H «δημόσια συγνώμη» εκείνων που έφεραν στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης ως «σωτήρα» τον Απόστολο Τσιπίδη

 

«Δεν παει πολύς καιρός που κάποιοι εντός του ιστορικού μας συλλόγου, τον είχαν βαπτίσει “μεσσία”, “σωτήρα” και πίεζαν να του δοθούν τα κλειδιά του τμήματος βόλεϊ… Εφτασαν στο σημειο να του δώσουν τη δυνατότητα ακόμη και να τιμήσει (ως τι;) αθλητή μας για διακριση MVP πριν από επίσημο αγώνα… Αναμένουμε ακόμη μια δημόσια συγνώμη από μέρους τους…».

Με τα λόγια αυτά ο Γιώργος Πανταζίδης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Εθνικού Αλεξανδρούπολης είχε σχολιάσει πριν 15 μήνες την είδηση της σύλληψης στην Βέροια του Απόστολου Τσιπίδη, ενός ανθρώπου που πριν δυόμισι χρόνια πέρασε για ένα τρίμηνο σαν κομήτης από την πρωτεύουσα του Έβρου και άφησε πίσω του «έργο» που ακόμα σχολιάζεται. Από εκείνη την περιπέτειά του στην Βέροια ο Τσιπίδης είχε καταφέρει να βγει σχετικά αλώβητος, αφού λίγο καιρό μετά εξασφάλιζε την ελευθερία του με περιοριστικούς όρους από τις δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα στις αρχές της εβδομάδας από τη συμπρωτεύουσα, πλέον αντιμετωπίζεται από τις ίδιες αρχές ως φυγόποινος μετά την ερήμην καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για άλλη υπόθεση απάτης σε σχέση με τα capital controls.

Με αυτόν τον τρόπο το όνομα του Απόστολου Τσιπίδη συζητήθηκε αυτήν την εβδομάδα και πάλι στην Βόρειο Ελλάδα και ήρθε και πάλι στο προσκήνιο εκείνη η περιπετειώδης παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη και στον Εθνικό, όπου όλοι μεν σήμερα στις συζητήσεις τους «βράζουν» και «πνέουν μένεα» σε βάρος του αλλά σχεδόν κανείς από εκείνους που τον έφεραν δεν έχει το σθένος να βγει δημόσια και να παραδεχθεί το λάθος του και τις περιπέτειες στις οποίες έβαλε τον ιστορικό σύλλογο – αν και τους προτρέπουν για κάτι τέτοιο άτομα που ανήκουν στον σύλλογο της Αλεξανδρούπολης και έχουν υπεύθυνες θέσεις σε αυτόν.

Η αλήθεια είναι ότι από την όλη αναζήτηση, μόνο ένα άτομο έχει δημόσια παραδεχθεί το τότε λάθος του απέναντι στον «μέγα χορηγό» της ομάδας, που έγινε μέχρι και πρωτοσέλιδο στην Espresso με τον ευφάνταστο τίτλο «Ψευτης με… περικεφαλαία». Ακόμα και σήμερα, όσο κι αν ψάξει κάποιος στις επίσημες ανακοινώσεις του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, θα βρει μόνο καλά λόγια να αναφέρονται για τον Απόστολο Τσιπίδη και καμία μα καμία «δημόσια συγνώμη» από τους ανθρώπους που πριν δυόμισι χρόνια λοιδορούσαν το ThrakiSportS επειδή μετά την δημοσιοποίηση του ονόματος του νέου «επενδυτή», έψαξε στο ίντερνετ, ανακάλυψε το αμφιλεγόμενο παρελθόν του και το παρουσίασε στο φίλαθλο αναγνωστικό κοινό της Θράκης.

Το όνομα του Απόστολου Τσιπίδη πρωτοακούστηκε στην Αλεξανδρούπολη όταν το βράδυ της 10ης Μαρτίου του 2015, ακριβώς δυόμισι χρόνια πριν δηλαδή, υπήρξε ένα «αποκλειστικό», όπως χαρακτηρίζονταν, δημοσίευμα που υπέγραφε πρώην υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του ΤΑΑ Εθνικός Αλεξανδρούπολης. Το δημοσίευμα φιλοξενούνταν σε αθλητική ιστοσελίδα που είχε ιδρύσει ο τότε πρόεδρος του ΜΓΣ Εθνικός Μανόλης Βουκουρεσλής. Σε αυτό το δημοσίευμα αναφερόταν ως δεδομένο ότι «ο Απόστολος Τσιπίδης ήρθε στον Εθνικό» και ότι θα αναλάμβανε την χορηγική του υποστήριξη. Μάλιστα, φιλοξενούνταν και δηλώσεις του, όπου τόνιζε αναφορικά με τους ανθρώπους που τον έφεραν στην ομάδα: «Ο λόγος που βρίσκομαι κοντά στο σύλλογο ονομάζεται Χρήστος Φουντουκίδης και Σάκης Μουστακίδης. Μαζί με την υπάρχουσα διοίκηση έχουμε συμφωνήσει να πάμε ένα βήμα παραπάνω την ομάδα στη νέα χρονιά. (…) Υπάρχει καλή χημεία με τον Γιάννη Τζίμα, και φυσικά με έναν τέτοιο κόουτς μπορούμε να κάνουμε θαύματα».

Το δημοσίευμα δεν διαψεύστηκε ποτέ. Αντιθέτως, σταδιακά όλα σχεδόν τα αναφερόμενα σε αυτό πρόσωπα, φυσικά και νομικά, ενίσχυσαν την «μεγάλη εντύπωση» που δημιουργήθηκε στην κοινή γνώμη σχετικά με την ισχύ του «νέου επενδυτή», έστω και αν μετά τις αποκαλύψεις του ThrakiSportS είχαν εκφραστεί πολλές απορίες σχετικά με τα πραγματικά κίνητρα της διαφαινόμενης εμπλοκής του στο ΤΑΑ Εθνικός Αλεξανδρούπολης. Την επόμενη κιόλας ημέρα ο Τσιπίδης παρακολούθησε την ευρωπαϊκή αναμέτρηση του Εθνικού με την Μπενφίκα από την εξέδρα του «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο του ΤΑΑ Εθνικός Γιάννη Τζίμα. Μια μέρα πριν εμφανιζόταν να συμμετέχει και στο επίσημο δείπνο που παραχώρησε η ομάδα του Έβρου στους Πορτογάλους.

Λίγες μέρες μετά, στις 26 Μαρτίου, είχε εκδοθεί ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «το ΤΑΑ Εθνικός Αλεξανδρούπολης ευχαριστεί ολόθερμα τον Απόστολο Τσιπίδη για την θετική του ανταπόκριση και την έμπρακτη στήριξή του, με την οικονομική συμβολή του, σε μία πραγματικά δύσκολη οικονομικά περίοδο για την ομάδα μας. Ευχόμαστε και ευελπιστούμε η συνεργασία του κυρίου Τσιπίδη να εξεληχθεί μελλοντικά σε όλα τα επίπεδα με την ομάδα μας». Παράλληλα, μέχρι και ο προπονητής Σάκης Μουστακίδης με δήλωση που διανεμήθηκε μέσω του ΤΑΑ Εθνικός ανέφερε: «Μέσα σε μία πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο για την ομάδα, ο Απόστολος Τσιπίδης επέδειξε πως θέλει και μπορεί να μας βοηθήσει και τον ευχαριστώ γι αυτό».  Μάλιστα, προφανώς σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του, το ΤΑΑ Εθνικός επέλεξε τον Τσιπίδη, άγνωστο ακόμα και σήμερα με ποια ιδιότητα, να παραδώσει στον Ιβάν Μίχαλι το βραβείο του MVP της 19ης αγωνιστικής που είχε αποστείλει η Volley League.

Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε φωτογραφία του Τσιπίδη να συνομιλεί στο περιθώριο αγώνα σε εγκάρδιο κλίμα με τον τότε πρόεδρο του ΜΓΣ Εθνικός Μανόλη Βουκουρεσλή,  του Ερασιτέχνη δηλαδή, που αποτελεί υπέρτατη αρχή και του τμήματος βόλεϊ. Αυτό συνέβη σε μια περίοδο που υπήρξε μια σειρά από ενδείξεις για πιθανή εμπλοκή του Τσιπίδη και στα άλλα τμήματα του ΜΓΣ. Ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Δέλτα» (μια από τις πολλές εμφανίσεις που έκανε τότε στα τοπικά ΜΜΕ) ότι όχι απλά ενδιαφέρεται  αλλά έχει κάνει και κάποιες πρώτες συζητήσεις για να εμπλακεί και με το ποδόσφαιρο, ενώ έκανε την εμφάνισή του και στο «Φώτης Κοσμάς». Την ίδια ώρα, η έφορος κολύμβησης του Εθνικού γνωστοποιούσε επισήμως από το επίσημο facebook του Εθνικού-Νηρέα «γενναιόδωρη χορηγία» του Απόστολου Τσιπίδη και προς αυτό το τμήμα, ενόψει της διεξαγωγής αγώνων ακαδημίας στις 31.05.2015, μια χορηγία που όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια δεν δόθηκε ποτέ.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αλεξανδρούπολης Όλγα Βρετοπούλου τον αποκαλούσε δημόσια ως «πρόεδρο» και αναρτούσε φωτογραφία μαζί του και με την σύζυγό του, έχοντας τυλιχθεί όλοι με ένα κασκόλ της ομάδας του Εθνικού Αλεξανδρούπολης.  Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ίσως η μόνη που όπως βγήκε δημόσια να τον επαινέσει όταν εμφανιζόταν ως «σωτήρας» του Εθνικού, βγήκε δημόσια να παραδεχθεί «το λάθος της» δυο μήνες μετά με μια μακροσκελή ανακοίνωση στο facebook, κάτι που μέχρι και σήμερα δεν έχει κάνει ακόμα κανένας από τον επίσημο Εθνικό, είτε μιλάμε για το ΤΑΑ είτε τον ΜΓΣ. Μάλιστα ανώτατοι παράγοντες της ομάδας, που τότε δεν συμμετείχαν στα υψηλά διοικητικά κλιμάκια του συλλόγου, σχολίαζαν στο ThrakiSportS ότι «δεν έχει κανέναν λόγο ο Εθνικός να ασχοληθεί και να δώσει αξία στον Τσιπίδη βγάζοντας έστω και καταγγελτική ανακοίνωση σε βάρος τους», με αποτέλεσμα για τον επίσημο Εθνικό να μένουν τα γραπτά κείμενα που εξακολουθούν να τον χαρακτηρίζουν ουσιαστικά ως σωτήρα της ομάδας, χωρίς ποτέ να έχουν αναιρεθεί δημόσια αυτοί οι χαρακτηρισμοί.

Το «παραμύθι» κάποια στιγμή έλαβε τέλος και μάλιστα με πρωτοβουλία του ίδιου του Απόστολου Τσιπίδη, αφού αυτός εμφανίστηκε να τερματίζει το ενδιαφέρον του για τον Εθνικό, ρίχνοντας μάλιστα τις ευθύνες σε κωλυσιεργία του Ερασιτέχνη. Τελικά έφυγε από την πόλη της Αλεξανδρούπολης και όπως αποδείχθηκε επιχείρησε να εμπλακεί με τον Φίλιππο Βέροιας σε μια ιστορία που έμοιαζε πολύ με όσα έκανε στον Έβρο και παλιότερα εμφανιζόταν να είχε κάνει σε Ηρακλή, Καστοριά, Παγκράτι, Λαμία. Δύομισι χρόνια από την έναρξη εκείνης της περιπέτειας για τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, ουδείς από εκείνους που έφεραν τον Απόστολο Τσιπίδη στην ομάδα έχει βγει δημόσια να ζητήσει συγνώμη απ΄το φίλαθλο κοινό της πόλης και φυσικά από όσους είχαν τότε εκφράσει σκεπτικισμό για εκείνη την συνεργασία και κατηγορήθηκαν (και ενίοτε ακόμα κατηγορούνται) ως «εχθροί που θέλουν μόνο το κακό της ομάδας»…