Φτάσαμε τα 103 Πανελλήνια Πρωταθλήματα αλλά μόλις ΕΝΑ διεξήχθη στην Θράκη και αυτό πριν… 64 χρόνια

 

Το Σαββατοκύριακο διεξήχθη στην Πάτρα το 103ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών και το 73ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Γυναικών.

Ένα θέμα, τροφή για σκέψη, ανέδειξε με ανάρτησή του στο facebook ο Νίκος Μουρατίδης, διαχειριστής ενός γκρουπ που ασχολείται με ειδήσεις σχετικές με τον στίβο που ξεπερνά τα 12.000 μέλη στο facebook.

Ευχόμενος καλή επιτυχία σε αθλητές από την Θράκη, λίγο πριν την έναρξη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος της Πάτρας, σημείωσε: «Με την ευκαιρία, να θυμίσουμε ότι η πρώτη και ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ φορά που έκανε ο ΣΕΓΑΣ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών στη Θράκη ήταν το 1953 (δηλ. ΠΡΙΝ … 64 χρόνια) στην Αλεξανδρούπολη ! … Να την “χαιρόμαστε” τέτοια Αθλητική Ομοσπονδία που έχουμε !».

Το γεγονός είναι πέρα για πέρα αληθινό, ωστόσο προκάλεσε την απάντηση του αθλητή του ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής Κοσμά Παπαδόπουλου, που ανέφερε: «Κύριε Μουρατίδη, σας εκτιμώ πολύ αλλά οι εποχές έχουν αλλάξει και τα γήπεδα της Θράκης δεν πληρούν τις προδιαγραφές ως προς τον αριθμό των διαδρομών τους αλλά και τις εγκαταστάσεις για τηλεοπτική κάλυψη, προθέρμανση αθλητών και άλλα που μόνο οι διοργανωτές ξέρουν. Το μόνο στάδιο που έχεις τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις είναι της Καβάλας, αλλά είναι ακατάλληλο ως προς τον τάπητα και τον αριθμό των διαδρομών (6)».

Ο Νίκος Μουρατίδης απάντησε: «Oταν πρόσφατα έχουν κατασκευαστεί σύγχρονα στάδια Στίβου π.χ. στη Ζάκυνθο (εκλογική περιφέρεια του μέχρι πριν λίγο καιρό Υπουργού Αθλητισμού) αλλά και και σε άλλες κωμοπόλεις, συνιστά “ΑΙΣΧΟΣ” γιά την Ελληνική Αθλητική Ηγεσία, εάν -πράγματι- στερούνται έστω ΕΝΟΣ κατάλληλου σταδίου οι 3 “νευραλγικοί” νομοί της Θράκης (Εβρος, Ροδόπη, Ξάνθη) ! …».

Και πρόσθεσε, χωρίς να έχει άδικο: «Δυστυχώς, θλιβερή ανεπάρκεια κατάλληλων αθλητικών χώρων αντιμετωπίζει και η Θεσσαλονίκη του 1 εκατομ. και πλέον κατοίκων ! … Στο Βόλο υπάρχει από το 2004 το “Πανθεσσαλικό” σύγχρονο Στάδιο Στίβου (που “ρημάζει” αχρησιμοποίητο επί 13 χρόνια), επειδή οι “Καρεκλοκένταυροι” του Ελληνικού Αθλητισμού … “μηρυκάζουν” ανερυθρίαστα (επί 13 χρόνια -!-), ότι ΔΗΘΕΝ τους “λείπουν” … “Αθλητικά όργανα” (βατήρες, εμπόδια, κ.λπ.) για την τέλεση Αγώνων Στίβου!».

Η αλήθεια είναι ότι από πλευράς σοβαρών αθλητικών υποδομών για φιλοξενία τέτοιων διοργανώσεων στίβου στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα στερούμαστε σε σχέση με τη Νότια Ελλάδα, με αποτέλεσμα η Αλεξανδρούπολη να μην μπορεί να κερδίσει ούτε διοργάνωση Πανελληνίου Παίδων που διεκδικεί την τελευταία διετία. Η τελευταία σοβαρή διεθνής διοργάνωση στίβου στην Θράκη ήταν ένα Βαλκανικό Εφήβων Νεανίδων το 1999 στο νεόδμητο τότε Πανεπιστημιακό Στάδιο Κομοτηνής.

Αλλά πέρα από το να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους, ας κοιταχτούμε και στον καθρέπτη. Τι κάναμε για να αποκτήσουμε σοβαρές αθλητικές εγκαταστάσεις στην Θράκη τα προηγούμενα χρόνια, στην προ μνημονίων εποχή; Τότε που η περιοχή είχε πολιτικά στελέχη που ήταν… πολύ μέσα στα πράγματα (Απόστολος Φωτιάδης επί χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών επί Σημίτη, Στυλιανίδης και Κοντός για χρόνια υπουργοί του Καραμανλή, Ξυνίδης και Πεταλωτής στο πλευρό του Παπανδρέου κλπ κλπ);