Επέτειος: 20 χρόνια από το πρώτο μετάλλιο του Κώστα Γκατσιούδη σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών (+video)

 

Αυτές τις μέρες στο Λονδίνο διεξάγεται το 16ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Είκοσι χρόνια πριν την διοργάνωση την φιλοξενούσε η Αθήνα και μια μέρα σαν και αυτήν, 5 Αυγούστου του 1997, τέτοια ώρα περίπου, ο Κώστας Γκατσιούδης έγραφε ιστορία.

Το «λιοντάρι της Θράκης», όπως τον έλεγαν τότε εξαιτίας της καταγωγής του από το Διδυμότειχο γινόταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατακτούσε μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στον τελικό, όπου έριξε μόνο τρεις βολές, κατάφερε να ανέβει στο βάθρο, κάτι που δεν είχε καταφέρει κανείς Έλληνας αθλητής πατά μόνο μια γυναίκα αθλήτρια, επίσης στον ακοντισμό, η (Καβαλιώτισσα) Άννα Βερούλη αλλά στο μακρινό 1983 και την πρώτη διοργάνωση στο Ελσίνκι.

Με 86 μέτρα και 64 εκατοστά στην δεύτερη προσπάθειά του, ο Κώστας Γκατσιούδης εξασφάλιζε το χάλκινο μετάλλιο αφού ο Βρετανός Μικ Χιλ έμενε δέκα πόντους πίσω. Ένας άλλος Βρετανός, ο Στιβ Μπάκλεϊ κατακτούσε το αργυρό μετάλλιο με 86.80μ και μάλιστα στην έκτη και τελευταία του προσπάθεια (μέχρι τότε ο Γκατσιούδης ήταν δεύτερος), ενώ παγκόσμιος πρωταθλητής αναδεικνυόταν ο Νοτιαφρικανός Μάριους Κορμπετ με επίδοση 88.40μ στην δεύτερη προσπάθεια.

Ο Εβρίτης πρωταθλητής που είχε προκριθεί απευθείας στον τελικό ξεπερνώντας το όριο των 83 μέτρων, είχε ρίξει 81.70 μέτρα στην πρώτη του προσπάθεια, 86.64μ στην δεύτερη που ήταν και η καλύτερή του και 83.98μ στην τρίτη ενώ δεν δοκίμασε λόγω τραυματισμού στις επόμενες τρεις. Παρόλα αυτά, τα 86.64μ ήταν αρκετά για να τον ανεβάσουν στο βάθρο και να σπάσει η γκίνια για την ελληνική ομάδα, που δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει μετάλλιο εδώ και πέντε διοργανώσεις.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι το μετάλλιο εκείνο του Γκατσιούδη άλλαξε τον ρου του ελληνικού κλασικούαθλητισμού, ανοίγοντας δρόμους. Λίγες μέρες μετά ακολούθησε εκείνο της Νίκης Ξάνθου στο μήκος και στην επόμενη δεκαετία άλλα σχεδόν είκοσι μετάλλιο. Μάλιστα, ο Γκατσιούδης με ακόμα καλύτερες βολές που προσέγγισαν τα 90 μέτρα επανέλαβε τον θρίαμβό του και το 1999 στη Σεβίλλη αλλά και το 2001 στο Έτμοντον του Καναδά και έγινε έτσι ο μόνος Έλληνας άνδρας αθλητής με τρία μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (ένα αργυρό στη Σεβίλλη και δυο χάλκινα σε Αθήνα και Έτμοντον).

Τον συγκλονιστικό εκείνο τελικό του ακοντισμού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου του 1997 οι συμπατριώτες του Κώστα Γκατσιούδη στο Διδυμότειχο είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης για να τον παρακολουθήσουν σε γιγαντοοθόνη. Κάποιοι είχαν βρεθεί βέβαια και στο ΟΑΚΑ και παρακολούθησαν από κοντά την συγκλονιστική εκείνη στιγμή. Το ThrakiSportS, με αφορμή την επέτειο 20 ετών από εκείνο το μετάλλιο, θυμάται σήμερα την στιγμή. Θυμηθείτε την και εσείς στο βίντεο που ακολουθεί…