Παρουσία του τούρκου προξένου, με κομοτηναίο νικητή αλλά και… μειωμένο ενδιαφέρον οι φετινοί αγώνες πάλης με λάδι στα «Χίλια»

 

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 28 με 30 Ιουλίου οι παραδοσιακές εκδηλώσεις του Μειονοτικού Εκπαιδευτικού Μορφωτικού Συλλόγου και του Δήμου Αρριανών στο οροπέδιο “Χίλια”, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αλλά και στα όρια του Έβρου με τη Ροδόπη.

Η γιορτή, η οποία έχει ως βασικό δρώμενό της την αναβίωση της παραδοσιακής πάλης με λάδι, συγκέντρωσε μεν το ενδιαφέρον της μειονότητας, αλλά όχι στο βαθμό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής.

Την Κυριακή η εκδήλωση κορυφώθηκε, παρουσία επισήμων, με χορευτικά δρώμενα, και τους τελικούς της πάλης με λάδι, στους οποίους επικράτησε ο Κομοτηναίος πρωταθλητής του ΑΣ Δημοκρίτειο Ιμπίς Νιαζή,  ‘σπάζοντας’ την παράδοση που ήθελε να αναδεικνύονται νικητές αθλητές ερχόμενοι από την Τουρκία ή την Βουλγαρία.

Εκτός από τους ντόπιους αθλητές και όσους ήρθαν από Τουρκία και Βουλγαρία, υπήρξαν και τρεις συμμετοχές από τις Σέρρες, με τον μικρό αριθμό πάντως να υποδεικνύει και σε αυτήν την περίπτωση ότι το ενδιαφέρον συμμετοχής φθίνει, μαζί με το ενδιαφέρον του κόσμου.  Όλη η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην τουρκική γλώσσα, χωρίς κάποιον επίσημο μεταφραστή, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε πρώτα ο πρόεδρος του Μειονοτικού Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου, Μεσούτ Σερίφ.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο με τη σειρά ο δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ιμπράμ Αχμέτ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος DEB Οζάν Αχμέτογλου, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο ψευτομουφτής Ροδόπης Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος “Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής” Νετζάτ Αχμέτ, εκπρόσωποι από την Τουρκία και συγκεκριμένα την Προύσα, ενώ παρών ήταν όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις και ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλί Ριζά Ακιντζί.

Ο πρόξενος απηύθυνε το παρακάτω μήνυμα, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ που φιλοξενεί στο φύλλο της Τρίτης η εφημερίδα Χρόνος: “Δεν είναι μόνο ένα πανηγύρι πάλης, αλλά μια ηθική παρακαταθήκη εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια. Η πάλη δεν χρειάζεται μόνο δύναμη, αλλά ένα πλήθος αρετών από τον παλαιστή. Στη Θράκη είστε πολιτισμένοι άνθρωποι, και δεν είστε άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν καβγάδες. Οι διχόνοιες ανήκουν σε μια μικρή μερίδα ανθρώπων. Πρέπει να ξέρουμε την ιστορία και να μην μεταφέρουμε στη σημερινή ημέρα ό,τι συνέβη παλιά”.

Επίσης, ο τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, πάντα σύμφωνα με την μεταφραση που το ίδιο το επιτελείο του παρείχε στην εφημερίδα, ανέφερε κατά την ομιλία του: “Δεν πρέπει να μεταφέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν εκτός Θράκης, μέσα στην περιοχή. Δεν πρέπει να τα φέρνουμε στην Θράκη, για να μην υπάρχει διχασμός”. Στο τέλος της ομιλίας του, ο Αλί Ριζά Ακιντζί χαρακτήρισε τη μειονότητα της Θράκης ως μια από τις “πιο πολιτισμένες και ήσυχες” και ανέδειξε πως “πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι, για να υπάρχει ομόνοια μεταξύ όλων για πολλά χρόνια”.