Ευρωμπάσκετ: Οι προπονητές της Θράκης προβλέπουν την πορεία της Εθνικής και βγάζουν φαβορί

 

Σε τέσσερις χώρες χτυπάει από σήμερα η καρδιά των φίλων του μπάσκετ στην Ευρώπη, καθώς ξεκινάει σε Τουρκία, Ισραήλ, Ρουμανία και Φινλανδία το Ευρωμπάσκετ, με την Εθνική μας να βρίσκεται ήδη στο Ελσίνκι και να αντιμετωπίζει στις 16:30 το απόγευμα την Ισλανδία στο πρώτο της παιχνίδι.

Το ThrakiSportS ζήτησε από του τρεις προπονητές που οι ομάδες τους αγωνίζονται στη Β’ και Γ’ Εθνική κατηγορία των ανδρών να προβλέψουν την πορεία της Εθνικής μας ομάδας, καθώς και να μας πουν ποια ομάδα βλέπουν ως φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου….

Κώστας Ιωαννίδης (Ασπίδα Ξάνθης)

Η Εθνική μας ομάδα προσπαθεί εδώ και καιρό να βρει τον εαυτό και την αγωνιστική της κατεύθυνση, ειδικά μετά την οριστική απουσία του Γιάννη Αντεντοκούμπο που άλλαξε τις ισορροπίες. Η εικόνα της ομάδας μας στα φιλικά παιχνίδια δεν ήταν καλή. Οι απουσίες σημαντικές (όπως στα περισσότερα σύνολα άλλωστε) οφείλουμε όμως να κοιτάξουμε λίγο μακρύτερα χρησιμοποιώντας αυτή τη διοργάνωση ως σκαλοπάτι για να δοκιμάσουμε και κυρίως να εισάγουμε κάποια καινούργια πράγματα πάνω στα οποία θα στηριχτεί το οικοδόμημα της νέας εποχής.

Το βασικό πρόβλημα της ομάδας μας στα φιλικά παιχνίδια ήταν το αμυντικό κομμάτι, δηλαδή τη παραδοσιακή δύναμη στο παιχνίδι μας, η οποία αποτελεί συνοδοιπόρο και σύμμαχο της σχεδόν σε κάθε της ταξίδι στη νεότερη εποχή. Θεωρητικά η άμυνα θα αποτελούσε τη ναυαρχίδα των όπλων μας σε αγωνιστικό επίπεδο όμως είναι φανερό ότι δεν υπάρχει στην παρούσα φάση, τουλάχιστον στο επίπεδο που θα ήθελε το προπονητικό team. Αν εμφανιστεί όπως πρέπει σε αυτόν τον τομέα η εθνική μας ομάδα τότε όλα είναι πιθανά.

Η ομάδα μας έχει ταλέντο και βάθος στο ρόστερ της όμως φαίνεται λίγο μπερδεμένη και χωρίς προσανατολισμό στο παιχνίδι της. Δεν μπορούμε εύκολα να τρέξουμε και οι “απλωμένες” άμυνες που χρησιμοποιούμε κατά μήκος του παρκέ ξεκλειδώνονται εύκολα, ειδικά από τη στιγμή που ο αντίπαλος περάσει τη μπάλα από τη πρώτη παγίδα. Επίσης η άμυνα μας στο post αποτελεί την “αχίλλειο πτέρνα” μας, κάτι που οι αντίπαλοι είναι βέβαιο ότι πλέον έχουν αντιληφθεί και στο οποίο αναμένεται να μας χτυπήσουν. Αν προσθέσουμε και το διαχρονικό πρόβλημα της απουσίας κλασσικών shooters από τη σύνθεση της ομάδας μας τότε καταλαβαίνουμε ότι η αποστολή μας στο τουρνουά που έρχεται μόνο εύκολη δε θα είναι.

Το προπονητικό επιτελείο ελπίζει ότι η ομάδα θα ρολάρει μέσα στο τουρνουά με αφετηρία κάποιο διάστημα καλού μπάσκετ ή ένα καλό συνολικά παιχνίδι και αποτέλεσμα. Η ουσία πάντως βρίσκεται αλλού σε αυτό το τουρνουά. Η Εθνική μας ομάδα διανύει μια μεταβατική περίοδο και για αυτό επιβάλλεται να είμαστε όλοι συνετοί στις σκέψεις μας, την αξιολόγηση και κυρίως στην οριοθέτηση των ζητουμένων από τη παρουσία της στο Ευρωμπάσκετ.
Αυτό το τουρνουά είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια βάση πάνω στην οποία θα στηριχτεί η οικοδόμηση του νέου συνόλου. Είναι σημαντικότερο λοιπόν από το ίδιο το αποτέλεσμα να εντάξουμε κάποια νέα πρόσωπα που μπορούν να αποτελέσουν “σταθερές” για το άμεσο μέλλον. Να ρισκάρουμε σε πρόσωπα και καταστάσεις ευελπιστώντας πως θα δικαιωθούμε άμεσα ή στο εγγύς μέλλον. Εξάλλου είναι ξεκάθαρο πως αν η εθνική δεν εμφανιστεί διαφορετικά αιφνιδιάζοντας τον αντίπαλο και πάει σε ορθολογικές καταστάσεις θα είναι άκρως προβλέψιμη και αντιμετωπίσιμη.

Εύχομαι πάντως ολόψυχα, για το καλό του ελληνικού αθλητισμού, η επίσημη αγαπημένη όλων των ελλήνων φιλάθλων να φτάσει όσο ψηλότερα γίνεται και να μας κάνει για πολλοστή φορά υπερήφανους.

Νεοκλής Λεμονίδης (ΓΑΣ Κομοτηνή)

Η εικόνα της εθνικής μας ομάδας στα φιλικά που έδωσε ήταν προβληματική. Υπάρχουν έμπειροι παίκτες, όμως δείχνει πως κάτι λείπει από την ομάδα. Πιστεύω πως αν καταφέρουμε να μπούμε στην τετράδα θα είναι μεγάλη επιτυχία και μεγάλη έκπληξη ταυτόχρονα.

Όσον αφορά την ομάδα που θα κατακτήσει το χρυσό πιστεύω πως η Γαλλία παρά τις απουσίες που έχει, θα μπορέσει να κάνει πορεία ίδια με αυτή του 2013 και να κατακτήσει την πρώτη θέση.

Βασίλης Στοάκης (ΑΕ Κομοτηνής)

Ένα ακόμα Ευρωμπάσκετ ξεκινάει και σίγουρα για όλους τους φιλους του αθλήματος είναι πολυ καλη περιοδος. Παρόλα αυτα, κατα την προσωπική μου αποψη, η Εθνική μας ομάδα δεν δείχνει βάσει της εικόνας των φιλικών να έχει την απαραίτητη ομοιογένεια που θα την οδηγήσει ψηλά. Γενικότερα θεωρώ οτι η εθνικη μας εχει απαξιωθεί απο μια σειρά αδέξιων χειρισμών της Ομοσπονδιας και πλέον εχει χάσει την αίγλη της. Η απουσία του Αντετοκουνμπο σίγουρα ειναι σημαντική αλλά διαχρονικά η εθνικη δεν στηρίζονταν στο ταλέντο ενός αλλα στην δυναμη του “εμεις”. Ευχομαι να καταφέρουμε να παμε καλα και να διαψευστούμε ολοι εμεις οι απαισιόδοξοι αλλα κυρίως να ξαναγίνει η εθνικη μας “επίσημη αγαπημένη”.

Σίγουρα φαβορι δεν μπορει να υπάρχουν σε μεγάλες διοργανώσεις αλλα δίνω ενα πλεονέκτημα σε Σερβια και Ισπανία λόγω ταλέντου παρα τος απουσίες των Τεόντοσιτς και Γιουλ.