«Εκείνο το βράδυ στην ταβέρνα της Ξάνθης χάρισε στον Παναθηναϊκό το πρωτάθλημα απέναντι στον Ολυμπιακό»

 

Ήταν 26 Απριλίου όταν με απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ο Παναθηναϊκός γυρνούσε με πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα και σταματούσε για στάση σε ταβέρνα της Ξάνθης.

Ήταν τότε που οι παίκτες απογοητευμένοι, με την ψυχολογία στο πάτωμα, καλούνταν να αντιμετωπίσουν το καψόνι του μεγαλομετόχου. Αλλά ήταν και η στιγμή που  παρά την απογοήτευση, «όλοι τους ήταν πολύ ευγενικοί και φιλικοί με τον κόσμο και παρά την απογοήτευση που υπήρχε, δεν αρνήθηκαν τις φωτογραφίες ή τα αυτόγραφα», όπως είχε αποκαλύψει ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Αναστάσης Κουμουλίδης.

«Ο κόσμος τούς αγαπάει και εκείνοι σεβάστηκαν την επιθυμία του για μια αναμνηστική φωτογραφία», έλεγε τότε. Αυτό που δεν ήξερε ήταν ότι εκείνο το βράδυ στην ταβέρνα του έμπαιναν ουσιαστικά οι βάσεις για την κατάκτηση του τίτλου. Γιατί ήταν τότε που ο πληγωμένος εγωισμός των παικτών δέχθηκε την αγάπη του απλού κόσμου και έκανε τους παίκτες του τριφυλλιού να δώσουν όρκο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

«- Nick, what happened man;
– I played shit man, the situation is shit man.
– Ok man, take care! Be patient.
– Thanks man!», ήταν ο διάλογος που είχε αποκαλύψει ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Ανέστης Αντωνιάδης.

Η ίδια πηγή μας ενημέρωσε για τις περιγραφές του Γιάννη Μπουρούση που δεν άντεχε άλλες οκτώ ώρες στο λεωφορείο και την ατάκα του νεαρού πολιτικού ότι «ο Τσίπρας έκανε έργα και μειώθηκε η απόσταση σε επτά», για να γελάσει λίγο το χειλάκι των απογοητευμένων πράσινων. Και να γίνει αντιληπτό ότι για αυτόν τον κόσμο όφειλαν να αφήσουν πίσω εγωισμούς και να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Όπερ και εγένετο.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό στον επεισοδιακό πέμπτο τελικό, αν θέλετε τον διέλυσε με ένα εκκωφαντικό 51-66 μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στέφθηκε (δίκαια) πρωταθλητής. Ήδη έχουν αρχίσει τα σχόλια για το «πράσινο πούλμαν που πάτησε τους ερυθρόλευκους», ενώ ο Ανέστης Αντωνιάδης, ο άνθρωπος χάρη στον οποίο έγινε ευρέως γνωστή η διέλευση εκείνου του πούλμαν στην Ξάνθη, έγραψε στο facebook:

«Φωτιά έχουν πάρει τα email & fax αρκετών ομάδων από προτάσεις ταξιδιωτικών γραφείων για δεκαεξαωρα ταξίδια με πούλμαν ως αγχολυτικό και άκρως πειθαρχικό μέτρο. Ήδη μεγάλες εταιρίες sport management, έχουν ήδη καταλήξει για υποψήφιο manager of the year τον Mr Traki με έπαθλο ένα πούλμαν μινιατούρα με 35 αστέρια πάνω».

Το γεγονός είναι ότι εκείνο το πούλμαν και όσα έγιναν στην στάση του στην Ξάνθη βοήθησαν στη συνειδητοποίησε αλλά και μπόλιασαν τους πράσινους με την αυτοπεποίθηση που χρειάζονταν ώστε ενάμισι μήνα μετά να στεφθούν με αυτόν τον εκκωφαντικό τρόπο πρωταθλητές Ελλάδος μέσα στο ΣΕΦ, κατακτώντας τον 35ο τίτλο στην ιστορία της ομάδας…