Η ικανοποίηση του εμπνευστή της 1ης Μαθητιάδας από την επιτυχία της διοργάνωσης σε Κομοτηνή και Καβάλα

 

Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στην Καλαμίτσα Καβάλας η 1η Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με συμμετοχή παιδιών από όλα τα σχολεία του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Δράμας και της Καβάλας.

Εμπνευστής της διοργάνωσης είναι ο Γιώργος Γάλλος, που το 2002 σκέφτηκε να δημιουργηθεί μια προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και έκανε πριν λίγα χρόνια πράξη το όραμά του, με αποτέλεσμα κάθε δυο χρόνια πλέον να διεξάγεται το μήνα Μάιο στην Πρώτη Σερρών και στην ευρύτερη περιοχή η Μαθητιάδα με συμμετοχή περίπου 1.200 μαθητών γυμνασίων από όλους τους νομούς της Ελλάδας αλλά και ομογενείς από 40 και πλέον χώρες του εξωτερικού.

Φέτος ήταν η πρώτη φορά που το υπουργείο Παιδείας έδωσε τη δυνατότητα διεξαγωγής περιφερειακών μαθητιάδων και η πρώτη περιφέρεια που ανταποκρίθηκε ήταν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο Γιώργος Γάλλος είναι σήμερα μέλος της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής σχολικών αγώνων του υπουργείου Παιδείας και βρέθηκε στην Κομοτηνή, όπου έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος από τον τρόπο που είδε να υλοποιείται το όραμά του.

Ο ίδιος, σε σχέση με το πως σκέφτηκε την ιδέα της Μαθητιάδας, είπε στην εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής: «Μέσα από τη βιωματική εμπειρία και το μάθημα στο γυμνάσιο, μου ήρθε η ιδέα της Μαθητιάδας. Τα παιδιά έχουν το φόβο της αποτυχίας, ότι δηλαδή θα γίνουν …ρεζίλι στους συμμαθητές τους. Σκέφτηκα ότι τα παιδιά χρειάζονται κίνητρα για να μάθουν να αγωνίζονται. Έτσι, δημιουργήσαμε ένα εικονικό και ιδανικό περιβάλλον, όπου τα παιδιά είναι μαζί με τους συμμαθητές τους, φορούν στολές, δοκιμάζουν όλα τα αθλήματα. Με αυτό τον τρόπο είδαμε ότι τα βοηθήσαμε να ξεπεράσουν τους φόβους τους, γιατί αντιλαμβάνονται πως και να χάσουν δεν είναι κακό.

Μέσα από τη διαδικασία του αθλητισμού και του πολιτισμού, τα παιδιά δοκιμάζουν τα αθλήματα χωρίς άγχος. Τα παιδιά χαίρονται πραγματικά τη συμμετοχή. Φυσικά, όταν λέμε πως αξία έχει η συμμετοχή, δεν προάγουμε την ηττοπάθεια, αλλά το πνεύμα πως σημασία έχει τα παιδιά να αγωνίζονται για τη νίκη, είτε την πετύχουν είτε όχι. Τα παιδιά μαθαίνουν να αποδέχονται και την ήττα, γιατί αυτή έρχεται μέσα από αγώνα. Η ζωή είναι γεμάτη ήττες, όμως πρέπει να τις αποδεχόμαστε και να προσπαθούμε ξανά! Έτσι, δημιουργούμε εκτός από αθλητικούς και …ενεργούς πολίτες.

Στη δυσκολία φαίνεται και η …ικανότητα. Η Μαθητιάδα, παρόλα τα οικονομικά προβλήματα και τις δυσκολίες της εποχής δεν σταμάτησε, αντίθετα επεκτείνεται! Εμείς αντιμετωπίζουμε …θετικά τις δυσκολίες, γιατί σε αυτές κινητοποιούνται δυνάμεις, που όταν τα πάντα πάνε καλά, παραμένουν στάσιμες. Βλέπετε εδώ ότι έχουν κινητοποιηθεί όλοι, εθελοντικά, και δείχνουν ότι παρόλη την κρίση υπάρχει περιθώριο για δημιουργία», είπε ο εμπνευστής της Μαθητιάδας.