Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Μίχαελ Σκίμπε στο ThrakiSportS για Συνέδριο ΤΕΦΑΑ, Εθνική, Ξάνθη και Θρακιώτες

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Παπαδόπουλο

Στο επετειακό 25ο Συνέδριο του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής βρέθηκε ο ομοσπονδιακός προπονητής Μίχαελ Σκίμπε, ο οποίος συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα για την προπονητική στο ποδόσφαιρο. Με την ευκαιρία της παρουσίας του μίλησε στο ThrakiSportS για αυτήν την άνοδό του στην Θράκη αλλά και για την Εθνική Ομάδα, την Ξάνθη και τους θρακιώτες παίκτες που έχει καλέσει στην Εθνική Ομάδα.

 

Θ.S: Κύριε Σκίμπε, έχετε συμπληρώσει ενάμισι χρόνο παρουσίας στην Εθνική Ομάδα και σας πετυχαίνουμε στο επιστημονικό συνέδριο του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Πως θα σχολιάζατε την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Μ.Κ: Καταρχήν να εκφράσω την χαρά μου που βρίσκομαι εδώ, για την πρόσκληση που δέχθηκα και για την δυνατότητα που δόθηκε σε εμένα και σε άλλους συναδέλφους να μιλήσουμε σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα προπονητική ουσιαστικά ημερίδα. Νομίζω ότι όλη η Ελλάδα έχει προβλήματα αυτή τη στιγμή. Οικονομικά προβλήματα που περνούν ωστόσο και στο ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι ο δρόμος είναι μακρύς για να επιστρέψουμε στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και του κόσμου. Χρειάζονται επενδύσεις αλλά για να επενδύσεις, πρέπει να έχεις χρήματα.

Θ.S: Με δεδομένα αυτά τα προβλήματα, τι μπορεί να γίνει ώστε να γίνει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ελκυστικό όπως στην Ευρώπη;

Μ.Κ:  Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη. Και όταν λέω να δώσουμε, εννοώ και την Ομοσπονδία και τις ομάδες. Να ρίξουν το βάρος τους στις υποδομές και οι νέοι παίκτες να παίζουν περισσότερο. Η κρίση μπορεί να είναι και ευκαιρία να αναδειχθούν νέοι παίκτες και σιγά σιγά να προωθηθούν. Ωστόσο θα πάρει χρόνο, ίσως έξι, οκτώ, ακόμα και δέκα χρόνια μέχρι να γίνει αυτό και τότε να δούμε ξανά δυνατούς τους ελληνικούς συλλόγους στην Ευρώπη αλλά και την Εθνική Ομάδα.

Θ.S: Από την Θράκη είχαμε δύο ομάδες στην Super League, ο Πανθρακικός πλέον δεν υφίσταται, η Ξάνθη όμως πήγε αρκετά καλά στο πρωτάθλημα. Την παρακολουθείτε; Πως θα σχολιάζατε την πορεία της;

Μ.Κ: Φυσικά και την παρακολουθώ. Μόλις προχθές μάλιστα παρακολούθησα και την εφηβική ομάδα της Ξάνθης στον ημιτελικό της Τρίπολης και μπορώ να πω, αυτό είναι το σημαντικό πάνω στην βάση όσων σας ανέφερα πριν, ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά στην Ξάνθη από τις μικρές ηλικίες.

Θ.S: Στην Ξάνθη δεν σας είδαμε όμως αυτό το διάστημα της παρουσίας σας στον πάγκο της Εθνικής ως ομοσπονδιακός.

Μ.Κ: Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Συνήθως βέβαια μένω στην Αθήνα, όμως πολλές ομάδες παίζουν εκεί και έτσι έχω την ευκαιρία να βλέπω κάθε Σαββατοκύριακο σχεδόν όλες τις ομάδες που έρχονται για να παίξουν με τις αθηναϊκές, επομένως έχω δει και την Ξάνθη. Φέτος έκανε μια πολύ καλή σεζόν, διεκδίκησε θέσε στα πλέι οφ. Επίσης πριν μερικά χρόνια είχα έρθει εδώ με την πρώην ομάδα μου, την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, για ένα φιλικό με την Skoda Ξάνθη και από την φιλοξενία πια που θυμάμαι τότε, θα έλεγα ότι έχω πλέον νιώθω ότι έχω αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση με την περιοχή αλλά και την ομάδα. Άλλωστε έχω και πολλούς φίλους Ξανθιώτες (γέλια) (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι ο μάνατζερ που τον έφερε στην Εθνική Ελλάδος είναι ο Ξανθιώτης Ανέστης Τσετινές, ο άνθρωπος που έβαλε από πλευράς ομοσπονδίας την υπογραφή στο συμβόλαιό του είναι ο Ξανθιώτης τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργοις Γκιρτζίκης, ο επικεφαλής γιατρός της Εθνικής είναι ο Ξανθιώτης Γιώργος Γκοδόλιας).

Θ.S: Στην Εθνική Ομάδα έχετε και παίκτες που έχουν περάσει από την Ξάνθη, όπως ο Βασίλης Τοροσίδης και ο Πέτρος Μάνταλος….

Μ.Κ:  Είναι αυτό που σας έλεγα, για την δουλειά που οφείλει να γίνεται στις ακαδημίες. Ο Μάνταλος για παράδειγμα ήρθε από την Ξάνθη στην ΑΕΚ και πάει πολύ καλά στην νέα του ομάδα, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Ο Τοροσίδης είναι πλέον έμπειρος παίκτης, από τους πιο έμπειρους που διαθέτουμε, ο αρχηγός άλλωστε, έχει 90 παιχνίδια με την Εθνική Ομάδα. Αλλά ο σκοπός είναι να παντρεύουμε την εμπειρία με τον ενθουσιασμό και την φυσική κατάσταση των νέων, ώστε σιγά σιγά να προετοιμάζουμε και την επόμενη ημέρα.

Θ.S:  Σε αυτήν την λογική έχετε καλέσει στην Εθνική και τον Μανώλη Σιώπη που επίσης κατάγεται από την Θράκη…

Μ.Κ: (χαμογελά) Και ο Σιώπης είναι από εδώ; Είναι καλός παίκτης, τρέχει και ελίσσεται γρήγορα και δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι η ομάδα του, ο Πανιώνιος, κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά. Δίνει το 100% και στους αγώνες και στις προπονήσεις. Είναι σημαντικό να υπάρχουν ομάδες που πάνε καλά πέραν των λεγόμενων μεγάλων και είναι πολύ σημαντικό που σε αυτές αγωνίζονται κυρίως Έλληνες παίκτες.

Θ.S: Τελικά αυτή η Εθνική θα τα καταφέρει του χρόνου τέτοια εποχή να προετοιμάζεται για την τελική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας;

Μ.Κ:  Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να πάμε. Χάσαμε πέρυσι την συμμετοχή μας στην τελική φάση της Γαλλίας και αυτό ήταν απογοητευτικό για εμάς. Είναι καλό που παίζουμε με την Βοσνία στις 9 Ιουνίου, τέλος της σεζόν και αν καταφέρουμε να πάρουμε έναν πόντο, μακάρι να είναι και τρεις βέβαια, αλλά αν καταφέρουμε να μην χάσουμε, νομίζω ότι τότε η δεύτερη θέση στον όμιλο είναι ένας εφικτός στόχος ώστε να παίξουμε πλέι οφ τον Νοέμβριο και να διεκδικήσουμε την πρόκριση εκεί στο Μουντιάλ της Ρωσίας.