Ο πρώην αρχηγός του Πανθρακικού και άλλοι δύο πρώην «Θρακιώτες» στο πλευρό της Ηριάννας που βρέθηκε στη φυλακή επειδή ερωτεύθηκε έναν… αναρχικό

 

Την αλληλεγγύη τους στην Ηριάννα Β.Λ. εξέφρασαν με κείμενό τους στην εφημερίδα «Αυγή» οκτώ επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από πέντε διαφορετικές ομάδες, υπογραμμίζοντας πως η αδικία στο πρόσωπό της «είναι αδικία εναντίον όλων μας και μας αφορά όλους».

19894957_1367055459999049_3839997954594328244_nΑνάμεσά τους ο πρώην αρχηγός του Πανθρακικού και τώρα παίκτης της Δόξας Δράμας Αντώνης Λαδάκης, ο Μανώλης Παπαστεριανός που έμεινε τον περασμένο μήνα ελεύθερος από την Ξάνθη, ο πρώην παίκτης του Πανθρακικού και νυν του Ατρομήτου Γιώργος Ζησόπουλος, ο συμπαίκτης του στην ομάδα του Περιστερίου Νίκος Παπαδόπουλος,  οι Γιώργος Μπαντής και Γιώργος Μασούρας του Πανιωνίου, ο Χρήστος Τασουλής της γαλλικής Λανς και ο Σάββας Τσαμπούρης που αγωνίζεται στην ομάδα της Νέας Σαλαμίνας (Κύπρος).

Οι οκτώ ποδοσφαιριστές εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση: «Φέρνουμε στο μυαλό μας τις αδικίες που έχουμε βιώσει στον χώρο του αθλητισμού. Δεν μας έπαιρνε ο ύπνος και αρρωσταίναμε όταν χάναμε άδικα ένα παιχνίδι… Φαντάσου, για ένα παιχνίδι μόνο! Και τώρα σκεφτόμαστε την Ηριάννα, που στερείται τόσο άδικα με την πραγματική έννοια της λέξης, την ίδια της την ελευθερία, την ίδια της τη ζωή. Η αδικία στο πρόσωπο της Ηριάννας είναι αδικία εναντίον όλων μας και μας αφορά όλους».

Η  Ηριάννας Β.Λ., 29 ετών, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, συνελήφθη και πρόσφατα καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση με μόνη ουσιαστικά αιτία, όπως υποστηρίζει, την σχέση της με τον σύντροφό της Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί προ εξαετίας για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς», δικάστηκε και αθωώθηκε. Όπως διαβάζουμε στη Lifo, «η καταδίκη στηρίχτηκε αφενός στην κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα ότι είδε «κάποιον» (ούτε καν «κάποια») να κρύβει ένα κουτί με σφαίρες στην Πανεπιστημιούπολη, αφετέρου σε χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας – κατά τον διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας Γιώργο Φιτσιάλο – δείγμα DNA που η κατηγορούμενη είχε οικειοθελώς δώσει για εξέταση μετά την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι όπου συγκατοικούσαν το ’11».

Εξαρχής η Ηριάννα κατήγγειλε τη σχεδόν προκλητική προκατάληψη της εισαγγελέως που δίκαζε την υπόθεση (μέχρι «γιατί δεν χώρισαν» με τον Παπαδόπουλο εφόσον ήταν ύποπτος γύρευε να μάθει, γράφει), ενώ το αίτημα της υπεράσπισης να επανεξεταστεί το δείγμα σε εξειδικευμένο εργαστήριο Γενετικής έπεσε στο κενό αφού από την ΕΛΑΣ απάντησαν ότι το ελάχιστο εκείνο δείγμα… δεν υπήρχε πια (σε «ανύπαρκτα ευρήματα» αναφέρεται και το βούλευμα). Στις φωνές διαμαρτυρίας που πυκνώνουν καθημερινά, πέραν των ποδοσφαιριστών, έχει προστεθεί η δήλωση συμπαράστασης δεκαπέντε κυβερνητικών βουλευτών, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης υποσχέθηκε να εξετάσει πιο «ζεστά» το θέμα. «Καταδικάζοντας την Ηριάννα, καταδικάζουν το συναισθηματικό δεσμό, τη συμπάθεια, το χαμόγελο, το νοιάξιμο», γράφει χαρακτηριστικά σε δημόσια επιστολή του ο σύντροφός της, ενώ η ίδια από τις φυλακές του Ελαιώνα κάνει λόγο για «πανηγύρι των τρελών». 

Η Ηριάννα Β. Λ.  «πρόσφατα καταδικάστηκε σε 13ετή κάθειρξη, στηριγμένη, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, σε ένα μερικό δείγμα DNA και χωρίς να αναγνωριστεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή της», γεγονός που καυτηριάζουν με κοινή δήλωσή τους και έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού που επικαλούνται το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου και την ισότητα των Ελλήνων ενώπιον του νόμου, υποστηρίζοντας ότι «η μη αναγνώριση ανασταλτικής δύναμης στην έφεση της κατηγορουμένης αντιδιαστέλλεται προς άλλες σχετικά πρόσφατες περιπτώσεις, όπου πρωτόδικα δικαστήρια αναγνώρισαν ανασταλτικό αποτέλεσμα σε εφέσεις κατηγορουμένων για οικονομικά αδικήματα, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί ακόμη και σε 25ετή κάθειρξη».

19894957_1367055459999049_3839997954594328244_n