Κοντά στην Κική Τσακαλδήμη στα Ιμαλάια ο κομοτηναίος εκπαιδευτής ορειβασίας Αρχοντής Εξακοΐδης

 

Κοντά στην Κική Τσακαλδήμη και στην προσπάθεια που κάνει να ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ βρέθηκε για λίγο ο κομοτηναίος Αρχοντής Εξακοΐδης.

Ο κομοτηναίος ορειβάτης είναι εκπαιδευτής ορειβασίας αναρρίχησης στην ελληνική ομοσπονδία ορειβασίας, οδηγός βουνού και ενεργό μέλος του ΕΟΣ Κομοτηνής στην αναρρίχηση και στην ορειβασία, ενώ αποτελεί τον δάσκαλο της εβρίτισσας που προσπαθεί να γίνει η πρώτη ελληνίδα που θα πατήσει στην κορυφή του υψηλότερου βουνού στον κόσμο.

Διαβάστε πως παρουσιάζει τη συνάντηση τους η Κική Τσακαλδήμη στο ημερολόγιο της, καθώς και τις υπόλοιπες ημέρες μέχρι σήμερα στο βουνό:

Ημερολόγιο Κικής, 6 Μαΐου 2017

“Η χθεσινή ήταν πολύ ιδιαίτερη ημέρα για μένα. Ο δάσκαλός μου ο Αρχοντής ήρθε να με βρει στο EBC όπως μου είχε υποσχεθεί. Η παρουσία του εδώ κοντά μου πριν την τελευταία προσπάθεια για την κορυφή είναι πολύ σημαντική για μένα’.

“Κοιμόμουν στη σκηνή μετά το μεσημεριανό όταν ξαφνικά άκουσα μία γνώριμη φωνή να φωνάζει “Τσακαλδήμη!” στα ελληνικά. Σηκώθηκα από τον υπνόσακο και αμέσως κατάλαβα ότι ήταν εκείνο! Ένιωσα μεγάλη χαρά, ήμουν ενθουσιασμένη. Ξέρετε, τις τελευταίες ημέρες έχω γίνει πολύ ευαίσθητη, μια και μου έχει λείψει ιδιαίτερα η οικογένεια και οι φίλοι μου πίσω στην Ελλάδα, έτσι η παρουσία του έφερε στο μυαλό μου όλους τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Η εμφάνιση του Αρχοντή έχει μεγάλη σημασία για μένα”.

“Βγήκα από τη σκηνή και έτρεξα στην αγκαλιά του. Ήταν πλήρως εξοπλισμένος με το σακίδι, τα μπαστούνια και το τζάκετ. Χιόνιζε και έκανε κρύο. Περάσαμε ώρες μαζί λέγοντας ο καθένας τα νέα του. Του αφηγήθηα την περιπέτειά μου μέχρι τα 7000 μ. και μου είπε διάφορα νέα από την Ελλάδα και τους κοινούς μας φίλους. Επίσης, μου έφερε κάποια δώρα και γράμματα από την οικογένειά μου και από το Γιώργο, και βέβαια ελληνικές σοκολάτες, που του είχα παραγγείλε”..

“Ο Αρχοντής έπρεπε να περάσει την νύκτα στο Γκόρακ Σεπ αλλά τώρα τον περιμένω να ξανάρθει και να περάσουμε λίγο χρόνο παρέα”.

Ημερολόγιο Κικής, 8 Μαΐου 2017

Είμαι έκπληκτη από την ευλάβεια και την αφοσίωση που δείχνουν οι Σέρπα σε όλους μας. ΟΚ, ίσως να είναι λίγο πιο ανθρώπινοι μ’ εμένα και με στηρίζουν επειδή είμαι το μόνο κορίτσι στην ομάδα. Αλλά γενικά είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να σε ευχαριστήσουν και να σε κάνουν να αισθανθείς άνεση. Δεδομένου ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες στα βουνά, θέλουν να σε κάνουν να νιώσεις – ας πούμε – στο σπίτι σου.

Για παράδειγμα ο μάγειρας, ο Gumbu: είναι διαρκώς απασχολημένος με το να με φροντίσει και να ικανοποιεί την ανάγκη μου να εισπνέω ατμό 4-5 φορές την ημέρα.
Οτιδήποτε κι αν ζητήσω, κάνει τα πάντα για να με ευχαριστήσει. Νιάζεται συνεχώς για το αν είμαι καλά ή όχι και γενικά είναι ο φύλακας άγγελός μου στο basecamp.

Το ίδιο ισχύει και για τον αναρριχητή Σέρπα μου, τον Chumbi, όταν ανεβαίνουμε στο βουνό. Όταν επιστρέφαμε από το Camp 2 και αφού ολοκληρώσαμε τον εγκλιματισμό μου στα 7000 μέτρα, αντιμετώπισα θέμα με την αναπνοή μου και όταν κατεβαίναμε ήταν πολύ δύσκολα για μένα. Τα πνευμόνια μου έσφιξαν τόσο που δεν μπορούσα να σκύψω από τον πόνο. Δεν μπορούσα καν να σκύψω να δέσω το καραμπίνερ μου στα σκοινιά.

Τότε ο Chumbi αποδείχτηκε πολύ χρήσιμος. Ήταν αυτός που με έβγαλε από τη δύσκολη θέση, σκύβοντας και κρατώντας ψηλά το σκοινί ώστε να μην κόβεται η αναπνοή μου. Παρότι δεν μιλά αγγλικά, πιστεύω ότι έχουμε αναπτύξει μία όμορφη σχέση και είμαι σίγουρη ότι του αρέσω, παρότι πάντα τον πειράζω. Μου αρέσει κι αυτός πολύ. Έχει μια ευγένεια στα μάτια του, είναι ντροπαλός και πάντα μου χαμογελάει. Το όμορφο πρόσωπό του, με τα καλοσχηματισμένα ζυγωματικά και τη λεπτή, ‘γαλλική’ μύτη, μου θυμίζει τον Michael Jackson.

Μία νύχτα βάλαμε μουσική στου Τζακ – του Βρετανού το κινητό και όταν έπαιξε Michael Jackson σηκώθηκα και πήρα τον Chumbi να χορέψει μαζί μου. Το εκπληκτικό είναι ότι ο Chumbi έχει το ρυθμό μέσα του και την επιθυμία να μου κάνει το χατήρι ακόμη και την ώρα του πάρτι στη σκηνή του φαγητού. Έτσι, άρχισε να χορεύει με στιλ μαζί μου, με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό του. Τον λατρεύω και πιστεύω ότι θα με στηρίξει πολύ κατά την ανάβαση.

Πολύ καλή σχέση αναπτύξαμε επίσης με τον Pasang. Τουλάχιστον αυτός μιλάει λίγα αγγλικά. Όχι πολλά αλλά αρκετά για να επικοινωνούμε. Είναι τεράστιος, δείχνει πολύ δυνατός και έχει ευγενική ψυχή. Αν τον κοιτάξεις από κοντά μοιάζει με τον Richard Gere. Πραγματικά του μοιάζει! Είμαι ανάμεσα σε σταρ του Χόλιγουντ. Σε νεπαλέζικη έκδοση!

Ημερολόγιο Κικής, 9 Μαΐου 2017

Οι ώρες περνούν και η ημέρα για την τελική προσπάθεια πλησιάζει. Η ομάδα των Σέρπα μας βρίσκεται ήδη στα ψηλά basecamp και ετοιμάζουν ήδη το Camp 3 (στα 7.100 μέτρα) και το Camp 4 (στα 7.900), προμηθεύοντάς τα με οξυγόνο και τροφή για την ανάβαση. Μόλις τα camp ετοιμαστούν και οι Σέρπα επιστρέψουν κάτω στο Everest Base Camp θα συζητήσουμε τις πιθανότητες για την πιο κατάλληλη ημερομηνία.

Όλα τα μέλη αναρρίχησης από τις άλλες αποστολές που είχαν πάει σε χαμηλότερο υψόμετρο, επιστρέφουν μία προς μία και το EBC γίνεται σιγά – σιγά πιο πολυσύχναστο.

Αναμένω υπομονετικά την εντολή του Satya να ξεκινήσω το ταξίδι μου στην κορυφή του κόσμου. Μέχρι τότε ξεκουράζομαι στο EBC, προσπαθώντας να κρατήσω σε υψηλά επίπεδα την ενέργεια και τη διάθεσή μου.