Ξεκινά στο Λονδίνο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου χωρίς συμμετοχή αθλητή από την Θράκη για πρώτη φορά από το 1995

 

Η κορυφαία διοργάνωση για τα σπορ την φετινή χρονιά είναι αναμφισβήτητα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που ξεκινά το βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Στανφορντ στο Λονδίνο.

Ωστόσο για πρώτη φορά μετά την διοργάνωση του 1995 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, δεν μετέχει αθλητής που να έλκει την καταγωγή του από την Θράκη.

Το 1997 στην Αθήνα είχαμε τον Κώστα Γκατσιούδη που μάλιστα κατέκτησε μετάλλιο, το πρώτο από τα τρία συνεχόμενα, αφού έδωσε το παρών με επιτυχία και το 1999 στην Σεβίλλη και το 2001 στο Έτμοντον του Καναδά. Επίσης είχαμε και τον Άγγελο Παυλακάκη με το πανελλήνιο περίφημο ρεκόρ στα 100 μέτρα που συμπλήρωσε ήδη 20 χρόνια που παραμένει ακατάρριπτο.

Το 2003 στο Παρίσι είχαμε την πρώτη συμμετοχή της Πηγής Δεβετζή σε διοργάνωση Παγκοσμίου Πρωταθλήματος η οποία έμελλε να πρωταγωνιστήσει και στις επόμενες δύο διοργανώσεις, το 2005 στο Ελσίνι και το 2007 στην Οζάκα της Ιαπωνίας όπου και είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο (το οποίο ωστόσο της αφαιρέθηκε στη συνέχεια).

Κάπου εκεί η Δεβετζή σταμάτησε, ωστόσο το 2009 κάνει την εμφάνισή του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ο Κώστας Μπανιώτης στο Βερολίνο, ο οποίος έμελλε να εκπροσωπήσει την χώρα στο ύψος και το 2011 στο Ντεγκού της Νότιας Κορέας και το 2013 στην Μόσχα και το 2015 στο Πεκίνο. Το πιθανότερο είναι ότι θα βρισκόταν και στο Λονδίνο αν δεν είχε τραυματιστεί.

Χωρίς τον Μπανιώτη, το θρακιώτικο ενδιαφέρον σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από αγωνιστικής πλευράς εστιάζεται στην Βούλα Παπαχρήστου (λόγω του γάμου της με τον θρακιώτη ποδοσφαιριστή Λάζαρο Χαριτωνίδη) και τον Κώστα Δουβαλίδη (λόγω της συχνής του παρουσίας στα μέρη μας καθότι κατάγεται και κατοικεί στην Δράμα).

Βέβαια, οι θρακιώτες φίλαθλοι του κλασικού αθλητισμού με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουν και τις προσπάθειες των υπόλοιπων ελλήνων πρωταθλητών, αρχής γενομένης από το απόγευμα από αυτές της χρυσής ολυμπιονίκη Κατερίνας Στεφανίδη στα προκριματικά του επικοντώ και του εφήβου Μίλτου Τεντόγλου στα προκριματικά του άλματος εις μήκος.

Στο πρόγραμμα της Παρασκευής ξεχωρίζει σε διεθνές επίπεδο ο τελικός των 10.000 μέτρων και η παρουσία του Μο Φάρα σε μια από τις τελευταίες κούρσες της καριέρας του. Ο Βρετανός, ο οποίος έχει ανακοινώσει πως θα σταματήσει τέλος της σεζόν, θέλει να δώσει συνέχεια στο σερί νικών που κρατάει από το 2011 και το Παγκόσμιο της Νταεγού που από τότε κατέκτησε το χρυσό σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλα δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Την Παρασκευή θα ξεκινήσουν και τα προκριματικά των 100 μ. ανδρών, όπου κυριαρχεί η παρουσία του Μπολτ, με τον τελικό αν έχει προγραμματιστεί για το βράδυ του Σαββάτου. Συνοπτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 4/8, ΕΡΤ2

21.00 100 μ. (Α) πρώτος γύρος
21.20 Δισκοβολία (Α)
21.30 Μήκος (Α), πρ. – Τεντόγλου
21.35 1.500 μ. (Γ)
21.45 Επί κοντώ (Γ) πρ. – Στεφανίδη
22.20 100 μ. (Α)
22.45 Δισκοβολία (Α) πρ.

23.20 10.000 μ. (Α) Τελικός