Αναφορές για «τουρκική μειονότητα» και «μητέρα Τουρκία» στους αγώνες πάλης με λάδι στα «Χίλια»

 

Συνεχίζει να αποκαλεί την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ως «τουρκική», ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας DEB, Οζάν Αχμέτογλου.

Ο κ Αχμέτογλου, από το βήμα που του δόθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αναβίωσης πάλης με λάδι στο οροπέδιο Χίλια, χειροκροτήθηκε κατά την είσοδό του στο οροπέδιο και απηύθυνε λόγο.

«Πολύτιμοι ομογενείς εγώ πρώτη φορά ήρθα σε αυτό το οροπέδιο το 1997. Φέτος είναι η 20η χρονιά μου. Εδώ και 20 χρόνια, ενδεχομένως λίγα μόνο χρόνια δεν μπόρεσα να έρθω. Διαρκώς προσπαθώ και θα προσπαθώ να μετάσχω στις εκδηλώσεις και αγώνες πάλης με λάδι του Σέτσεκ. Τον ενθουσιασμό που βίωσα όταν ήρθα εδώ το 1997 τον θυμάμαι σαν σήμερα. Με χαροποίησε πολύ που είδα έναν τέτοιο πολιτιστικό πλούτο, μια τέτοια πολιτιστική αξία στην περιοχή όπου ζω στην Δυτική Θράκη. Από εκείνη την μέρα και για όσο μου δίνει ζωή ο Αλλάχ, στηρίζω και θα συνεχίσω να στηρίζω τέτοιες εκδηλώσεις.

Το 1997 όταν ήρθαμε, πήγαμε στον τεκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν που είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία του Ισλάμ σε Βαλκάνια και Ευρώπη και ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό κτίριο. Εκείνη την εποχή, είχαμε βρει έναν τεκέ σχεδόν περνώντας μέσα από ένα δάσος. Οι φίλοι που είναι εδώ μας είχαν πάει εκεί. Τον ενθουσιασμό που ένιωσα όταν είδα τον τεκέ, τον θυμάμαι σαν σήμερα”, είπε για τις εκδηλώσεις, σύμφωνα με τη μετάφραση από τα tourkikanea.gr, καθώς όλη η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην τουρκική χωρίς μεταφραστή και έτσι στο ρεπορτάζ που είχε καταρχήν μεταφέρει η εφημερίδα “Χρόνος” και μέσω αυτής και το ThrakiSportS δεν μπορούσε να διαθέτει αυτές τις πληροφορίες.

Ο πολιτικός, αντιπρόεδρος του μειονοτικού κόμματος που είχε ιδρύσει ο πρώην ανεξάρτητος βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ τη δεκαετία του ’80, συμπλήρωσε πως αυτές οι εκδηλώσεις «διαδόθηκαν όχι μόνο στην περιοχή αλλά σε επίπεδο Θράκης, σε Κομοτηνή, Ξάνθη, στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, στον Έβρο και μετά από λίγα χρόνια διαδόθηκαν όχι μόνο στην Δυτική Θράκη αλλά και σε γειτονικές χώρες, στη μητέρα πατρίδα Τουρκία, στη γειτονική Βουλγαρία, ενώ και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ήρθαν εδώ προσκεκλημένοι, χορευτικά σύνολα, καλλιτέχνες  οι οποίοι προσέθεσαν πλούτο σε αυτόν τον πλούτο που επί αιώνες διατηρούν οι άνθρωποι αυτής της περιοχής». 

Στη συνέχεια του λόγου του δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη μειονότητα ως τουρκική. «Εμείς ως φορείς και ως εκπρόσωποι της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, απευθυνόμαστε από εδώ. Συγχαίρουμε τους ομογενείς μας που ζούνε στην περιοχή συντηρούν αυτές τις εκδηλώσεις. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας. Από τώρα και μετά υποσχόμαστε ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης να συντηρήσουμε αιώνια αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο των εκδηλώσεων Σέτσεκ», είπε μεταξύ άλλων.