Ο γιος του ασημένιου ολυμπιονίκη του Λος Άντζελες που κέρδισε το μόνο χρυσό της Θράκης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

 

Ένα χρυσό μετάλλιο, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο ήταν για τα σωματεία της Θράκης ο απολογισμός του 103 Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού. Το χάλκινο το κατέκτησε ο Γιάννης Δουλγέρης του ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής στα 200 μέτρα, το ασημένιο ο Μάρκος Γκούρλιας στα 5.000 μέτρα και το χρυσό ο Ιάσωνας Θανόπουλος του ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής στη δισκοβολία.

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι πολλοί, είναι ότι ο αθλητής που κατέκτησε το μόνο χρυσό για σύλλογο της Θράκης σε αυτό το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και θα εκπροσωπήσει την Εθνική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπρούνο Τζάουλι το προσεχές Σαββατοκύριακο στο Λιλ της Γαλλίας κουβαλάει ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία, καθώς όχι απλά προέρχεται από μια αθλητική οικογένεια, αλλά από μια οικογένεια που στις πλάτες της κράτησε για σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία ψηλά το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πατέρας του Ιάσωνα Θανόπουλου είναι ο Δημήτρης Θανόπουλος, που είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των 82 κιλών της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984, τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού τη δεκαετία του ‘ ύς Αγώνες αφού χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια για να μπορέσει να το ξεπεράσει κάποιος Έλληνας αθλητής (εν προκειμένω ο Πύρρος Δήμας και η Βούλα Πατουλίδοιυ στην Βαρκελώνη το 1992, αφού στο Λος Αντζελες κερδίσαμε μόλις ένα ακόμα αλλά χάλκινο μετάλλιο με τον Μπάμπη Χολίδη που κέρδισε επίσης το μοναδικό μετάλλιο της χώρας και στην Σεούλ, αλλά και πάλι χάλκινο και πάντα στην πάλη).

Ο Δημήτρης Θανόπουλος, που κατάγεται από την Στεμνίτσα της Αρκαδίας, αναδείχτηκε 9 φορές Πρωταθλητής Ελλάδος ενώ είχε και πολλές διακρίσεις εκτός Ελλάδος. Διετέλεσε από το 1998 μέχρι και το 2000 προπονητής της εθνικής ομάδας ελληνορωμαϊκής πάλης ανδρών, ενώ μαζί με τον Γιώργο Ρουμπάνη ήταν ο άνθρωπος που σκέφτηκε και ίδρυσε το 1985 τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών. Ο γιος αυτού του ζωντανού θρύλου του ελληνικού αθλητισμού, λοιπόν, σπουδάζει αυτήν την περίοδο στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να αγωνίζεται με τα χρώματα του ΠΑΣ Πρωταθλητών και να κερδίσει το μοναδικό χρυσό μετάλλιο της Θράκης σε αυτό το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Πάτρας.

Ο Ιάσωνας Θανόπουλος έκανε την Κυριακή τον αγώνα της ζωής του. Βγαίνοντας από την στασιμότητα των προηγούμενων ετών έριξε μεγάλες βολές, έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 56 μέτρων και με αλλεπάλληλα ατομικά ρεκόρ και σταθερά μεγάλες βολές, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο ίδιος, χαρούμενος αλλά και προσγειωμένος συνάμα, μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε: «Είμαι ευχαριστημένος με την επίδοση. Θεωρώ ήταν ένας καλος αγώνας και ο ένας τράβηξε τον άλλον να γίνει καλύτερος. Το ρεκόρ το περιμέναμε για να είμαι ειλικρινής. Τώρα όσο για τον πατέρα μου, ήταν δεύτερος Ολυμπιονίκης και δεν ξέρω αν ποτέ καταφέρω να τον φτάσω, αλλά σίγουρα θα προσπαθήσω».