συνδρομή από τους πολιτικούς φορείς. Σήμερα μας ήρθε το χαρτί από τον Δήμο, ότι τελικά μας απορρίπτουν το ποσό των 1000 ευρώ, που εμείς δεν είχαμε καν ζητήσει τόσα, είχαμε απλά κάνει ανοιχτό αίτημα για οποιουδήποτε μεγέθους οικονομική ενίσχυση. Καλέσαμε όλους τους φορείς της πόλης, και οι περισσότεροι έδωσαν το παρών, όμως τελικά ο Δήμος μας άφησε αυτό το παράπονο δυστυχώς», σχολίασε στο ThrakiSportS ο Μπάμπης Χατζημεστής.

Και πρόσθεσε σε σχέση με τα έσοδα που υπήρξαν από τις πωλήσεις του βιβλίου: «Καλούμαστε, λοιπόν, πλέον εμείς να καλύψουμε μόνοι μας αυτή την προσπάθεια που κάναμε και φέραμε σε πέρας, και να βρούμε τα χρήματα για τα έξοδα που έγιναν. Πουλήθηκαν κάποια βιβλία, περίπου 400, όμως για να καλυφθούν τα όποια έξοδα έγιναν από τις πωλήσεις πρέπει να πουλήσουμε ακόμα 200 τουλάχιστον. Συνολικά αυτή η εκδήλωση κόστισε πάνω από 14.000  ευρώ, και επιλέξαμε να γίνει μέσα στις γιορτές παλιάς πόλης, ώστε να συμβάλλουμε κι εμείς λίγο στην προσέλκυση όλο και περισσότερου κόσμου αυτές τις ημέρες. Είναι ντροπή να υπάρχει τέτοια αδιαφορία για αυτούς τους ανθρώπους που λέγονται βετεράνοι, γιατί χωρίς αυτούς, και φυσικά και τον Χρήστο Πανόπουλο, δε θα μπορούσαμε τώρα να μιλάμε για την ομάδα του ΑΟΞ και την ιστορία του».

«Χάρη στον ΑΟΞ η Ξάνθη ως πόλη διαφημίζεται σε όλη την Ελλάδα και μόλις το περασμένο Σάββατο με αφορμή το ματς με τον Ολυμπιακό και τις Γιορτές Παλιάς Πόλης βρέθηκε στην Ξάνθη συνεργείο της Nova, κατέγραψε εκδηλώσεις και εικόνες από την πόλη πέραν του γηπέδου και μάλιστα ο ίδιος ο δήμαρχος είχε την ευκαιρία να μιλήσει πάνω από πέντε λεπτά σε εκπομπή πανελλαδικής εμβέλειας και υψηλής τηλεθέασης. Αν είχε θελήσει ο Δήμος να πληρώσει για αυτόν τον τηλεοπτικό χρόνο θα του έφταναν όχι 1.000 ευρώ αλλά ούτε τα δεκαπλάσια», σχολίαζε από την πλευρά του στο ThrakiSportS άνθρωπος με γνώση της διαφημιστικής τηλεοπτικής αγοράς, εξηγώντας την σημασία που έχει για την πόλη η παρουσία του ΑΟΞ και την ανάγκη που υπάρχει να ενισχύονται και να ενθαρρύνονται από τις τοπικές πολιτικές αρχές τέτοιες πρωτοβουλίες, σαν και αυτή των Παλαιμάχων.

Στην ίδια συνέντευξη στην κάμερα της Nova, ο δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος εμφανίστηκε να μιλά με τα καλύτερα λόγια για το εγχείρημα αυτό των Παλαιμάχων, το οποίο όμως ο Δήμος έκρινε ανάξιο χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι στην εκδήλωση έδωσαν το παρών τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης αλλά και ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης του οποίου η κόρη, Αλεξία, είναι η αρμόδια αντιδήμαρχος που υπογράφει το έγγραφο της απόρριψης αυτού του αιτήματος επιχορήγησης. Πάντως, ο Μπάμπης Χατζημεστής καταλήγει, στις δηλώσεις του στο ThrakiSportS: «Παρά, λοιπόν, το γεγονός πως δεν είχαμε κανενός είδους βοήθεια οικονομική, εμείς δεν εγκαταλείψαμε αυτήν τη προσπάθεια και καταφέραμε και πραγματοποιήσαμε αυτή την έκθεση, και μπορούμε να πούμε φυσικά πως δε το μετανιώσαμε, αντίθετα το απολαύσαμε μάλιστα όλες αυτές τις μέρες»…