Οι αποκαλύψεις του “αρχηγού” Στέλιου Ηλιάδη για Πανθρακικό, Καραολάνη, Ελευθερόπουλο, Ρέμο, ΠΑΟΚ, Άρη και Ηρακλή

 

Η ποδοσφαιρική ιστορία του Στέλιου Ηλιάδη είναι στους περισσότερους γνωστή. Ξεκίνησε από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (εποχή της ανόδου από τη Β΄Εθνική στη Super League) και ήταν μία από τις μεταγραφές του Γιάννη Γούμενου στον ΠΑΟΚ, αποτελώντας μια γενιά που δεν πρόλαβε να ζήσει πολλές επιτυχίες στον Δικέφαλο του Βορρά, τότε που σίγουρα οι εποχές ήταν πιο δύσκολες.

Συνέχισε στον Ηρακλή, την Κέρκυρα, τη Λοκομοτίβ Πλόβντιβ, τον Πανθρακικό όπου ήταν και ο αρχηγός του στην Super League αλλά και στην μισή μαρτυρική χρονιά της Football League. Μετά τον Πανθρακικό πήγε στην Βέροια, όπου … ξέχασαν να του βγάλουν δελτίο.

Εχει ενδιαφέρον η συζήτηση μαζί του, επί παντός του επιστητού, γιατί δεν κρύβεται και λέει τα πράγματα όπως τα πιστεύει. Και εστιάζει στις συνθήκες που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ηλιάδης μίλησε στο Metrosport και στο φίλο και συνεργάτη του ThrakiSportS Χάρη Δημαρά.

Με πολύ καλά λόγια μιλάει για τον Πανθρακικό: «Με τον Πανθρακικό και τον μεγαλομέτοχο κ. Καραολάνη δέθηκα πολύ. Εγιναν λάθη διοικητικά, δημιουργήθηκαν μεγάλα μπάτζετ και έξοδα επί Φερέρα και Ντουμιτρέσκου. Με τον κ. Ελευθερόπουλο η προπόνηση ήταν εξαιρετική, είναι επαγγελματίας, αλλά δεν έχει μεγάλη εκτίμηση στους Ελληνες ποδοσφαιριστές».

Αναφορικά με τη Βέροια όπου δεν έπαιξε ούτε ένα παιχνίδι λόγω έλλειψης ενημερότητας, αναφέρει: «Πρώτα θέλω να πω ότι είμαι χαρούμενος που υπήρξα μέλος αυτής της ομάδας και συνυπήρξα με αυτά τα τρομερά παιδιά. Δεθήκαμε πολύ και είχαμε άριστο κλίμα, από την έλευση του Ντόστανιτς και μετά. Τώρα για τον υποβιβασμό, αλλά και για το ότι δεν έπαιξα ένα έχω να πω: Η ομάδα δυστυχώς ήταν ακέφαλη. Εξι μήνες δεν βγήκε το δελτίο μου κι ενώ ο προπονητής με υπολόγιζε και με περίμενε από την αρχή. Το πρόβλημα ήταν οργανωτικό, διότι δεν εστάλη γρήγορα το δελτίο μου, με αποτέλεσμα να μην προλάβουμε τις προθεσμίες και να μην υπάρχει ενημερότητα. Είναι κρίμα πραγματικά για τη Βέροια, γιατί έχει ένα τρομερό προπονητικό κέντρο και υλικό πολύ καλό, σίγουρα καλύτερο από άλλες ομάδες που έμειναν στην κατηγορία. Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε μετά από μια σειρά διοικητικών λαθών. Υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά μέτωπα και πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να έρθουν και χειρότερα». Σε ερώτημα για το που χάθηκε ο στόχος, απαντά: «Αγωνιστικά στην ήττα μέσα στη Λιβαδειά χάθηκαν όλα. Αλλά επαναλαμβάνω ότι με όσα συνέβαιναν, το βασικό πρόβλημα ήταν το διοικητικό».

Βλέπουμε πώς πέραν ελάχιστων ομάδων στη Super League, τα οικονομικά προβλήματα ζουν και βασιλεύουν. Τι λέει ο Στέλιος Ηλιάδης για όλα αυτά;  «Είναι καθημερινότητα πλέον για τους ποδοσφαιριστές να χάνουν τα λεφτά τους. Το έζησα στον Ηρακλή, στην Κέρκυρα, στη Βέροια. Εγώ έχω χάσει συνολικά 300.000 ευρώ δεδουλευμένα χρήματα. Όχι που γράφονταν στο συμβόλαιο. Δεδουλευμένα. Αναγκάζεσαι στο τέλος για να μη χάσεις όλα τα λεφτά, να χαρίσεις ένα μεγάλο μέρος και αν θα τα πάρεις, τελικά. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Η μεγάλη ευθύνη ανήκει φυσικά στην ΕΠΟ και τις ποδοσφαιρικές αρχές. Δε γίνεται ουσιαστικός έλεγχος στους προέδρους και στους ανθρώπους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και υπό την ανοχή τους συμβαίνουν όλα αυτά».

Στη Football League τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. «Ακριβώς. Είχαμε 50 ματς χειραγωγημένα στη Φούτμπολ Λιγκ. Η οικονομική κατάσταση τραγική στις περισσότερες ομάδες. Τα παιδιά παίρνουν έναντι 100 και 200 ευρώ. Αυτό τους κάνει και πιο ευάλωτους. Δυστυχώς αυτό είναι το ποδόσφαιρο πλέον, αν εξαιρέσεις λίγες ομάδες που είναι οργανωμένες και πληρώνουν στις υπόλοιπες βλέπεις δυσάρεστες καταστάσεις. Παρωδία. Εμείς ήμασταν τους τυχερούς που προλάβαμε και κάποια καλά συμβόλαια. Στα νέα παιδιά τώρα τι να πεις; Αν δεν παίξεις σε ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και λίγες ακόμη ομάδες, τι θα τους πεις; Αναγκαστικά μετά στο εξωτερικό».

Πώς θα αλλάξει αυτό; «Μόνο με έλεγχο από την ΕΠΟ και τις αρχές του ποδοσφαίρου. Αυτή η κοροϊδία πρέπει να τελειώσει. Τι φταίει να την πληρώνει μια ομάδα που μπορεί έχει και τόσο κόσμο από πίσω της; Οι ποδοσφαιρικές αρχές τι κάνουν; Η ΕΠΟ; Πώς επιτρέπουν σε αυτούς τους ανθρώπους να εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο;».

Η συζήτηση φυσικά δε θα μπορούσε να μην πάει και στον ΠΑΟΚ, στον οποίο αγωνίστηκε από το 2005-2009. Πρώτα, γιατί έφυγε, παρ’ ότι είχε πρόταση να μείνει: «Όταν πήγα, όλοι ήξεραν ότι δεν ήμουν ΠΑΟΚτσής. Ίσως όμως έγινα περισσότερο από αυτούς που ήταν. Δέθηκα πολύ με τον κόσμο, μου έδειξε πολύ μεγάλη αγάπη, χωρίς να κάνω οπαδιλίκια ή καραγκιοζιλίκια. Αισθάνομαι ευλογημένος γιατί αυτά τα συναισθήματα που έζησα στον ΠΑΟΚ δεν τα έζησαν πολλοί. Όταν δεν έπαιζα βασικός και έβγαινα για ζέσταμα, όλη η Τούμπα με χειροκροτούσε. Ηταν επιλογή μου να φύγω από τον ΠΑΟΚ. Δεν μπορούσε κανείς να με διώξει από τον ΠΑΟΚ. Πήρα την απόφαση να φύγω, διότι δεν ήθελα να είμαι στον πάγκο. Δεν ήθελα να κάθομαι και απλά να παίρνω τα λεφτά μου», λέει.

Στο ερώτημα αν αιτία ήταν ο Σάντος απαντά με νόημα: «Ο Σάντος είναι ο καλύτερος προπονητής για μένα, ανεξάρτητα αν δεν έπαιζα πολύ επί ημερών του. Είχε βγει και είχε πει ότι είμαι 100% επαγγελματίας. Είναι λίγο οξύμωρο αυτό. Αλλοι ήταν οι λόγοι που δεν έπαιζα, αλλά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πλέον». Όσο για τον Ίβιτς, αλλά και τον Ιβάν Σαββίδη; «Ο Ίβιτς μοιάζει προπονητικά με τον Σάντος, βάζει τις πινελιές του βέβαια ως προπονητής. Δεν ξέρω τους λόγους που αποχώρησε, αλλά πιστεύω ότι έπρεπε να μείνει μετά από την πρώτη του χρονιά. Ο Ιβάν είναι κεφάλαιο για όλη την πόλη, επενδύει συνολικά, δίνει δουλειές σε πολλούς ανθρώπους και αυτό είναι σημαντικό. Αν δεν πάρει το Πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ με τον Ιβάν Σαββίδη δε θα το πάρει με κανέναν άλλον».

Το «κομμάτι Ηρακλής» είχε βέβαια την… τιμητική του στη συζήτηση. «Νευριάζω τόσο πολύ. Λόγω ανίδεων ανθρώπων η ομάδα έφτασε και πάλι στο ίδιο σημείο. Ξαναδιέλυσαν τον Ηρακλή μετά από 4 χρόνια, δεν υπάρχει αυτό που γίνεται. Αυτά που βιώνει ο Ηρακλής τώρα τα είχα ζήσει εγώ πριν τέσσερα χρόνια στην ομάδα κι αυτό είναι που με εξοργίζει. Τα παιδιά υπερέβαλλαν εαυτούς και πέτυχαν κάτι που δεν πίστευε κανείς 6 αγωνιστικές πριν το τέλος. Με νευριάζει πολύ που έφτασε στην ίδια κατάσταση κι ενώ είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια από το μηδέν».

Στο ερώτημα για τη δικαστική του μάχη με τον Αντώνη Ρέμο, επισημαίνει: «Με τον Αντώνη Ρέμο το έχω ξαναπεί ότι είχα πολύ καλές σχέσεις, εγώ πιστεύω ότι του φέρθηκα άψογα, αυτός όμως όχι. Πιστεύω ότι βάσει δεδικασμένου θα δικαιωθώ με τον κ. Ρέμο, αλλά και τον κ. Τάκη. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη του κ. Ρέμου για τον Ηρακλή. Εχει μεγάλες ευθύνες όμως γιατί δεν είχε όπως αποδείχθηκε τους σωστούς συνεργάτες. Εγώ του τα είπα νωρίς, με σκοπό να προστατεύσω και τον ίδιο και την ομάδα, ότι δε γινόταν σωστή διαχείριση. Είναι κορυφαίος στον τομέα του, το τραγούδι, αλλά στο ποδόσφαιρο έπρεπε να τον βοηθήσουν περισσότερο».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το θέμα «Άρης» και αν θα έπαιζε ποτέ στους κίτρινους (ομάδα που φημολογείται ότι υποστήριζε μικρός, ενω και ο αδερφός του Σάββας ήταν αρχηγός της ομάδα μπάσκετ). «Όταν έφυγα από τον ΠΑΟΚ ο Σκόρδας μου έκανε πρόταση η οποία μάλιστα είχε διπλάσιες αποδοχές από τον ΠΑΟΚ. Αρνήθηκα. Όχι λόγω κόμπλεξ, αλλά πιστεύω ότι δε θα ένιωθα εγώ καλά με τον εαυτό μου», τονίζει ενώ για το πώς βλέπει τον Αρη υπογραμμίζει «Είναι σίγουρο ότι λείπουν τα ΠΑΟΚ-Αρης από την πόλη. O Aρης φέτος είχε παικταράδες. Δεν έγινε σωστή διαχείριση από τον προπονητή, ίσως ήταν λάθος η επιλογή στην αρχή. Ο Καρυπίδης έχει οικονομική επιφάνεια, έκανε καλή επιλογή τώρα με τον Μυροφορίδη, ο οποίος είναι πετυχημένος».

Δεν ξεχνάει φυσικά την ομάδα από την οποία ξεκίνησε επαγγελματικά, τον Απόλλωνα: «Για τον Απόλλωνα είμαι πολύ χαρούμενος που ανέβηκε, τον αγαπώ πολύ», λέει, όμως στο ερώτημα αν θα επέστρεφε αναφέρει: «Δεν είναι το τάιμινγκ».

Τέλος, για τις επιλογές στην καριέρα του και το ότι είχε ακουστεί πως είχε κλείσει την ΑΕΚ: «Όταν έφυγα από τον ΠΑΟΚ είχα συμφωνήσει με την ΑΕΚ, αλλά τελικά χάλασε η μεταγραφή. Δεν μπορώ να πω ότι μετάνιωσα για κάτι, διότι ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».