Επέτειος: 25 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος από την Ασπίδα Ξάνθης

 

Τεράστια επέτειος η σημερινή για το ξανθιώτικο ποδόσφαιρο και συνολικά τον θρακιώτικο αθλητισμό. Συμπληρώνονται ακριβώς 25 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος από την Ασπίδα Ξάνθης, που νικούσε στον μεγάλο τελικό του Σταδίου Καραϊσκάκη την Κέρκυρα με 3-1 στην διαδικασία των πέναλτι.

Με την επικράτηση εκείνη, η ιστορική Ασπίδα έγινε μόλις η δεύτερη ομάδα της Θράκης που κατακτά το συγκεκριμένο Κύπελλο, μετά την ΑΕ Διδυμοτείχου το 1980. Και δυστυχώς 25 χρόνια μετά παραμένει η δεύτερη θρακιώτικη ομάδα που στέφθηκε κυπελλούχος, καθώς στο πέρασμα των ετών καμία άλλη δεν κατάφερε να φέρει στο ακριτικό γεωγραφικό μας διαμέρισμα το Κύπελλο Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, η ομάδα της Ξάνθης στην επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυσή της, «έπεφτε από την Ακρόπολη και έβρισκε πορτοφόλι», καθώς ο τερματοφύλακας Μαλαδένης κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του στον τελικό στην διάρκεια των 120 λεπτών της κανονικής διάρκειας του αγώνα και της παράτασης, οδηγώντας την στα πέναλτι.

Εκεί ο Γκαμπέτας αστόχησε στο πρώτο και ο Μελισσόπουλος έδωσε από την πρώτη εκτέλεση προβάδισμα στην Ασπίδα. Ο Σπίνουλας σημάδεψε το δοκάρι στην δεύτερη εκτέλεση και ο Παλπάνης βρήκε δίχτυα για να δώσει προβάδισμα δύο τερμάτων στην Ασπίδα. Στο τρίτο πέναλτι ευστόχησε ο Μητσούλης μειώνοντας σε 1-2 αλλά αμέσως μετά και ο Κουτρουλός, διατηρώντας το προβάδισμα δύο τερμάτων.

Αυτή ήταν και η τελευταία εκτέλεση για την Ασπίδα. Στην τέταρτη εκτέλεση ο Κοτζαπαναγιώτης της Κέρκυρας δεν βρήκε δίχτυα και δεδομένου ότι ήδη η ομάδα της Ξάνθης προηγούνταν με 3-1 και απέμενε μόλις μια εκτέλεση για τους Κερκυραίους, η διαδικασία ολοκληρώθηκε εκεί, ο πειραιώτης διαιτητής Συμιακός σφύριξε λήξη και η Ασπίδα Ξάνθης στέφθηκε Κυπελλούχος Ερασιτεχνών Ελλάδος.

Η ενδεκάδα της Ασπίδας Ξάνθης σε εκείνο το ιστορικό παιχνίδι (και οι δύο αλλαγές που έγιναν): Μαλαδένης, Μαμαλίκατζης, Κουμουλίδης, Δρίγγας, Λαμπρινάκης, Κουτρουλός, Παλπάνης, Κουτσογιάννης (81′ Λαζαρίδης), Μελισσόπουλος, Ευθυμιάδης (113′ Πουρναράκης), Πιστικός. Και όλα αυτά μια μέρα σαν και την σημερινή, 3 Ιουνίου του 1992, ακριβώς 25 χρόνια χρόνια πριν…