Επέτειος: Το χάλκινο μετάλλιο της Πηγής Δεβετζή στην Οζάκα που… αλλάζει συνεχώς χέρια δέκα χρόνια μετά

 

Ήταν 31 Αυγούστου του 2007, τέτοια μέρα και περίπου τέτοια ώρα, μεσημέρι στην Ελλάδα, ακριβώς δέκα χρόνια πριν. Η Ελλάδα κατακτούσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Οζάκα το πρώτο και μοναδικό της μετάλλιο, χάρη στην Χρυσοπηγή Δεβετζή, η οποία με άλμα στα 15,04 μέτρα στην πρώτη προσπάθειά της ανέβαινε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Το χρυσό κατέκτησε η 2η δυο χρόνια πριν στο Ελσίνκι Γιαργκέλις Σαβίνε από την Κούβα με 15,28 μέτρα, επίδοση που ήταν η κορυφαία εκείνη τη χρονιά στον κόσμο, και το ασημένιο η Ρωσίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια σε Εντμοντον και Παρίσι Τατιάνα Λεμπέντεβα με 15,07 μέτρα.

Σήμερα ωστόσο, όποιος αναζητήσει στις επίσημες καταστάσεις αυτό το μετάλλιο, δεν θα το βρει καταχωρημένο πουθενά. Έχει εξαφανιστεί τα τελευταία δύο χρόνια, αν και καταγράφεται η επίδοση της Αλεξανδρουπολίτισσας ολυμπιονίκη στο πρώτο άλμα, όπως και τα 14,75 μέτρα στην έκτη προσπάθειά της, καθώς στα άλλα τέσσερα άλματά της σε εκείνον τον τελικό η Δεβετζή ήταν άκυρη. Το φάντασμα του ντόπινγκ με τους επανελέγχους εκείνων των δειγμάτων έπληξε και την Θρακιώτισσα.

Δύο χρόνια πριν, Νοέμβριο του 2015, το όνομα της Δεβετζή συμπεριελαμβανόταν μέσα στα 28 θετικά δείγματα, τα οποία είχαν προκύψει ύστερα από επανέλεγχο σε αυτά που είχαν ληφθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2007 (Οζάκα). Οκτώ χρόνια μετά, κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της και σχεδόν εννιά χρόνια μετά ουσιαστικά της αφαιρέθηκε το μετάλλιο.

«Επειτα από σχετική ενημέρωση της IAAF, το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ αποφάσισε την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας για τη Χρυσοπηγή Δεβετζή. Η IAAF ενημέρωσε το ΣΕΓΑΣ πως βρέθηκε θετικό δείγμα της αθλήτριας από επανέλεγχο, που έγινε σε δείγμα που είχε παρθεί το 2007. Υστερα από αυτή την εξέλιξη η ομοσπονδία θα προχωρήσει στις νόμιμες από τους κανονισμούς διαδικασίες» ανέφερε  η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ.

Η αθλήτρια παρουσίασε τις απόψεις της στην αρμόδια επιτροπή και ο ΣΕΓΑΣ και το πόρισμα εστάλη στην ΙΑΑF, η οποία και τελικά αποφάσισε να της αφαιρέσει το μετάλλιο από την Οζάκα και να μην αναγνωριστούν οι επιδόσεις της. Η πλευρά της Δεβετζή προσέφυγε στο ΑΔΕΑΔ κατά της απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ με την οποία κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέα για παράβαση των διατάξεων περί ντόπινγκ, αλλά εκείνη η προσφυγή στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς (Ιανουάριος του 2017) απορρίφθηκε. Σύμφωνα με το νυν δικηγόρο της Δεβετζή, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, η απόφαση αυτή του ΑΣΕΑΔ οφειλόταν σε ολιγωρία του προηγούμενου δικηγόρου της να καταθέσει εμπρόθεσμα την έφεση και όχι σε εξέταση κατ ουσίαν της υπόθεσης.

Η ουσία είναι όμως ότι εκείνο το μετάλλιο που κατέκτησε τέτοια μέρα πριν δέκα χρόνια η Δεβετζή δεν αναγνωρίζεται, όπως στο μεταξύ ακυρώθηκε και το μετάλλιο που είχε κατακτήσει έναν χρόνο μετά, το 2008, στους Ολυμπιακού Αγώνες του Πεκίνου. Από το 2005, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) αποθηκεύει τα δείγματα των ελέγχων και, όταν εντοπιστεί νέα ουσία, κάνει επαναληπτικές αναλύσεις. Τον Απρίλιο του 2015, οι ερευνητές της Ομοσπονδίας χρησιμοποιώντας ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στον τομέα του αντιντόπινγκ έλεγξαν τα δείγματα της Οζάκα και ανάμεσα στα 28 που βρέθηκαν θετικά ήταν και της «ιπτάμενης Θρακιώτισσας»

Η ιστορία όμως αυτού του χάλκινου μεταλλίου δεν σταμάτησε εκεί. Βάσει των κανονισμών, ως μεταλλιούχος αναγνωρίστηκε η Αννα Πιάτιχ από τη Ρωσία, που είχε σημειώσει επίδοση 14.88μ. Ωστόσο ούτε εκεί μακροημέρευσε το μετάλλιο, καθώς και η συγκεκριμένη βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία δέκα χρόνια μετά. Η δική της υπόθεση τελεσιδίκησε μόλις πριν δυο εβδομάδες και όπως έγινε γνωστό, το χάλκινο μετάλλιο που τέτοια μέρα πριν μια δεκαετία είχε απονεμηθεί στη Δεβετζή, περνάει πλέον στην κατοχή της Μαρίας Σέστακ από την Σλοβενία, που τότε είχε αναδειχθεί πέμπτη με 14.72μ.

Η Σέστακ πήρε μεν ένα μετάλλιο έστω και με δέκα χρόνια καθυστέρηση αλλά στερήθηκε την απονομή ενώπιον κόσμου αλλά και τους χορηγούς που θα συνεπαγόταν αυτό το μετάλλιο, για αυτό και προχώρησε πρόσφατα σε δηλώσεις για γλυκόπικρη γεύση από αυτήν την είδηση.

Γα γλυκόπικρη γεύση μίλαγε όμως και η Δεβετζή μετά από εκείνον τον τελικό στην μακρινή Οζάκα της Ιαπωνίας, δέκα χρόνια πριν. «Είναι γλυκόπικρη η γεύση. Εκανα το πρώτο άλμα 15.04 και μετά τις τέσσερις άκυρες γιατί ρίσκαρα για να πάω ψηλότερα. Ηταν θέμα τακτικής να σιγουρέψω το μετάλλιο και μετά να ρισκάρω. Βγήκαν άκυρες, αλλά έτσι είναι ο αγώνας. Σαφώς και είμαι ευχαριστημένη από το χάλκινο» είχε πει αρχικά η Δεβετζή και στη συνέχεια τόνιζε: «Ξεπετάχθηκε η Σαβίνε και ήμουν στην… τσίτα από την αρχή, γιατί ήθελα ένα μετάλλιο. Αν ήταν το χρυσό, ακόμη καλύτερα. Είδαμε ότι ακόμη και η Λεμπέντεβα δυσκολεύτηκε. Εγώ και η Λεμπέντεβα είμαστε το πιο σταθερό δίδυμο στο αγώνισμα, αλλά πάντα κάποια ξεπετιέται και αλλάζει χρώμα το μετάλλιο. Να δούμε πότε θα έρθει το χρυσό. Να έχουμε υγεία και ευχαριστώ τον προπονητή μου, την οικογένειά μου και όσους ανθρώπους με στηρίζουν».

Δυστυχώς για την Πηγή Δεβετζή, το χρυσό σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση δεν ήρθε ποτέ. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι έχασε και το μετάλλιο εκείνο, έπειτα από εκείνους τους επανελέγχους, τους οποίους πάντως η ίδια ακόμα και τώρα αμφισβητεί, δηλώνοντας ότι δεν της δόθηκε ποτέ το δικαίωμα να αντικρούσει με επιχειρήματα την καταδίκη και τον στιγματισμό της.

Οι πρώτες οκτώ του τελικού του τριπλούν στην Οζάκα, στις 31 Αυγούστου του 2007 (όπως καταγραφόταν τότε στα τερματικά):
1. Γιαργκέλις Σαβίνε (Κούβα) 15.28
2. Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία) 15.07
3. Χρυσοπηγή Δεβετζή (Ελλάδα) 15.04
4. Αννα Πιάτιχ (Ρωσία) 14.88
5. Μαρία Σέστακ (Σλοβενία) 14.72
6. Μαγκντελίν Μαρτίνεζ (Ιταλία) 14.71
7. Ολια Σαλαντούχα (Ουκρανία) 14.60
8. Λιμέι Ξίε (Κίνα) 14.50

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΚΕΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ