«Ο Μπολτ έπρεπε να σταματήσει πέρυσι! Έκλεισε ο κύκλος ενός θρύλου αλλά δεν άνοιξε νέος! Κίνδυνος για κενό μετριότητας»

 

Ο Γιουσέιν Μπολτ έχασε στον τελευταίο του αγώνα και αποκαθηλώθηκε από παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο Τζάστιν Γκάτλιν τον κέρδισε και έκλεισε στόματα, όπως ο ίδιος έδειξε στην κάμερα αμέσως μετά την συγκλονιστική κούρσα του τελικού των 100 μέτρων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου. 

Δισεκατομμύρια κόσμου σε όλον τον πλανήτη παρακολούθησαν απόψε την μεγάλη κούρσα των 100 μέτρων και το ThrakiSportS που είχε την ευκαιρία να βρεθεί στο Λονδίνο και να την ζήσει από κοντά, απευθύνθηκε για την ανάλυση του τελικού στον κατεξοχήν αρμόδιο Έλληνα για τα σπριντ: τον ξανθιώτη παλαίμαχο πρωταθλητή και νυν προπονητή Άγγελο Παυλακάκη, το πανελλήνιο ρεκόρ του όποιου στην κούρσα της μιας ανάσας, που σημειώθηκε στην διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Αθήνας, εξακολουθεί 20 χρόνια μετά να μην έχει καταρριφθεί.

«Έκλεισε ο κύκλος ενός θρύλου, αλλά όχι με τον καλύτερο τρόπο για τον ίδιο και για πολλούς στιβικούς», σχολιάζει  αρχικά ο Άγγελος Παυλακάκης και διευκρινίζει: «Λέω όχι με τον καλύτερο τρόπο, όχι γιατί δεν άξιζε τη νίκη ο Γκάτλιν, στον οποίο αξίζουν συγχαρητήρια για το πείσμα και την υπομονή του, αλλά για δύο άλλους λόγους.

Πρώτον, ανάμεικτα συναισθήματα αφήνει η προαναφερθείσα νίκη του Γκάτλιν στον κόσμο του στίβου γιατί γνωρίζουμε όλοι για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που υπήρξαν στην περίπτωση του νικητή και την αθλητική του πορεία.

Δεύτερον και σημαντικότερον κατ’ εμέ, είναι το ότι όταν κλείνει ένα κύκλος, αναμένεις το άνοιγμα ενός νέου και σήμερα κάτι τέτοιο δεν υπήρξε. Ο νικητής είναι 4 χρόνια μεγαλύτερος του θρύλου Μπολτ.

Συνεπώς, είναι πιθανό αν δεν αλλάξουν άμεσα τα δεδομένα, να έχουμε ένα κενό μετριότητας στον βασιλιά του στίβου, που όπως και να το κάνουμε είναι τα 100 μέτρα».

Τέλος, σε σχέση με τον Μπολτ και το τέλος του σχολιάζει ο Άγγελος Παυλακάκης: «Μπράβο του που άντεξε έστω οριακά για αυτόν στην πίεση των χορηγών και του κόσμου και ενώ ήταν φανερά καταβεβλημένος από τη μεγάλη διάρκεια αγωνιστικής παρουσίας, χορτασμένος από διακρίσεις και χωρίς κίνητρο πλέον, κατάφερε να ανέβει στο βάθρο. Κατέλαβε όμως μια θέση που δεν άξιζε. Έπρεπε να σταματήσει πέρυσι, στο απόγειο της καριέρας του».

Για τον ξανθιώτη κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ, η προσωπικότητα του Μπολτ ανέβασε πολλά επίπεδα συνολικά τον κλασικό αθλητισμό την τελευταία δεκαετία και θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιος διάδοχός του που θα σηκώσει στις πλάτες του όπως αυτός όχι μόνο τα σπριντ αλλά συνολικά τον στίβο…