Επέτειος: 20 χρόνια από το μεγάλο πανελλήνιο ρεκόρ του Άγγελου Παυλακάκη στα 100 μέτρα που δεν έχει ακόμα καταρριφθεί (+video)

 

Η φωτογραφία αρχείου είναι από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 1997 που είχε διοργανωθεί στην Αθήνα. Από τότε κρατάει το τεράστιο πανελλήνιο ρεκόρ που είχε σημειώσει ο Άγγελος Παυλακάκης στην κούρσα των 100 μέτρων. Το 10.11 παραμένει ακατάρριπτο από τις 2 Αυγούστου του 1997.

Πέρασαν 20 χρόνια και ακόμα να βρεθεί κάποιος ταχύτερος Έλληνας. Και όμως, ο Άγγελος Παυλακάκης με εκείνες τις εντυπωσιακές κούρσες, δεν είχε καταφέρει να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης. Η πορεία του τερματίστηκε στα ημιτελικά, όπου είχε αναδειχθεί πέμπτος.

«Τουλάχιστον θα λέω ότι νίκησα τον Μπέιλι στα προκριματικά», δήλωσε ο Αγγελος Παυλακάκης μετά από εκείνον τον ημιτελικό, όπου είχε μείνει στο 10.29, παραδίδοντας μαθήματα ήθους και λογικής. «Δεν έχω φτάσει ακόμα σε επίπεδο, για να κάνω τρεις κούρσες φουλ και η τρίτη να μου δίνει την πρόκριση. Θέλω πολλή δουλιά για τον τελικό. Αλλωστε, το πανελλήνιο ρεκόρ και η πρωτιά στα προκριματικά νομίζω ότι είναι πάρα πολλά», είχε επισημάνει ο Ξανθιώτης πρωταθλητής.

Ο Παυλακάκης τρέχοντας στην τέταρτη προκριματική σειρά των 100 μ. μαζί με τον Καναδό Ντόνοβαν Μπέιλι, χρυσό ολυμπιονίκη της Ατλάντα το 1996, παγκόσμιο πρωταθλητή του Γκέτεμποργκ το 1995 και κάτοχο τότε του παγκόσμιου ρεκόρ με 9.84, τρέχοντας από την εξωτερική (όγδοη) διαδρομή, είχε κάνει την κούρσα της ζωής του.

Ο πρωταθλητής του ΑΠΟΦΚΑ Ξάνθης έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 10.11 κερδίζοντας τον καναδό σταρ και εξασφαλίζοντας άνετη την πρόκριση στον προημιτελικό. Μάλιστα ο Μπέιλι χειροκρότησε μετά το τέλος της κούρσας τον θρακιώτη αθλητή για την επίδοσή του αυτή, που παραμένει η κορυφαία όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Ο άνεμος στην κούρσα ήταν ευνοϊκός στο +1,4μ. άρα μέσα στο όριο για να αναγνωριστεί η επίδοση,  που βελτίωνε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ το οποίο ήταν 10.13 από τους Μεσογειακούς Αγώνες που είχαν διεξαχθεί νωρίτερα στην ίδια χρονιά. Η ιαχή «Ελλάς, Ελλάδας» ακουγόταν από τις εξέδρες του ΟΑΚΑ.

Στον επόμενο γύρο κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην σειρά του με χρόνο με 10.22 πίσω από τον Καναδό Σουρίν (10.06) και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Αθήνας, γεγονός που αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία καθώς ήταν ο μόνος λευκός σε αυτά.

Εκεί πήγε με την 16η επίδοση (στους 16) με βάση τον χρόνο των προημιτελικών και τελικά με 10.29 έμεινε πέμπτος στη σειρά του και αποκλείστηκε από τον τελικό, όπου έμελλε να λάμψει η λεγόμενη «οβίδα του Κάνσας», ο Μόρις Γκριν, που κατέκτησε το χρυσό μπροστά από τον Μπέιλι.

Tο ρεκόρ 10.11 του Άγγελου Παυλακάκη που επετεύχθη μια μέρα σαν και αυτήν, παραμένει ακατάρριπτο δυο δεκαετίες μετά. Και δεν φαίνεται στον ορίζοντα ότι κάποιος θα μπορέσει να το «σπάσει» τα επόμενα χρόνια. Είκοσι ακριβώς χρόνια μετά από εκείνη την εκπληκτική κούρσα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στο Μαρούσι, στις επίσημες λίστες των πανελληνίων ρεκόρ του ΣΕΓΑΣ αναφέρεται στην πρώτη γραμμή:

100 μέτρα 10.11 Άγγελος Παυλακάκης 1976 ΑΠΟΦΚΑ Ξάνθης 02.08.1997 Μαρούσι Παγκόσμιο Α/Γ

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΥΡΣΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΥΛΑΚΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕ: