Ο «ερασιτεχνισμός» της διοίκησης της ΠΑΕ Πανθρακικός που υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον του Ερασιτέχνη

 

Ο Πανθρακικός είναι οριστικό ότι τη νέα σεζόν δεν θα μετέχει στη Γ’ Εθνική. Το μεσημέρι έληξε άλλωστε η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής και ο Ερασιτέχνης Πανθρακικός, που ως ιδρυτικό σωματείο της υπό εκκαθάριση ΠΑΕ είχε το δικαίωμα συμμετοχής στη Γ’ Εθνική, δεν δηλώθηκε σε αυτήν, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει οι διοικούντες του.

Όπως αποκάλυψε το ThrakiSportS, ο νέος ΚΑΠ ορίζει ότι δεν μεταφέρονται τιμωρίες -6 βαθμών λόγω αποχώρησης ή απόσυρσης από το πρωτάθλημα από επαγγελματική σε ερασιτεχνική κατηγορία. Ωστόσο οι άνθρωποι του Ερασιτέχνη Πανθρακικού υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν ήθελαν να λάβουν μέρος στη Γ’ Εθνική, δεν θα μπορούσαν να το πράξουν και την ευθύνη για αυτό φέρει η διοίκηση της υπό εκκαθάριση ΠΑΕ με τον τρόπο που επέλεξε να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα.

Μπορεί το άρθρο 15 του περσινού ΚΑΠ Ερασιτεχνικών Σωματείων να ορίζει ότι «σε περίπτωση αγωνιστικού υποβιβασμού Π.Α.Ε. από τη Β΄ Εθνική Κατηγορία το  ως άνω ιδρυτικό ερασιτεχνικό σωματείο δικαιούται να αγωνίζεται στη Γ Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία», ωστόσο ζήτημα δημιουργείται από το γεγονός ότι ο υποβιβασμός του Πανθρακικού δεν είναι αγωνιστικός. Αρκετοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι οφείλει να εφαρμοστεί η πιο αυστηρή πρόβλεψη του άρθρου 3 του παραρτήματος του νέου ΚΑΠ.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, που τιτλοφορείται «Αποχώρηση Π.Α.Ε. από πρωτάθλημα σε εξέλιξη», αναφέρεται στην παράγραφο 1 εδάφιο α: «Π.Α.Ε. που θα αποχωρήσει από πρωτάθλημα όταν αυτό είναι σε εξέλιξη, είτε με δική της απόφαση είτε για οποιονδήποτε λόγο που θεωρείται, σύμφωνα με τους Κανονισμούς, ως αποχώρηση, τιμωρείται με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού οργάνου, ως ακολούθως:
i. με άμεσο υποβιβασμό στην αμέσως κατώτερη κατηγορία αυτής που θα υποβιβάζονταν σε περίπτωση αγωνιστικού υποβιβασμού
ii. με αφαίρεση έξι (6) βαθμών από το πρωτάθλημα της κατηγορίας που θα μετάσχει
iii. με χρηματική ποινή εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ η ομάδα και  100.000 ευρώ ο καθένας από τους πρόεδρο και μεγαλομέτοχο αυτής».

Η διάταξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι στην περίπτωση του Πανθρακικού, που σε περίπτωση αγωνιστικού υποβιβασμού θα υποβιβαζόταν από την Football League στην Γ’ Εθνική, από την στιγμή που θα θεωρηθεί ότι «αποχώρησε από πρωτάθλημα σε εξέλιξη», η τιμωρία του είναι άμεσος υποβιβασμός στην αμέσως πιο κάτω κατηγορία της Γ’ Εθνικής, ήτοι την Α’ Κατηγορία της ΕΠΣ Θράκης. Οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ο Πανθρακικός ακόμα και αν ήθελε να λάβει μέρος στην Γ’ Εθνική με βάση τη διάταξη αυτή δεν θα μπορούσε να το πράξει, το τεκμηριώνουν με βάση το τελευταίο δελτίο Τύπου της ΠΑΕ Πανθρακικός.

Πράγματι, στις 26 Ιανουαρίου που εκδόθηκε η τελευταία ανακοίνωση της ΠΑΕ Πανθρακικός, γίνεται ξεκάθαρα λόγος για  «αποχώρηση της ομάδας μας από το πρωτάθλημα της Football League». Με την φράση και μόνο αυτή  και από την στιγμή που χρησιμοποιείται η μαγική λέξη «αποχώρηση», γίνεται αντιληπτό ότι η διοίκηση της ΠΑΕ Πανθρακικός υπό την προεδρία του Δημήτρη Τζελέπη ουσιαστικά έριξε τον Πανθρακικό δύο κατηγορίες, υποθηκεύοντας ότι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον του, αφού εφόσον η υπόθεση πήγαινε δικαστικά, θα στερούνταν από τον Ερασιτέχνη Πανθρακικό η συμμετοχή ακόμα και στην Γ’ Εθνική.

Βέβαια. φαίνεται ότι ο συνεταιρισμός της Football league παρά την ύπαρξη του σχετικού εγγράφου περί αποχώρησης από το πρωτάθλημα, με τον τρόπο του προστάτευσε τον Πανθρακικό με αποτέλεσμα να μην δηλωθεί ο υποβιβασμός του ως αποχώρηση με βάση αυτήν την ανακοίνωση αλλά με βάση το άρθρο 33 παρ 3 που προβλέπει: «Ομάδα που μετέχει στα επαγγελματικά πρωταθλήματα και η οποία λόγω
τιμωρίας κατά το άρθρο 24 του ΚΙΜΠ δεν κατέρχεται να αγωνιστεί, σε τρεις συνολικά αγώνες της ίδιας αγωνιστικής περιόδου, αποβάλλεται από το  πρωτάθλημα μετά από τελεσίδικη απόφαση δικαστικού οργάνου, υποβιβάζεται  στην αμέσως κατώτερη κατηγορία, και ξεκινά στο επόμενο πρωτάθλημα με  αρνητική βαθμολογία μείον έξι (-6) βαθμών, εφόσον εξακολουθεί να αγωνίζεται σε επαγγελματική κατηγορία».

Όπως είναι γνωστό, ακόμα και μετα την δήλωση παραίτησης, η Football league συνέχισε για άλλες δύο αγωνιστικές να αφαιρεί βαθμούς από τον Πανθρακικό για τις υποθέσεις των χρωστούμενων σε Μουδούρογλου και Κάσες, με αποτέλεσμα από τους 12 πόντους να φτάσει τουε -6 και τελικά να αποβληθεί από το πρωτάθλημα. Με τον τρόπο αυτό η Football league ουσιαστικά προστάτευσε το μέλος της, την ΠΑΕ Πανθρακικός, που θα μπορούσε ετσι να αγωνιστεί στη Γ’ Εθνική χωρίς όμως δικαίωμα ανόδου. Έτσι και αλλιώς όμως οι διοικούντες του Ερασιτέχνη Πανθρακικού ξεκαθάρισαν ότι δεν είχαν πρόθεση να δηλωθούν στη Γ’ Εθνική.

Ανεξάρτητα πάντως από την θέληση των ιθυνόντων του Ερασιτπέχνη Πανθρακικού, δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστος και ο «ερασιτεχνισμός» των ιθυνόντων της ΠΑΕ Πανθρακικός που με τον τρόπο που αποχώρησε από το πρωτάθλημα της Football League, θα μπορούσε να οδηγήσει την ομάδα της Κομοτηνής σε διπλό υποβιβασμό, ακόμα και αν βρισκόταν ένας χορηγός να καλύψει την κάθοδο στη Γ’ Εθνική. Όπως αναφέρουμε και στον τίτλο, η ΠΑΕ Παθρακικός ουσιαστικά υποθήκευσε το παρόν και το μέλλον του Ερασιτέχνη Πανθρακικού και μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, με τον «μάλλον ερασιτεχνικό» τρόπο που επέλεξε για να φύγει από την Β’ Εθνική…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here