Με μια βολή ο Κυριαζής στον τελικό του ακοντισμού! Πρώτη φορά που προκρίνεται Έλληνας μετά τα τρία συνεχόμενα μετάλλια του Γκατσιούδη!!!

 

Από τον Αύγουστο του 2001 είχε να δει η Ελλάδα αθλητή της στον τελικό του ακοντισμού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου. Μετά από τρεις σερί συμμετοχές του Κώστα Γκατσιούδη σε Αθήνα (1997), Σεβίλλη (1999) και Έτμοντον (2001) η Ελλάδα έχει και πάλι έναν σπουδαίο ρίπτη που προκρίθηκε στον τελικό του αγωνίσματος και μάλιστα κάνοντας μόλις μία βολή!

Ο Γιάννης Κυριαζής έριξε στον προκριματικό 84.60μ. και το βράδυ του Σαββάτου στις 22:15 ώρα Ελλάδος θα επιδιώξει να ρίξει τα μέτρα του για να έχει το δικαίωμα να κάνει όλες τις βολές και ό,τι προκύψει. «Είμαι καλά και σήμερα ένιωθα καλά. Είμαι ευχαριστημένος από τον προκριματικό, παρά τα προβλήματα που είχα στον αγκώνα και το πόδι» δήλωσε στο Sportsfeed ο 21χρονος ακοντιστής που εντυπωσιάστηκε από το στάδιο.

«Δεν έχω αγωνιστεί ποτέ ξανά σε τόσο μεγάλο στάδιο με τόσο πολύ κόσμο. Την πρώτη μέρα που ήρθαμε να δούμε αγώνες, έμεινα έκπληκτος», σχολίασε. Όσον αφορά στις συνθήκες; «Μέσα στο στάδιο δε φυσάει και αυτοί που ρίχνουν ψηλά για να χρησιμοποιούν το αέρα δεν θα έχουν κάποιο όφελος. Όμως οι συνθήκες είναι ίδιες για όλους», σχολίασε ο Κυριαζής μιλώντας λίγο μετά τον αγώνα του στο Sportsfeed.

Τi περιμένει όμως ο Κυριαζής από τον τελικό και ποιες είναι οι προσδοκίες του; «Ο τελικός είναι εντελώς διαφορετικός αγώνας. Μετά από το σημερινό, όλοι θα εφανιστούν λίγο κουρασμένοι. Πιστεύω ότι η οκτάδα θα κλείσει στα 83 με 84 μέτρα ενώ τα μετάλλια θα κριθούν στα 87 με 88 μέτρα. Εγώ θέλω να ρίξω τα μέτρα μου για να μπορέσω να κάνω όλες τις βολές και ότι βγει» τόνισε στο Sportsfeed o Γιάννης Κυριαζής.

Με 13 αθλητές έκλεισε ο τελικός του ακοντισμού, ο προκριματικός του οποίου ήταν από τους καλύτερους που έχουν γίνει καθώς όλοι οι ακοντιστές πέρασαν στον τελικό με όριο. Εννέα από τους 13 πέρασαν με την πρώτη βολή ρίχνοντας πάνω από τα 83 μέτρα, με τον Βέτερ να περνά και τα 90 με βολή στα 91.20μ. που είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε προκριματικό ακοντισμού και η 4η καλύτερη όλων των εποχών σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ο Γιάννης Κυριαζής που προκρίθηκε με την έκτη καλύτερη επίδοση από τον προκριματικό, είναι μόλις το δεύτερο μέλος της ελληνικής αποστολής που κατορθώνει να πάρει την πρόκριση σε τελικό, σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μετά την Κατερίνα Στεφανίδη που όλοι γνωρίζουμε πως ολοκλήρωσε την συμμετοχή της.

Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά στην ιστορία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων που στον ακοντισμό των ανδρών θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή στον τελικό. Και στις τρεις προηγούμενες ο Κώστας Γκατσιούδης σημάδεψε με το ακόντιό του βάθρο.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τον Κυριαζή που είναι μόλις 21 ετών ως διάδοχο του Γκατσιούδη. Ο ίδιος ήταν μόλις ενός έτους όταν το λιοντάρι της Θράκης κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Αθήνα και είχε φτάσει τα πέντε όταν πήρε το τελευταίο του στο Έτμοντον.

Ακόμα και αν δεν φέρει μετάλλιο, ακόμα και αν δεν μπει οκτάδα, η συμμετοχή στα 21 του σε έναν τελικό Παγκοσμίου είναι τεράστια επιτυχία. Είναι πρώιμη οποιαδήποτε σύγκριση με τον ακοντιστή από το Διδυμότειχο, αλλά ο Γιάννης Κυριαζής με πείσμα και πλάνο έχει όλα τα εχέγγυα να τον φτάσει και να τον ξεπεράσει.