Ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ένα ζευγάρι πασίγνωστων Τούρκων αντικαθεστωτικών που πέρασε με βάρκα στον Έβρο εξομολογείται στο euronews

 

Η νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία άλλαξε για πάντα τη ζωή της Τούμπα και του Τσεφχερί Γκιουβέν. Και οι δύο δημοσιογράφοι, μέχρι το 2016 ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη με τα δύο τους παιδιά. Σήμερα έχουν μια νέα ζωή στη Θεσσαλονίκη και εξηγούν τους λόγους που τους ανάγκασαν να φύγουν από την Τουρκία.

«Στην πραγματικότητα ξεκινήσαμε να φοβόμαστε όταν ακούσαμε να μιλούν για πραξικόπημα. Είτε πετύχαινε είτε όχι το πραξικόπημα, γνωρίζαμε ότι οι δημοκρατικοί άνθρωποι στην Τουρκία θα πάνε στην φυλακή. Γι΄αυτό το λόγο μόλις άκουσα να μιλούν για αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος, ήμουν ανήσυχος και για μένα και για την οικογένεια μου. Δύο μέρες μετά την απόπειρα οι “τρολ” λογαριασμοί στο twitter του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ξεκίνησαν να διαδίδουν στο διαδίκτυο τα ονόματα των δημοσιογράφων που επρόκειτο να συλληφθούν. Μετά από τη δημοσιοποίηση η αστυνομία έκανε επιχειρήσεις στα σπίτια. Στο σπίτι μου η αστυνομία ήρθε τρεις φορές. Μετά κρύφτηκα για περίπου ένα μήνα. Η Τούμπα επίσης κρύφτηκε αλλού. Γιατί συνελάμβαναν τις γυναίκες των δημοσιογράφων που δεν κατάφεραν να συλλάβουν. Στη συνέχεια αποφασίσαμε να διαφύγουμε στην Ελλάδα».

Ο Τσεφχερί γνωστός δημοσιογράφος στην Τουρκία ήταν γνώριμος των αρχών λόγω της ακτιβιστικής του δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είχε συλληφθεί ξανά στο παρελθόν επειδή δημοσιοποίησε φωτογραφία που κρίθηκε ότι ήταν κατά του προέδρου Ερντογάν. Από τη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να στέλνει άρθρα για τουρκικές ιστοσελίδες σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Τούμπα θυμάται με τρόμο την περιπέτεια που έζησε με τον σύζυγό και τα μικρά της παιδιά, επιχειρώντας να περάσει τα σύνορα παράνομα. «Μαζί πήγαμε στην Αδριανούπολη. Διασχίσαμε τον Έβρο με βάρκα και με διακινητές φτάσαμε στην ελληνική πλευρά. Και για τέσσερις ημέρες ήμασταν στην αστυνομία υπό παρακολούθηση. Χρειάστηκε να μείνουμε για 14 μέρες σε καταυλισμό προσφύγων».

Η οικογένεια Γκιουβέν έχει κάνει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Παράλληλα προσπαθεί να χτίσει μια φυσιολογική κοινωνική ζωή καθώς δεν φαίνεται στον οριζόντα προοπτική άμεσης επιστροφής. Συχνά συναντούν και άλλες οικογένειες που έφυγαν από την Τουρκία για τον ίδιο λόγο.

«Μετά ήρθαμε εδώ με τα παιδιά μου. Η κόρη μου ξεκίνησε δημοτικό σχολείο και τέλειωσε την πρώτη χρονιά. Ο γιος μου πήγε μια χρονιά στον παιδικό σταθμό. Το να αφήσει κάποιος τη ζωή του, τη δουλειά του, τα πάντα και να ξεκινήσει από το μηδέν είναι δύσκολη ιστορία. Αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο», εξομολογείται η Τούμπα.

 

Πηγή:  http://euronews.com/