Η Θράκη ήταν παρούσα στο πλευρό της Εθνικής στη Φινλανδία , αλλά η «επίσημη αγαπημένη» απούσα για 30 λεπτά στο ματς με τη Γαλλία

 

Με εξαίρεση το τελευταίο δεκάλεπτο, όπου ξύπνησε αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει άλλη μια επική ανατροπή, η Εθνική Ομάδα ηττήθηκε από την Γαλλία με 95-87 σε μια αναμέτρηση όπου για τρία δεκάλεπτα όλοι σχεδόν οι παίκτες της με εξαίρεση τον Θανάση Αντετοκούνμπο ήταν απόντες από το γήπεδο.

Αντίθετα, παρούσα ήταν η Θράκη δια του «εραστή» του αθλητικού τουρισμού και λάτρη των Εθνικών Ομάδων Πόλυ Φωτιάδη. Ο γνωστός ξανθιώτης επιχειρηματίας, πρώην πρόεδρος της ΑΕ Ποντίων Ευμοίρου και νυν μέλος του ΔΣ του πρωταθλητή ΕΠΣ Ξάνθης Άρη Αβάτου αλλά βασικός χορηγός της μπασκετικής Ασπίδας Ξάνθης, δίνει το παρών και στην Φινλανδία.

Φορώντας την αγαπημένη του μπλούζα «γκάνγκστερ» με τη μορφή του Νίκου Γκάλη, ο Φωτιάδης όπως κάνει σχεδόν σε κάθε Ευρωμπάσκετ ή Μουντομπάσκετ, ήταν ανάμεσα στους 100 περίπου «πελαργούς» που ταξίδεψαν από την Ελλάδα στο μακρινό Ελσίνκι και βρέθηκαν στο πλευρό της Εθνικής στο ματς με την Γαλλία.

Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι θρακιώτες, αντικείμενο προς αναζήτηση σε μελλοντικά ρεπορτάζ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι Έλληνες οπαδοί με τον Πόλυ Φωτιάδη ανάμεσά τους, παρά την απογοήτευση από την ήττα και κυρίως την εμφάνιση στα τρία πρώτα δεκάλεπτα της Εθνικής, θα είναι και πάλι παρόντες στην εξέδρα στις 16:30 το μεσημέρι της Κυριακής, για να ενισχύσουν την προσπάθεια των Ελλήνων παικτών στην επίσης κρίσιμη αναμέτρηση με την Σλοβενία.

Άλλωστε στα δύσκολα είναι που η εκάστοτε Εθνική έχει ανάγκη τους φίλους της – και ο Πόλυς Φωτιάδης είναι αποδεδειγμένα παρών όχι μόνο στις ευχάριστες (όπως τέτοια μέρα 11 χρόνια πριν, όταν κερδίζαμε τις ΗΠΑ στον ιστορικό ημιτελικό της Σαϊτάμα στην Ιαπωνία και προκρινόμασταν στον τελικό του Μουντομπάσκετ) αλλά και στις δύσκολες στιγμές…