Στην κορυφή του κόσμου δύο πρώην «Θρακιώτισσες» με την Εθνική Καλαθοσφαίρισης Κωφών στους Deaflympics της Τουρκίας!

 

Μετά το Πανευρωπαϊκό την περσινή χρονιά η Εθνική Καλαθοσφαίρισης Κωφών Γυναικών, των πρώην παικτριών του ΓΑΣ Κομοτηνή Ανθής Χαϊνά και Στεφανίας Πατέρα, κατάφερε να ανέβει και στην κορυφή ολόκληρου του κόσμου κατακτώντας την πρώτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών.

Ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο EuroBasket της Θεσσαλονίκης, η Εθνική Κωφών Γυναικών προσέθεσε μία ακόμη επιτυχία στο ενεργητικό της και μαζί φυσικά και οι πρώην παίκτριες του ΓΑΣ Κομοτηνής Ανθή Χαϊνά και Στεφανία Πατέρα. Τη μεγαλύτερη της ιστορίας της, αφού πήρε και το χρυσό μετάλλιο στους Deaflympics της Τουρκίας, κερδίζοντας στον τελικό τη Λιθουανία (67-50).

Η ομάδα της χώρας μας πήγε εξ’αρχής στην Σαμψούντα με σκοπό να βρεθεί στο βάθρο. Όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά μαζί έκανε δικό της το χρυσό μετάλλιο! Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι μέχρι και το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, όμως η Ελλάδα ανέβασε το ρυθμό της στην τελευταία περίοδο και έκανε τη διαφορά που χρειαζόταν.

Αυτό έγινε τόσο βελτιώνοντας την άμυνά της, όσο και ευστοχώντας σε αρκετά περιφερειακά σουτ. Μάλιστα καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι πρώην παίκτριες του ΓΑΣ Κομοτηνής Ανθή Χαϊνά που είχε 5 πόντους και 6 ασίστ, και η Στεφανία Πατέρα που τελείωσε το παιχνίδι με 20 πόντους.

Μπορεί η μάχη των ριμπάουντ να χάθηκε κατά κράτος (34 έναντι 52), αλλά τα ποσοστά ευστοχίας των διεθνών μας σε δίποντα (32%), τρίποντα (33%) και βολές (65%) ήταν αρκετά για να τους δώσουν τη θέση στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.

Τα δεκάλεπτα: 12-8, 21-21, 38-39, 50-67.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Γιόκιτε (13 (3), Μεσκίνε, Ναρουσεβιτσιούτε 7 (7 ριμπ.), Ζέγκιτε, Μπουρμπάιτε 9 (1 τρίπ., 9 ριμπ.), Μιλασαουσκάιτε 2, Μπαρεϊκιένε, Βαλάϊτίτε 7 (3 τρίπ., 12 ριμπ.), Σεγκζντάιτε 6, Εσκερκάιτε 6.

ΕΛΛΑΔΑ: Χαϊνά 5 (1 τρίπ., 6 ασ.), Σαρακατσάνη 9, Αγαγιώτου 11 (3), Κοτσιρέα, Σπίνου, Μελίνη, Βεράνη, Βουδούρη 5, Κοτσιάφτη 11, Πατέρα 20 (2), Μπαλκόγλου 6 (2).