Όταν παράγοντας της Ξάνθης «έτρωγε» στο αυτόφωρο 5 μήνες φυλακή γιατί χτύπησε διαιτητή

 

Παραδοσιακά η ομάδα της Ξάνθης χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο ήρεμες δυνάμεις του πρωταθλήματος. Οι φίλαθλοί της έχουν χαρακτηριστεί «υπόδειγμα» ακόμα και από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ ακόμα και ο Χρήστος Πανόπουλος έχει χαρακτηρίσει «εκκλησία» το γήπεδο των Πηγαδίων.

Επίσης, έχει να υπερηφανεύεται για τη συμπεριφορά των παραγόντων της. Πόσοι θυμούνται όμως ότι έχει υπάρξει παράγοντας του ΑΟΞ που έχει χτυπήσει στο πρόσωπο διαιτητή και μάλιστα έχει οδηγηθεί στο αυτόφωρο μετά από μήνυση του θύματος, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε μηνών;

Εμείς είναι αλήθεια ότι δεν το θυμόμασταν, αλλά το ανακαλύψαμε στο ίδιο φύλλο εφημερίδας στο οποίο ανατρέξαμε για να παρουσιάσουμε τα αφιερώματα στα 25 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών από την Ασπίδα Ξάνθης στον αλησμόνητο τελικό με την Κέρκυρα.

Στο ίδιο φύλλο της 4ης Ιουνίου 1992 διαβάζουμε λοιπόν και ένα άρθρο για αυτό το περίεργο και όχι γνωστό στους πολλούς περιστατικό, που φαίνεται ωστόσο ότι τότε είχε απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα σε πανελλαδικό επίπεδο. Είχε προηγηθεί η ήττα της Ξάνθης από τον Εθνικό στο Καραϊσκάκη με 3-2 και ακολουθούσε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ματς για την παραμονή του ΑΟΞ με τον Αθηναϊκό.

Πάντως από το ύφος του κειμένου αντιλαμβανόμαστε ότι μάλλον είχε χαρακτηριστεί παράλογη από τους περισσοτέρους αυτή η «ποινικοποίηση» του ποδοσφαίρου, δεδομένου ότι τα ίδια και χειρότερα με αυτά που φέρεται να είχε κάνει ο παράγοντας της Ξάνθης, τα είχαν κάνει και μεταξύ τους οι διαιτητές στην γενική τους συνέλευση, χωρίς να υπάρχουν μηνύσεις από τα «θύματα» για την «αξιοπρέπεια της διαιτησίας» …