Το προφίλ, τα έργα και οι ημέρες του (φημολογούμενου) νέου επενδυτή του ΑΟ Ξάνθης

 

Ο Χρήστος Γιαλιάς μπήκε ξαφνικά εδώ και μερικές ώρες στην ζωή των Θρακιωτών, μετά τα δημοσιεύματα που τον φέρνουν να έχει κάνει κρούση στον Χρήστο Πανόπουλο για την εξαγορά του ΑΟΞ. Όπως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, η πληροφορία ούτε επιβεβαιώνεται αλλά ούτε και διαψεύδεται (για την ώρα).

Επειδή όμως αφενός η υπογραφή των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων έχει αρκετές φορές πέσει μέσα στις πληροφορίες που μετέφερε για την ομάδα της Ξάνθης (με πιο πρόσφατη την μεταγραφή του Γιώργου Κασναφέρη από την Ξάνθη στον Απόλλωνα), αφετέρου παρατηρείται μια «ένοχη σιωπή» από τα μέσα ενημέρωσης που θεωρούνται προσκείμενα στον Πανόπουλο, αξίζει να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας την πληροφορία. Και φυσικά αξίζει μια παραπάνω έρευνα σε σχέση με το who is who του φημολογούμενου επενδυτή.

Ο Χρήστος Γιαλιάς είναι 52 ετών και μετά από πολύχρονη παρουσία και εμπειρία ενασχόλησης με τις επιχειρήσεις του, πριν μερικά χρόνια πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, και ανέλαβε την ομάδα του Πανελευσινιακού, θέλοντας να την ανεβάσει στη Β’ Εθνική μετά από χρόνια και πάλι, ενώ στη συνέχεια πέρασε από τα Τρίκαλα και πλέον φαίνεται πως ενδιαφέρεται για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΑΟΞ.

Από το μακρινό 1997 ασχολείται με τον τομέα των επιχειρήσεων  φορτοεκφόρτωσης, έχοντας αρχικά ιδρύσει την δική του εταιρία στην Αθήνα, την οποία και κατάφερε να ανεβάσει ήδη όσο ήταν ο μόνος ιδιοκτήτης αρκετά. Από το 2001 και έπειτα βρήκε και έναν σημαντικό συνεργάτη, τον Νικήτα Γερόλυμο, και ενώνοντας τις επιχειρήσεις τους, δημιούργησαν την G&G Ο.Ε. Μάλιστα, έχοντας φτιάξει ήδη «όνομα», χάρη στην αξιοπιστία αλλά προφανώς και τις γνωριμίες που διέθεταν, η νέα εταιρία ξεκίνησε άμεσα συνεργασία με την επιτροπή του «Αθήνα 2004», με σκοπό να πλαισιώσουν τις εγκαταστάσεις και τις κεντρικές αποθήκες, με εργατες, εργοδηγούς και γενικότερα υπαλλήλους, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Από εκεί και έπειτα η εταιρεία του Χρήστου Γιαλιά είχε μια καθολικά ανοδική πορεία, και ξεκινώντας από την αγορά αποθηκών έκτασης 1500 τ.μ. έφτασαν σταδιακά και χάρη στις επιτυχημένες συνεργασίες ανασυσκευασίας και φορτοεκφορτώσεων που είχε με γνωστές εταιρίες όπως οι Coca Cola, Pepsi από των χώρο τον αναψυκτικών, ή η Barilla και η Elbisco από το χώρο των τροφίμων, έφτασαν να κατέχουν πλέον το 2009 αποθήκες 10.000 και 9.700 τετραγωνικών μέτρων.

Κάπου εκεί ο Χρήστος Γιαλιάς ήθελε να επενδύσει κάποια χρήματα και στο ποδόσφαιρο της Ελευσίνας, από όπου και κατάγεται, και αγοράζει την ομάδα του Πανελευσινιακού που τότε ήταν στην Γ’ Εθνική. Στόχος του, λοιπόν, ήταν να δώσει πνοή στο σύλλογο της Ελευσίνας, και να τον ανεβάσει και πάλι στην Β’ Εθνική, μετά από 15 χρόνια, κάτι το οποίο και κατάφερε τελικά το 2015, όταν η ομάδα κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλο της και πήρε το εισιτήριο για την Β’ Εθνική. Το καλοκαίρι, όμως δεν βρήκε βοήθεια από πουθενά και εξαιτίας της αδιαφορίας του Δήμου για το γήπεδο της Ελευσίνας, ο Γιαλιάς αποχώρησε από την ομάδα.

Επόμενος προορισμός τα Τρίκαλα, όπου βρισκόταν από τις 26 Αυγούστου του 2014 έως και τις 24 του περασμένου μηνός, οπότε και αποχώρησε και επίσημα από τον ΑΟΤ. Τα δύο χρόνια που έμεινε στα Τρίκαλα ο Γιαλιάς, έφερε στην ομάδα αρκετούς ποιοτικούς παίκτες για το επίπεδο του πρωταθλήματος, αρκετοί από τους οποίους με παρελθόν στην Θράκη. Κατάφερε, μάλιστα και τις δύο χρονιές που παρέμεινε η ομάδα να έχει μια πολύ καλή πορεία, χάνοντας μάλιστα τη σεζόν 2015-2016 για λίγο την άνοδο στην Super League,  αφού η ομάδα των Τρικάλων τερμάτισε τρίτη.

Το καλοκαίρι της ίδια σεζόν, η Βέροια που ήταν στην Super League, είχε πρόβλημα με το Διοικητικό της Συμβούλιο και κινδύνευε με υποβιβασμό, κάτι το οποίο κυνήγησε εμμέσως και ο Χρήστος Γιαλιάς, ώστε έστω και την ύστατη στιγμή η ομάδα του να προβιβαζόταν στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της χώρας. Την σεζόν που μας πέρασε, ο Χρήστος Γιαλιάς ήταν έντονα δυσσαρεστημένος με την κατάσταση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, και τα Τρίκαλα τερμάτισαν στην 5η θέση του πρωταθλήματος, επίδοση που δεν έκανε χαρούμενο τον μεγαλομέτοχο και προέβη ακόμα και σε μαζικές αποδεσμεύσεις παικτών.

Μνημειώδης έχει μείνει η περσινή κόντρα του με τον Αλέξη Κούγια, όταν μετά το επεισοδιακό παιχνίδι των Τρικάλων με την ΑΕΛ σήκωσε ψηλά μια… μπανάνα όπου επάνω της είχε γράψει το όνομα του γνωστού ποινικολόγου. «Δείχνει το επίπεδο του ανθρώπου, την αγωγή του, την παιδεία του. Φαντάζομαι έχει κάποιο πρόβλημα παρότι μου χρωστάει τη ζωή του. Τον έχω αποφυλακίσει δύο φορές για κακουργήματα. Πολύ σοβαρά κακουργήματα που έχουν σχέση με την ανθρώπινη ζωή. Και άλλα κακουργήματα πολύ σοβαρά που έχουν σχέση με τους ανθρώπους γενικότερα. Ήρθε η οικογένειά του όταν τον κρατούσαν στα μπουντρούμια στην ασφάλεια και τις δύο φορές που ήταν κατηγορούμενος. Είναι ένδειξη ευγνωμοσύνης για έναν άνθρωπο και ακόμα δεν έχω πάρει τη μισή αμοιβή μου.», είχε απαντήσει τότε ο Κούγιας.

Σε ερώτηση γιατί γίνονται όλα αυτά, ο νυν μεγαλομέτοχος της Λάρισας είχε υποστηρίξει: «Επειδή κατήγγειλα ορισμένα πράγματα που τα κατάλαβα από την αρχή της σεζόν, και που έχουν σχέση με τη διαιτησία, τα οποία κάνει ο άνθρωπος αυτός από τότε που μπήκε στο ποδόσφαιρο. Επί χρόνια έκανε διάφορα όργια στη Μάνδρα και δεν κατάφερε να πάρει ποτέ ένα πρωτάθλημα. Μετά πήγε στον Πανελευσινιακό και είναι γνωστό πώς πήρε πέρυσι το πρωτάθλημα. Να μιλήσετε με τον Δήμαρχο του Άργους τι έκανε το «συνεργείο» πέρυσι των διαιτητών και γνωστών μάνατζερ που είναι κατηγορούμενοι στην εγκληματική οργάνωση. Επειδή πια ήρθε στον δρόμο μας δυστυχώς τον υφιστάμεθα και αυτόν και τις συμπεριφορές του. Έχει προσωπικά με μένα, επειδή κατήγγειλα τις συμπεριφορές του. Την πήρε την μπανάνα και γύριζε και στην πόλη έμαθα. Δεν βαριέσαι, ευτυχώς φεύγουμε από αυτό τον χώρο της Football League».

Αν επαληθευτούν να δημοσιεύματα, δεν αποκλείεται ο Κούγιας να βρει μπροστά του τον Γιαλιά και στο επίπεδο της Super League και μάλιστα σε ένα παραδοσιακό ντέρμπι ανάμεσα στις κατά τεκμήριο δύο πιο ισχυρές επαρχιακές ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από την πλευρά του ο Γιαλιάς είχε επισημάνει, απαντώντας στον Κούγια: «Ο συγκεκριμένος έχει έρθει πέντε φορές σπίτι μου να με παρακαλέσει να πάρει την υπόθεση. Μία φορά ήμουν στα μπουντρούμια για δύο ημέρες, επειδή έπεσε Σαββατοκύριακο και βγήκα έξω χωρίς περιοριστικό όρο. Το αδίκημα ήταν οπλοκατοχή στην εταιρεία μου. Όταν πληρώνω τους μισθούς των εργατών μου είχα δύο πιστόλια που δεν έπρεπε να είναι και τέσσερις καραμπίνες κυνηγητικές. Σε αυτή την περίπτωση έχασα και την άδεια οπλοκατοχής που είχα νόμιμα στην κατοχή μου. Η αμοιβή του είναι εξοφλημένη και πληρώνεται αδρά. Έχω τελειώσει το λύκειο, ΤΕΙ, έχω δύο πτυχία, πέντε εταιρείες και 1.200 άτομα προσωπικό. Είμαι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος σε όλες μου τις εταιρείες και έχω φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Είναι δικηγόρος και οι περισσότεροι επικαλούνται ψέματα. Ο συγκεκριμένος από τότε που ξεκίνησε το πρωτάθλημα έχει κάποιο κόλλημα μαζί μου. Τι φοβάται δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν έχω πειράξει κανέναν. Δεν πάω από πίσω πουθενά, πάω μόνο ευθεία». 

Για το επεισόδιο με την μπανάνα είχε επισημάνει: «Εμείς σε κάθε φιλοξενούμενο δίνουμε φρούτα. Τον είχα καλέσει να κάτσει στα μπουθ μαζί μου και επέλεξε να πάει στα τσιμέντα. Τις προηγούμενες φορές που είχε έρθει στα Τρίκαλα καθόταν στα επίσημα. Εγώ κράτησα το φρούτο μην το πάρει κανένας άλλος και το φάει. Μπορείτε να δείτε τι δήλωση έκανε για να δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ δύο γειτονικών πόλεων; Πείτε ότι το έκανα για να τον πικάρω. Μένω στη Μάνδρα. Έχω δύο ανόδους με αυτή. Έφυγα, γιατί μου ζήτησε ο πατέρας μου να πάω στην Ελευσίνα, την ομάδα της πόλης του. Κάθισα στην Ελευσίνα και είχα άνοδο μετά από 15 χρόνια. Για δικούς μου λόγους ήρθα στα Τρίκαλα. Αυτές είναι οι ομάδες που έχω πάει».

Μνημειώδης είναι και η στιγμή της πρεμιέρας της περσινής σεζόν, όταν μετά την ήττα και την κακή εμφάνιση στο ματς με τον Αγροτικό Αστέρα, μάζεψε στην άκρη του γηπέδου τους παίκτες της ομάδας του, ανάμεσά τους και ονόματα όπως ο Ντενίζ Μπαϊκαρά, ο Αχιλλέας Σαρακατσάνος, ο Χουσεΐν Μουμίν, ο Μίνγκας, ο Ριζογιάννης και ο Χασομέρης. «Ορίστε, κοιτάξτε τα χάλια μας, οι άλλοι μάγκες είναι, μας γαμ@@@@ε και φύγανε. πάτε να… ρε, είναι εικόνα αυτή; Είστε ξεφτίλες, σας ρεζίλεψαν Δεν αξίζουν ούτε το 1/3 της ομάδας και σας νίκησαν! Βάλτε το καλά στο μυαλό σας, δεν αλλάζουμε προπονητή. Όποιου δεν του αρέσει να σηκωθεί και να φύγει».

Όπως βλέπετε από τη φωτογραφία του sportrikala, στην οποία μπροστά φαίνεται ο Ντενίζ Μπαϊκαρά, οι παίκτες είχαν σκυμμένα κεφάλια και χωρίς φυσικά να μιλάει κανένας (θυμηθείτε το ρεπορτάζ που είχε παρουσιάσει τότε το ThrakiSportS με ένα κλικ ΕΔΩ). Γενικά, ο Χρήστος Γιαλιάς που φημολογείται ότι έχει κάνει κρούση για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΑΟΞ, των εγκαταστάσεων των Πηγαδίων αλλά και του Σαλέ, έχει την φήμη του επιτυχημένου επιχειρηματία, ο οποίος όμως παθιάζεται με την ομάδα του, είναι αρκετά οξύθυμος και δεν διστάζει όταν κάτι δεν του αρέσει να βγαίνει μπροστά και να τα «χώνει». Σε αυτά, το προφίλ του ταιριάζει απόλυτα με αυτό του Χρήστου Πανόπουλου. Τώρα, αν πέρα από τον καπνό που σήκωσαν τα δημοσιεύματα, υπάρχει και φωτιά, αυτό θα φανεί το προσεχές διάστημα…