Επτά πράγματα που μάθαμε από τα επτά φιλικά που έδωσε η νέα Ξάνθη του Μίλαν Ράσταβατς

 

Η Ξάνθη ολοκλήρωσε αήττητη τα επτά φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας που έδωσε στο διάστημα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου. Το ThakiSportS επιχειρεί να κωδικοποιήσει επτά πράγματα που μάθαμε για την νέα Ξάνθη που ετοίμασε σε Πράβετς και Πηγάδια ο Μίλαν Ράσταβατς.

Συγκεκριμένα, με βάση την εικόνα που είδαμε στα επτά φιλικά του ΑΟΞ, μπορούμε να συμπεράνουμε τα εξής:

1. Η νέα Ξάνθη κρατάει την συνταγή των τελευταίων ετών και υπό τον Μίλαν Ράσταβατς . Πρωταρχικός στόχος σε κάθε παιχνίδι είναι το μηδέν στην άμυνα και στην συνέχεια η ομάδα θα προσπαθεί να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις. Εγγύηση για αυτό και φύλακας άγγελος αποτελεί ο για πολλούς κορυφαίος της περσινής σεζόν Ζίβκο Ζίβκοβιτς. Σε επτά φιλικά δέχθηκε μόλις δύο γκολ, από Απόλλωνα Σμύρνης και Λάρισα.

2. Θα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει κάποιος την νέα Ξάνθη, γιατί πολύ απλά θα είναι πολύ δύσκολο να σκοράρει κανείς σε βάρος της. Ο ΑΟΞ δεν ηττήθηκε σε κανένα από τα επτά φιλικά που έδωσε. Εξακολουθεί όμως να παρουσιάζει σχετικό πρόβλημα και στην επίθεση, όσο δύσκολα δέχεται τέρματα, τόσο δύσκολα δείχνει να μπορεί να σκοράρει.

3. Ο νεοαποκτηθείς Γέντρισεκ θέλει ακόμα χρόνο, ωστόσο έχει δείξει ως τώρα αρκετά καλά στοιχεία και μπορεί να αγωνιστεί και στα εξτρέμ, αλλά και ως σέντερ φορ, όπου αγωνίστηκε και στα περισσότερα ματς έως τώρα έχοντας πετύχει ήδη τα τρία από τα εννιά τέρματα της ομάδας (ένα με Πλατανιά και δύο με Σπαρτακ Πλεβεν). Μένει να φανεί ωστόσο αν θα αντέξει το βάρος της σύγκρισης με τον Χαμζά Γιουνές, η παραμονή του οποίου είχε αποτελέσει πρωταρχικό στόχο στον μεταγραφικό σχεδιασμό της περασμένης σεζόν.

4. Η φετινή φαίνεται πως θα είναι μια χρονιά που θα δοθούν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες στην ανδρική ομάδα σε παιδιά που προέρχονται από τις ακαδημίες της, όπως οι Μελιόπουλος, Χατζητερζόγλου, Ορφανίδης. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι ένα από τα κριτήρια που συνετέλεσαν στην απόφαση να έρθει ο Ράσταβατς στην Ξάνθη ήταν η εμπειρία που έχει με ομάδες μικρών ηλικιών και στην ανάδειξη και προώθηση νέων ταλέντων μέσα από τις Εθνικές Σερβίας.

5. Καλή περίπτωση φαίνεται να αποδεικνύεται ο Ισπανός αριστερός μπακ Χόρχε Κασάδο, που μαζί με τον Σιλά θα αποτελέσουν ένα πολύ δυνατό δίδυμο, ενώ βοηθάει και στις στημενες φάσεις, όπου η ομάδα υστερούσε γενικά. Καλά στοιχεία έχει δείξει και ο Κάστρο που δημιουργεί ευκαιρίες, αν και ίσως χρειάζεται μια βελτίωση στα τελειώματα, ώστε να μπορεί να αξιοποιεί και να μετατρέπει σε γκολ τις φάσεις που παίρνει στα πόδια του.

6. Ντε Λούκας και Λουσέρο παραμένουν βασικά γρανάζια στο μεσοεπιθετικό κομμάτι της ομάδας, ενώ μαζί τους λιγο πιο πισω φαίνεται πως φέτος θα πάρουν περισσότερο χρόνο Καμαρά και Μεχία.

7. Φαίνεται πως υπάρχει μια αρκετά καλή σχέση του νέου προπονητή της ομάδας με τους παίκτες και σιγά – σιγά βρίσκεται η απαραίτητη χημεία ώστε να «δέσει» το σύνολο. Ο Ράσταβατς δείχνει αρκετά πιο ήπιος χαρακτήρας από τον Λουτσέσκου με βάση τις κινήσεις του στον πάγκο, αλλά μένει να φανεί αν θα συνεχίσει και στα επίσημα παιχνίδια, όπου διακυβεύονται βαθμοί, να αποτελεί την ψύχραιμη δύναμη που μεταφέρει οδηγίες χωρίς να φωνάζει πολύ από τον πάγκο.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της Ξάνθης στα επτά φιλικά παιχνίδια που έδωσε πριν την έναρξη του πρωταθλήματος (κάντε κλικ σε καθένα από αυτά για να διαβάσετε το αναλυτικό ρεπορτάζ του καθενός):

ΑΟ Ξάνθη – Σπάρτακ Πλέβεν 3-0

ΑΟ Ξάνθη – Κέρκυρα 0-0

ΑΟ Ξάνθη – Απόλλων Σμύρνης 1-1

ΑΟ Ξάνθη – Πλατανιάς 0-1

ΑΟ Ξάνθη – Λάρισα 0-0

ΑΟ Ξάνθη – Άρης Αβάτου 3-0

Λάρισα – ΑΟ Ξάνθη 1-1

ΑΟ Ξάνθη – Απόλλων Καλαμαριάς 0-0