Κολυμβητήριο Ξάνθης: Πολλά λόγια, ελάχιστα έργα και «λουκέτο» που συμπληρώνει μια τριετία

 

O ιστορικός Κολυμβητικός Όμιλος Ξάνθης (ΚΟΞ) μετά από 10 χρόνια και με κλειστό κολυμβητήριο επί τρία σχεδόν έτη συμμετείχε με την αθλήτριά του Ευαγγελία Τζούμα και την προπονήτρια Ευαγγελία Πολίτου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων – Παγκορασίδων στο Βόλο.

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό, να έχει μία πόλη κολυμβητική ομάδα χωρίς να έχει κολυμβητήριο, στην Ξάνθη είναι γεγονός. Από τον Δεκέμβριο του 2014 ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα κολυμβητήρια της βόρειας Ελλάδας είναι κλειστό και τα μόνο νέα που ακούγονται γι’ αυτό είναι ειδήσεις για βανδαλισμούς και τραυματισμούς νεαρών που παραβιάζουν τον χώρο.

Το θέμα του κολυμβητηρίου, όσο και αν αποτελεί μόνιμο αίτημα των δημοτών της Ξάνθης, σταθερό σημείο αναφοράς και κριτικής από πλευράς αντιπολίτευσης, είναι σε τέλμα τα τελευταία χρόνια. Σε κατά καιρούς αναφορές επί του ζητήματος ο Δήμαρχος Ξάνθης ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο για επαφές και επικοινωνίες με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για κωλύματα και γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά φαίνεται ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία πρόοδος.

Ο έτερος κολυμβητικός σύλλογος της πόλης, ο «Ποσειδώνας» εμφανίζεται ανενεργός από την στιγμή που έκλεισε το κολυμβητήριο, παρότι είχε αναπτύξει δυναμική τα προηγούμενα χρόνια. Οι μόνοι που δεν πτοούνται και παλεύουν ακόμη για την διατήρηση των υδάτινων αθλημάτων στην πόλη είναι οι άνθρωποι του ΚΟΞ. Οικογένειες που αγαπούν το υγρό στοιχείο, άνθρωποι που ήταν στο παρελθόν κολυμβητές και θέλουν να έχουν και τα παιδιά τους την δυνατότητα να κολυμπούν σε έναν ευπρεπή και σύγχρονο χώρο. Ο ΚΟΞ όχι μόνο παλεύει να διατηρήσει τα τμήματά του, αλλά γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση αυτά τα χρόνια, φέρνοντας στην πόλη διακρίσεις, που αποκτούν μεγαλύτερη σημασία λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες επιτυγχάνονται.

Η γραμματέας του ΚΟΞ, Μαρία Ροδοπούλου, μίλησε στην εφημερίδα «Εμπρός», που έκανε ένα εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα, αναφορικά με την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλουν ώστε να συνεχίσουν να προπονούνται όλα τα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με τα αθλήματα της πισίνας αλλά και πολλοί συνάνθρωποί μας που πάσχουν από κινητικά προβλήματα. «Παρά τις προσπάθειες και εκκλήσεις μας δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής και δυστυχώς ούτε φαίνεται να γίνεται άμεσα. Δικός μας στόχος είναι να μην μείνουν τα παιδιά εκτός νερού. Ο κόσμος εκδηλώνει την επιθυμία του και αυτό φαίνεται έμπρακτα. Όταν ξεκινήσαμε την συνεργασία με το κολυμβητήριο Καβάλας, που δέχθηκε να μας φιλοξενήσει, πηγαίναμε 5 παιδιά με ένα ΙΧ. Πλέον είναι περίπου 45 άτομα με ολόκληρο λεωφορείο. Αυτό είναι μεν ελπιδοφόρο, αλλά ανεβάζει και το κόστος στα 60 ευρώ τον μήνα, όταν στην Ξάνθη ήταν περίπου στα 30 ευρώ», σημειώνει η ίδια.

Η κα Ροδοπούλου αποδίδει τις επιτυχίες και την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι γονείς όχι μόνο στους ίδιους τους αθλητές, αλλά κυρίως στην προπονήτρια Ευαγγελία Πολίτου από την Κομοτηνή. «Η κα Πολίτου έχει αναγνωριστεί για την εξαιρετική δουλειά της από όλους τους συναδέλφους στην Περιφέρεια, παρότι είναι πολύ δύσκολο να έρχεται τρεις φορές την εβδομάδα από την Κομοτηνή στην Καβάλα», τονίζει η ίδια, συμπληρώνοντας ότι όσα παιδιά επιθυμούν να ασχοληθούν σε αγωνιστικό επίπεδο με το άθλημα, χρειάζονται καθημερινές προπονήσεις: «Το επίπεδο που έχουν να ανταγωνιστούν είναι υψηλό, με παιδιά που προπονούνται και δύο φορές την μέρα, ενώ τα δικά μας παιδιά πρέπει να κάνουν ολόκληρο ταξίδι καθημερινά».

Η κα Ροδοπούλου ανέφερε επίσης ότι ο ΚΟΞ είναι σε επαφή και με άλλες πόλεις: «Μιλάμε με Τρίπολη και Γιάννενα που έχουν κολυμβητήρια κατασκευασμένα την ίδια εποχή με το δικό μας ή στεγασμένα την ίδια περίοδο. Έχουν λύσει όλα τα οικοδομικά και διαδικαστικά προβλήματα και λειτουργούν ανελλιπώς. Αυτό θέλουμε κι εμείς. Μια μόνιμη λύση και όχι πάλι αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια με κάποιους μόνο μήνες λειτουργίας».

Μιλώντας στο «Εμπρός» η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Αλεξία Γκιρτζίκη, σημείωσε κατ’ αρχάς ότι το κολυμβητήριο στην φάση που βρίσκεται δεν είναι ουσιαστικά αρμοδιότητα δική της, καθώς δεν είναι ενεργός αθλητικός χώρος. «Το θέμα βρίσκεται εδώ και χρόνια δυστυχώς στις τεχνικές υπηρεσίες. Ανέλαβα πριν λίγο καιρό και ιδίως μετά το ατύχημα έθεσα κάποια ερωτήματα και αιτήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν από την υπηρεσία. Μαζί με τα αιτήματα που προκατόχου μου κ. Λομβαρδέα θα εξεταστούν την επόμενη εβδομάδα σε συνάντηση με την προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών».

Όπως ανέφερε η ίδια, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για προβλήματα στις σωληνώσεις που δεν τα περίμεναν και καθυστέρησαν την οικοδομική άδεια. «Υπάρχουν όμως και κάποια θέματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα, ανεξάρτητα από την οικοδομική άδεια. Έχουμε συνεχώς παραβιάσεις και βανδαλισμούς στον χώρο. Πρόσφατα συναντήθηκα με τα παιδιά που κάνουν σκέιτμπορντ, τα οποία έσπαζαν τα τζάμια για να ανάψουν τα φώτα από τον πίνακα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να αποφύγουμε μελλοντικά ατυχήματα».

Ο πρώην Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και νυν δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μανώλης Φανουράκης, ήταν κάθετος για το μέλλον του Κολυμβητηρίου: «Είναι τραγική αυτή η κατάσταση, αλλά δεν πρόκειται να ανοίξει το κολυμβητήριο στην θητεία του κ. Δημαρχόπουλου. Ακόμη και αν εκδοθεί άμεσα η οικοδομική άδεια, κάτι που δεν φαίνεται να γίνεται, χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για την άδεια λειτουργίας από την Γραμματεία Αθλητισμού».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ναι μεν η κολυμβητική δεξαμενή ήταν πολύ μεγάλη και επομένως και το κόστος προκειμένου να θερμανθεί, αλλά αυτή η παντελής εγκατάλειψη έχει σωρεύσει προβλήματα, όπως και φθορές στο στέγαστρο, το οποίο θεωρεί ότι πρέπει να γκρεμιστεί και να κατασκευαστεί νέο. Όσο για την πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος και η Κοινωνία Δημοτών για νέα μικρότερη κολυμβητική δεξαμενή με μικρότερο κόστος και χρόνο κατασκευής, δήλωσε ότι η πρόταση έτυχε θετικής υποδοχής από τον Δήμαρχο Ξάνθης, αλλά δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια.