Οι εργασίες του TAP έφεραν στο “φως” αρχαίο νεκροταφείο

 

Ένα αρχαίο νεκροταφείο ήρθε στο “φως” κατόπιν εργασιών για τον διακρατικό αγωγό TAP. Πιο συγκεκριμένα, στη Ροδόπη, σε ένα από τα πολλά εργοτάξια του αγωγού, δυο χιλιόμετρα νότια από το χωριό Αρσάκειο του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών, βρέθηκε ένα νεκροταφείο υστερορωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, στο οποίο υπήρξαν αρκετές ταφές.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Μαρίνας Τασακλάκης, “παράλληλα με το νεκροταφείο έχουν βρεθεί ένας κεραμικός κλίβανος κι ένα πηγάδι”. Επίσης, εύρημα αποτελεί κι ένα “μονόχωρο κτίριο που κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για κοιμητηριακό ναό”, όπως εξηγεί η αρχαιολόγος, αν και διευκρινίζει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή και, άρα, για ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει πρώτα να εξευρεθεί μια κόγχη, η οποία και θα επιβεβαιώσει την υπόθεση των αρχαιολόγων περί κοιμητηριακού ναού. Τα παραπάνω ευρήματα χρονολογούνται περί του 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ. και βρίσκονται σε μια συνολική έκταση των εκατό μέτρων.

“Οι υπόλοιπες τοποθεσίες στη Ροδόπη έχουν δώσει ελάχιστα αρχαιολογικά δείγματα, κυρίως επιφανειακά, όπως συγκεντρώσεις κεραμικής, δηλαδή όχι κάτι ιδιαίτερο”, μας ενημερώνει η αρχαιολόγος, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες μας τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Κοσμίου, όπου διέρχεται ο αγωγός.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, μαζί με τους αρχαιολόγους του TAP, μεριμνούν για την ανάδειξη των ευρημάτων, τα οποία, αν δεν περνούσε ο αγωγός, μπορεί να μην βρίσκαμε ποτέ. Από εδώ και στο εξής, έγκειται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να αποφασίσει τον τρόπο αξιοποίησης των ευρημάτων.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου και φωτογραφίες στο xronos.gr με ένα κλικ ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here