Πώς μια διοργάνωση που αποτέλεσε διαφήμιση του βόλεϊ κατάντησε δυσφήμιση για την Αλεξανδρούπολη

 

Το φάιναλ φορ του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων αποτελεί παρελθόν. Όσοι την παρακολούθησαν είχαν να λένε για το υψηλό επίπεδο των αγώνων, με τις ισορροπίες να είναι λεπτές, τα πέντε από τα έξι ματς της διοργάνωσης να κρίνονται στο τάι μπρέικ και τον τίτλο στο τελευταίο ματς της διοργάνωσης. Ωστόσο αυτό που κυρίως έμεινε από αυτήν την διοργάνωση – διαφήμιση για το βόλεϊ ήταν οι επίσημες διαμαρτυρίες των ομάδων που βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη για τις συνθήκες της φιλοξενίας τους.

Πρώτη άνοιξε τον χορό η ομάδα του Ηρακλή, που με επιστολή – διαμαρτυρία που έφτασε στα sites της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αθήνας και δημοσιεύθηκε αυτούσια, κατήγγειλε «άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης», καθώς «έχουν μεταφέρει την ομάδα 15χλμ έξω από την Αλεξ/πολη σε ξενώνες που είχαν να λειτουργήσουν από πέρυσι» ενώ «μέσα στα δωμάτια υπάρχουν χιλιάδες έντομα (αράχνες, κατσαρίδες, ψαλίδες)».

Λίγο αργότερα ακολούθησε επιστολή του γενικού αρχηγού της Ολυμπιάδας Πατρών που επίσης κατήγγειλε την απόσταση από το γήπεδο, δωμάτια με «έλλειψη κλιματιστικού, έντομα και κυρίως κρεβάτια μικρά σε μήκος ή ακόμα και χαλασμένα» καθώς και «ανεπαρκείς μικρές μερίδες στα φαγητά».

Οι καταγγελίες της πατρινής ομάδας έμειναν αναπάντητες, σε εκείνες του Ηρακλή ωστόσο ο έφορος του τμήματος βόλεϊ του Εθνικού και τρίτος αντιπρόεδρος του ιστορικού συλλόγου Τάσος Τοκαμάνης αισθάνθηκε την ανάγκη να αποστείλει απάντηση.

Σε αυτήν επισημαίνονταν ότι στην τουριστική μονάδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης «τα δωμάτια είναι προσεγμένα και καθαρά», «το πιθανό θέμα των εντόμων είναι φυσικό για δωμάτια ισόγεια σε επαφή με το πράσινο της φύσης», ενώ «τα κρεβάτια αυτού του κόσμου έχουν μήκος 2,00 μ. είναι φυσικό για ανθρώπους κοντά στα δύο μέτρα, να ζορίζονται».

Πρόσθεσε ότι «σαν μέρη της οργανωτικής επιτροπής, είμαστε συνέχεια δίπλα στους φιλοξενούμενους, λύνοντας τα προβλήματα που τυχών παρουσιάζονται», αποκάλυψε ότι ειδικά στον Ηρακλή «ενώ δεν είχαμε υποχρέωση, αποφασίσαμε από μόνοι μας, αναλαμβάνοντας το κόστος, να προσφέρουμε μια επιπλέον διανυκτέρευση με ένα επιπλέον βραδυνό και πρωινό» και κάλεσε τον Ηρακλή να αποδείξει σε κάποια μελλοντική διοργάνωση ότι μπορεί να πετύχει καλύτερη φιλοξενία.

Ωστόσο το θέμα δεν έληξε εκεί. Με νέες του δηλώσεις, που δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα στο e-evros με τίτλο «Πάλι ρεζίλι γίναμε: Παρέα με… σαρανταποδαρούσες και ψαλίδες ο “Ηρακλής” κατά τη φιλοξενία του στην Αλεξανδρούπολη», ο πρόεδρος του Ηρακλή Καλαϊτζίδης επανέλαβε τις καταγγελίες. Αντιγράφουμε:

«Στα δωμάτιά μας, που βρισκόταν στα Λουτρά Tραϊανούπολης, υπήρχαν δεκάδες σαρανταποδαρούρες, κατσαρίδες και ψαλίδες. Από μόνοι μας πήραμε εντομοαπωθητικά και προσπαθούσαμε να τα διώξουμε αλλά μάταια. Μετά από συνεχή παράπονά μας στο τέλος, αυτό που έκαναν οι υπεύθυνοι είναι να μας δώσουν κι άλλα εντομοαπωθητικά να ψεκάσουμε τους ξενώνες.

Το φαγητό που μας προσέφεραν (από ντελίβερι) ήταν απαράδεκτο και λιγοστό. Την επόμενη μέρα, αφού παραπονεθήκαμε και μετά μας μετέφεραν σε εστιατόριο της πόλης, γύρω στις 11 ενώ στις 3 είχαμε τον αγώνα, με αποτέλεσμα να μην προλάβουμε να ξαναγυρίσουμε στα δωμάτια πριν από αυτόν.

Και τέλος, μέσα στον αγωνιστικό χώρο και κατά τη διάρκεια που οι ομάδες έκαναν “ζέσταμα” οι αρμόδιοι της διοργάνωσης αποφάσισαν πως κάνει αρκετή ζέστη και πως ήταν η ώρα να περάσουν κλιματιστικά. Δεν λέω ο έφορος έκανε τα πάντα για να μας εξυπηρετήσει και βοηθούσε όπως μπορούσε, όμως λέμε και ξαναλέμε πως αυτές δεν ήταν συνθήκες για Πανελλήνιο Πρωτάθλημα».

Η αλήθεια είναι πως τα προβλήματα δεν περιορίστηκαν μόνο στο κομμάτι της διαμονής και της διατροφής, αφού ειδικά την πρώτη μέρα των αγώνων στο κλειστό Μιχάλης Παρασκευόπουλος επικρατούσε αποπνικτική ατμόσφαιρα από την ζέστη, ενώ παράπονα υπήρξαν ήδη πριν από την έναρξη της διοργάνωσης επειδή τα παιχνίδια του Σαββατοκύριακου ορίστηκαν μέρα μεσημέρι για να μην διαταραχθούν οι ώρες του Εργασιακού Πρωταθλήματος Μπάσκετ Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Καλαϊτζίδης τόνισε με έμφαση την αγάπη του προς την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο και διευκρίνισε ότι οι καταγγελίες αυτές απευθύνονται προς την ομοσπονδία, με την ιστοσελίδα e-evros που φιλοξένησε τις νεώτερες δηλώσεις του να αναρωτιέται ανοιχτά: «Μήπως, όμως, λέμε μήπως… δεν είμασταν έτοιμοι για μια τέτοια διοργάνωση;».

Από την Ομοσπονδία δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση στις καταγγελίες. Το ThrakiSportS απευθύνθηκε εκ νέου στον αντιπρόεδρο του Εθνικού Τάσο Τοκαμάνη, που είχε απαντήσει στην πρώτη διαμαρτυρία του Ηρακλή, για να τον ρωτήσει για τις νεώτερες δηλώσεις των ανθρώπων του γηραιού αλλά και την αναπάντητη επιστολή της Ολυμπιάδας Πατρών και έλαβε την απάντηση, πριν μας κλείσει το τηλέφωνο με την οργισμένη επισήμανση «να μην με ξαναενοχλήσετε για αυτό το θέμα» ότι «φταίτε οι δημοσιογράφοι που αντί να αναδεικνύετε μια γιορτή του βόλεϊ, προβάλετε τα παράπονα του κάθε πικραμένου».

Βέβαια, τα ίδια μέσα που πρόβαλαν τις διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων στον Έβρο, ανέδειξαν και την γιορτή του βόλεϊ, οπότε οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες. Όμως είναι αλήθεια ότι σε λίγο καιρό η γιορτή θα ξεχαστεί, αυτό όμως που δεν θα ξεχαστεί και θα μεταφερθεί σε φίλους και συγγενείς των οικογενειών που βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, όπως έχει ήδη μεταφερθεί σε χιλιάδες αναγνώστες στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Αθήνα, είναι οι καταγγελίες για απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας.

Η ουσία είναι ότι η ΕΟΠΕ, ως διοργανώτρια, φέρει τεράστια ευθύνη γιατί προφανώς δεν ήλεγξε αυτές τις παραμέτρους που καταγγέλλονται. Η αλήθεια είναι επίσης ότι Εθνικός ως διοργανωτής φέρει και αυτός ακέραιη την ευθύνη για τις απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας μικρών παιδιών και όφειλε να μην αποδεχθεί ως τόπο φιλοξενίας την Τραϊανούπολη, εφόσον πράγματι οι εγκαταστάσεις είχαν τόσο σοβαρές ελλείψεις. Πριν δυο μήνες η Αλεξανδρούπολη φιλοξένησε την Εθνική Ομάδα Ανδρών αλλά κανείς δεν την έστειλε στις δημοτικές εγκαταστάσεις των Λουτρών Τραϊανούπολης για φιλοξενία.

Σε σχέση δε με τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις που τυγχάνουν δημοτικές και τα παράπονα που εκφράστηκαν από τους φιλοξενούμενους μόνο διαφήμιση δεν αποτελούν για αυτές, αλλά και σε σχέση με την αφόρητη ζέστη που επικρατούσε εν ώρα αγώνων στο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος» και υποχρέωσε μέχρι και τον Σάκη Μουστακίδη να το επισημάνει μιλώντας στον αέρα της ΕΡΤ3, ο συνήθως λαλίστατος σε τέτοιες περιπτώσεις Δήμος Αλεξανδρούπολης ακόμα δεν έχει πάρει θέση.

Ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης απλά αρκέστηκε να βρεθεί στην λήξη των αγώνων και να απονείμει στον Ολυμπιακό το τρόπαιο του πρωταθλητή, προφανώς θεωρώντας ότι από την πλευρά του Δήμου όλα έγιναν καλώς καμωμένα και αδιαφορώντας για την αρνητική εικόνα που εξέπεμψε η πόλη της Αλεξανδρούπολης στους φιλοξενούμενούς της…