Αφαιρέθηκε και επίσημα από όλα τα τερματικά της IAAF το μετάλλιο της Δεβετζή στην Οζάκα

 

Μέχρι και το προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δύο χρόνια πριν στο Πεκίνο, η Πηγή Δεβετζή φιγουράριζε μεταξύ των μεταλλιούχων της διοργάνωσης χάρη στην τρίτη θέση που είχε λάβει το 2007 στην Οζάκα.

Πλέον κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, για αυτό και η Ελλάδα εξακολουθεί να μετρά 20 μετάλλια συνολικά σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, παρά το γεγονός ότι όταν πριν δύο χρόνια πανηγυρίσαμε το χάλκινο της Νικόλ Κυριακοπούλου στο επικοντώ όλοι λέγαμε και γράφαμε για το 21ο μετάλλιο.

Ήδη από το φθινόπωρο του 2015 είχε γίνει γνωστό ότι η IAAF προχωρά στην ακύρωση ουσιαστικά των επιδόσεων και συνακόλουθα και των διακρίσεων της Δεβετζή στην συγκεκριμένη διοργάνωση, μετά την επανεξέταση των δειγμάτων – οκτώ χρόνια μετά από τους αγώνες.

Πλέον όποιος διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Λονδίνο κοιτάξει στα τερματικά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου για να αναζητήσει τι είχε γίνει στον τελικό του τριπλούν το 2007 (δεξιά), θα διαπιστώσει ότι οι επιδόσεις της με 15.04 στην πρώτη προσπάθεια και 14.75μ στην έκτη και τελευταία παραμένουν καταγεγραμμένες κανονικά, ωστόσο η Δεβετζή δεν εμφανίζεται στην τρίτη θέση της κατάταξης του τελικού αλλά στην τελευταία με την ένδειξη DQ, δηλαδή αποκλεισμός.

Το χάλκινο μετάλλιο που είχε κρεμάσει τότε στο στήθος της η Αλεξανδρουπολίτισσα πρωταθλήτρια ουσιαστικά έχει πάει στην ρωσίδα Άννα Πιάτιχ, που έχει ανέβει πλέον στην τρίτη θέση της επίσημης κατάταξης. Ωστόσο η Πιάτιχ δεν ήταν ανάμεσα στις αθλήτριες που βρέθηκαν πριν την έναρξη της πρώτης ημέρας του προγράμματος στο κέντρο του Ολυμπιακού Σταδίου του Λονδίνου, για να παραλάβουν τα μετάλλιά τους μετά τις ανακατατάξεις που έγιναν.

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της λιτής τελετής έναρξης που προηγήθηκε της πρώτης ημέρας του προγράμματος έγινε απονομή σε πέντε ομάδες των 4×400μ. και δύο δρομείς των 400μ. των οποίων τα αποτελέσματα στους αγώνες του 2009, 2011 και 2013 άλλαξαν λόγω ποινής σε αθλήτριες που βρέθηκαν θετικές σε χρήση απαγορευμενων ουσιών. Όλοι έκαναν λόγο για «απονομή δικαιοσύνης», ωστόσο ανάμεσα σε αυτές που παρέλαβαν ετεροχρονισμένα τα μετάλλιά τους δεν ήταν και η Πιάτιχ, που ουσιαστικά είναι η ευνοημένη από την ακύρωση της Δεβετζή. Άλλωστε όπως προαναφέρθηκε, τα μετάλλια αφορούσαν διοργανώσεις από το 2009 και μετά.

Ωστόσο δέκα χρόνια μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οζάκα, στις επίσημες αναφορές της IAAF για τον μεγάλο τελικό του τριπλούν το 2007 η Δεβετζή έχει πάει στο τέλος, όπως μπορείτε να δείτε και εσείς…