Μισός αιώνας από την απόφαση της Χούντας να διαλυθούν Ασπίδα και Ορφέας για την μετέπειτα ίδρυση του ΑΟΞ

 

Μισός αιώνας συμπληρώνεται σήμερα από την διάλυση του Ορφέα Ξάνθης, που άνοιξε τον δρόμο για την ίδρυση του ΑΟΞ. Τρεις ημέρες πριν είχε διαλυθεί και η άλλη μεγάλη ομάδα της πόλης, η Ασπίδα. Ήταν μια ετσιθελική απόφαση της Χούντας, που έμελλε ωστόσο να δημιουργήσει το πιο επιτυχημένο σωματείο της Θράκης, τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο.

Δεν είχαν καν συμπληρωθεί δύο μήνες από την κατάλυση του πολιτεύματος και την εγκαθίδρυση στρατιωτικής δικτατορίας και ήδη τέθηκε από εκείνο το καλοκαίρι το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων στην λογική «κάθε μεγάλη πόλη και μια ομάδα». Στο πλαίσιο αυτό οδηγήθηκαν σε υποχρεωτική συγχώνευση τα ιστορικά σωματεία σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στην Ξάνθη, αυτά ήταν ο Ορφέας που είχε ιστορία από το μακρινό 1903, πολύ πριν δηλαδή η Ξάνθη γίνει Ελληνική, και η Ασπίδα που είχε ιδρυθεί το 1922, λίγο μετά την ενσωμάτωση της πόλης στον εθνικό ελληνικό κορμό.

«Οι ανάγκες της εποχής, η αλλαγή πλεύσης των διοικούντων των δύο σωματείων και το γεγονός πως την πόλη της Ξάνθης θα έπρεπε να εκπροσωπεί μια δυνατή ομάδα που να είναι ικανή να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα γέννησαν τον Αθλητικό Όμιλο Ξάνθης το 1967», επισημαίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ξάνθης, χωρίς να αναφέρονται πολλές λεπτομέρειες στην ουσία των αναγκών της εποχής και στους λόγους που έπρεπε την πόλη να εκπροσωπεί μια δυνατή ομάδα – και όχι δύο.

Ένας αστικός μύθος αναφέρει μάλιστα ότι στο νέο όνομα το «Αθλητικός Όμιλος» που συνόδευσε το Ξάνθη στον νέο σύλλογο επελέγη για να προστεθούν στο αρκτικόλεξο ΑΟΞ και τα αρχικά των δύο ιδρυτικών σωματείων: της Ασπίδας και του Ορφέα (Aσπίδα + Ορφέας + Ξάνθη = ΑΟΞ = Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης). Μάλιστα, η νέα ομάδα που δημιουργήθηκε έπαιξε κατευθείαν στην τότε Β’ Εθνική, η οποία χωριζόταν με γεωγραφικά κριτήρια σε αρκετούς ομίλους, στην λογική της Χούντας για ένα δυνατό πρωτάθλημα όπου κάθε πόλη θα εκπροσωπείται από μια ισχυρή ομάδα.

Πάντως, θα περάσουν περίπου δύο μήνες για να δούμε για πρώτη φορά σε δελτίο την σφραγίδα της νέας ομάδας, που δημιουργήθηκε από την συγχώνευση του Ορφέα και της Ασπίδας. Μπορεί να σωματεία να έπαυσαν να υφίστανται στις 7 και 4 Ιουνίου αντίστοιχα του 1967, τέτοιες μέρες πριν 50 χρόνια δηλαδή, όπως αναφέρεται και στο καταστατικό του ΑΟ Ξάνθη, ωστόσο οι γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει κάπως η επίσημη ίδρυση της νέας ομάδας και η αναγνώρισή της από το Πρωτοδικείο. Δεν αλλάζει ωστόσο η ουσία. Ότι το φετινό καλοκαίρι συμπληρώνεται μισός αιώνας από την ίδρυση του ΑΟΞ.

Αλλά δεν αλλάζει και το γεγονός της βίαιης διάλυσης του Ορφέα και της Ασπίδας, παρά τις «ευγενικές» αναφορές στην επίσημη ιστοσελίδα της Ξάνθης. Τίποτα μάλιστα δεν προμήνυε αυτήν την εξέλιξη, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει δεξιά και στο απόκομμα της εφημερίδας της 29ης Μαΐου του 1967 που ανέσυρε πρόσφατα ο Μπάμπης Κυρλίδης και χάρισε μέσω facebook στον Κώστα Νεοχωρίτη. Εκεί αναφερόταν ότι η ομάδα με τη νίκη της επί του Μακεδονικού ελπίζει στην παραμονή της, κάτι που προφανώς δείχνει την απόλυτη άγνοια που υπήρχε για την επικείμενη διάλυση της Ασπίδας, συγχώνευση με τον Ορφέα και συμμετοχή του νεοϊδρυθέντος ΑΟΞ στη Β’ Εθνική…

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here