Volley League: Για έναν βαθμό δεν βγήκε φέτος στην Ευρώπη ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης!!!

 

Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης είναι αλήθεια ότι καλόμαθε τους φίλους του με την τριετή συνεχόμενη παρουσία στα ευρωπαϊκά κύπελλα και η περσινή απουσία από αυτά ξένισε ίσως κάποιους, όπως θα ξενίσει και αυτή της σεζόν που έρχεται.

Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν ότι παρά το γεγονός ότι τερμάτισε στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και θεωρητικά μακριά από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, τελικά είχε την ευκαιρία όπως πολλές φορές τόνιζε το ThrakiSportS να βγει στην Ευρώπη και δεν τα κατάφερε για έναν μόλις πόντο. Έναν από τους πολλούς που είναι αλήθεια ότι χάθηκαν τις τελευταίες αγωνιστικές, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του εντός έδρας αγώνα με τον Παμβοχαϊκό.

Όποιος δει την επίσημη βαθμολογία της Volley League για την περσινή περίοδο και την κατάταξη, διαπιστώνει ότι τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια που δικαιούται η χώρα μας μοιράστηκαν ως εξής: ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ και ο δευτεραθλητής και κυπελλούχος Ολυμπιακός στο Champions League, ο τρίτος Παναθηναϊκός και ο τέταρτος Παμβοχαϊκός στο CEV Cup και η πέμπτη Κηφισιά στο Challenge Cup.

Ωστόσο, μόνο ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και… Φοίνικας Σύρου δήλωσαν συμμετοχή. Τα τεράστια οικονομικά αλλά και διοικητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ομάδες για μια ακόμη φορά άναψαν απαγορευτικό στην ευρωπαϊκή τους προοπτική και την συμμετοχή τους στις διοργανώσεις που κέρδισαν μέσω πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα το κύρος του ελληνικού βόλεϊ να δέχεται ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του.

Μάλιστα, ο ΠΑΟΚ θα είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Champions League καθώς θα συμμετάσχει απ ευθείας στους Ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης φιλοδοξώντας μάλιστα να κάνει κάτι καλό. Ο Ολυμπιακός αν και είχε δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Champions League αρνήθηκε να συμμετάσχει εκεί δηλώνοντας στο Challenge Cup όπου θα προσπαθήσει για κάτι καλό την φετινή χρονιά και στους άνδρες.

Συμμετοχή στην ίδια διοργάνωση έστω και την τελευταία στιγμή και έπειτα από τις αρνήσεις του Παμβοχαϊκού και της Κηφισιάς, που είχαν δικαίωμα για το CEV Cup και εναλλακτικά για το Challenge, θα έχει τελικά και ο Φοίνικας Σύρου που είναι και η μοναδική ομάδα από την περιφέρεια. Υπενθυμίζεται ότι οι Συριανοί τερμάτισαν στην έκτη θέση του πρωταθλήματος, έναν πόντο πάνω από τον έβδομο Εθνικό Αλεξανδρούπολης.

Κοινώς, για έναν μόλις πόντο χάθηκε το ευρωπαϊκό όνειρο γα τον Εθνικό. Τώρα, αν θα δηλωνόταν η ομάδα, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα που πάντως δεν τέθηκε, αφού η Ελλάδα είχε δικαίωμα μέχρι και δύο εκπροσώπους να έχει στο Challenge Cup και από την στιγμή που δηλώθηκαν σε αυτό ο Ολυμπιακός και ο Φοίνικας δεν χρειάστηκε να αναζητηθεί κάποιος άλλος από τα πιο κάτω στρώματα της βαθμολογίας.

Στις γυναίκες ο Ολυμπιακός μετά την εντυπωσιακή του περσινή πορεία μέχρι τον τελικό του Challenge Cup θα συμμετάσχει και τη νέα σεζόν στην ίδια διοργάνωση, ευελπιστώντας με μεγαλύτερη πλέον εμπειρία να διεκδικήσει εκ νέου την κούπα. Είναι μάλιστα η μοναδική ελληνική ομάδα που δηλώθηκε. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δεν δηλώθηκε στην Ευρώπη ούτε στους άνδρες ούτε στις γυναίκες η ιστορική ομάδα του Παναθηναϊκού, που μέχρι πριν μερικά χρόνια διεκδικούσε μέχρι και ευρωπαϊκά τρόπαια.