Αιχμές Σέστακ κατά Δεβετζή για το μετάλλιο της Οζάκα: «Έχασα απονομή και σημαντικούς χορηγούς»

 

Από την Πηγή Δεβετζή στην Πιάτικ και από εκεί στη… Σέστακ. Αυτή είναι η πορεία του χάλκινου μεταλλίου στο τριπλούν γυναικών από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2007, στην Οσάκα.

Πρόκειται για ένα μετάλλιο που ως γνωστόν έπαψε να αναγνωρίζει στη Δεβετζή η IAAF, από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι επανέλεγχοι και η Ελληνίδα αθλήτρια είχε βρεθεί θετική σε απαγορευμένες ουσίες.

Η κτήση του μεταλλίου πέρασε από την Αλεξανδρουπολίτισσα πρωταθλήτρια στα χέρια της Ουκρανής Άνα Πιάτικ, όμως ούτε και εκεί μακροημέρευσε καθώς και αυτη βρέθηκε θετική και της ανακοινώθηκε ποινή τεσσάρων ετών.

Μάλιστα, η ποινή επικυρώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από το Ανώτατο Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο CAS, όπου οδηγήθηκε η υπόθεση της 36χρονης σήμερα Ρωσίδας λόγω της τιμωρίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την IAAF.

Η ποινή αρχίζει να ισχύει από τις 15 Δεκεμβρίου 2016. Η Άνα Πιάτικ, 8η στο τριπλούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο σε δύο Παγκόσμια πρωταθλήματα (2005 στο Ελσίνκι και 2009 στο Βερολίνο) και σε ένα Ευρωπαϊκό (2006).

Μετά τις εξελίξεις της αφαιρούνται. Το 2007 στην Οζάκα είχε βρεθεί τέταρτη, πίσω από την Δεβετζή. Ουσιαστικά την τελευταία διετία είχε μεταπηδήσει στην τρίτη θέση και έπαιρνε το μετάλλιό της. Ωστόσο πλέον ανακοινώθηκε ότι χάνει και αυτήν την διάκριση.

Πλέον το χάλκινο μετάλλιο από τον τελικό τριπλούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2007 περνά στην κατοχή της Σλοβένας Μαρίγια Σέστακ η οποία από το 2014 έχει αποσυρθεί.

«Είναι πικρή η γεύση αυτής της χαράς. Από τη μια γνωρίζεις ότι έχεις κερδίσει ένα παγκόσμιο μετάλλιο στην καριέρα σου, από την άλλη όμως έχασες την απονομή μπροστά σε 60.000 θεατές και σημαντικούς χορηγούς που θα είχες λόγω αυτού του μεταλλίου» δήλωσε η Σέστακ μόλις έμαθε ότι πλέον είναι κάτοχος μεταλλίου, όπως διαβάζουμε στο Sportsfeed.

Με έμμεσο τρόπο η Σέστακ καταφέρθηκε έτσι κατά της Πηγής Δεβετζή και της Άνα Πιάτικ που την είχαν κερδίσει σε εκείνον τον αγώνα, αλλά σύμφωνα με την IAAF αυτό δεν είχε συμβεί με νόμιμο τρόπο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι και η  δεύτερη εκείνου του τελικού, η Τατιάνα Λεμπέντεβα, έχει επίσης τιμωρηθεί και τις έχουν αφαιρεθεί τα μετάλλια που κέρδισε την επόμενη χρονιά στους Ολυμπιακούς, σε τριπλούν και μήκος για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Διατηρεί ωστόσο ακόμα στην κατοχή της το αργυρό μετάλλιο από την Οζάκα, την ίδια στιγμή που το χάλκινο που είχε απονεμηθεί στην Δεβετζή έχει για την ώρα φτάσει στην 5η αθλήτρια εκείνο του ιστορικού τελικού…