Το ημερολόγιο της Κικής Τσακαλδήμη από το Έβερεστ! Στα μέσα Μαΐου πιθανότατα η τελική προσπάθεια προς την κορυφή (+photos)

 

Στο Everest Base Camp (EBC) βρίσκεται η αποστολή του Higher Than Everest και φυσικά η θρακιώτισσα Κική Τσακαλδήμη.

Όπως αναφέρει στο ημερολόγιο της η εβρίτισσα ορειβάτης η αποστολή θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαΐου, όπου πιθανότατα θα φτιάξει ο καιρός και θα ξεκινήσει η τελική προσπάθεια προς την κορυφή.

Διαβάστε παρακάτω τρεις από τις ημέρες της Κικής Τσακαλδήμη στα Ιμαλάια, όπως τα δημοσιεύει η ίδια στο ημερολόγιο της:

Ημερολόγιο Κικής, 29 Απριλίου 2017

“Όλοι κοιμούνται εκτός από εμένα. Δεν μπορώ καν να ξαπλώσω να χαλαρώσω. Το αναπνευστικό πρόβλημα επανήλθε όπως και χθες και έχω τρελαθεί. Είναι η δεύτερη νύκτα που δεν μπορώ να αναπνεύσω και αισθάνομαι τόσο εξαντλημένη…”

“Αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα τώρα που υποτίθεται ότι πρέπει να είμαι δυνατή. Προσπαθώ να κρατιέμαι ξύπνα ώστε να είμαι συγκεντρωμένη στις εισπνοές και τις εκπνοές, ειδάλλως δεν θα αναπνέω σωστά και μπορεί να λιποθυμήσω. Θέλω μόνο να κλείσω τα μάτια μου για μία στιγμή”.

“Φανταστείτε ότι όλα αυτά δεν οφείλονται στο μεγάλο υψόμετρο. Είμαι πολύ καλά εγκλιματισμένη. Όλα συμβαίνουν λόγω του ξηρού, κρύου αέρα που ανέπνεα τις τελευταίες ημέρες κατά τη διάρκεια της ανάβασης. Αισθάνομαι τους πνεύμονές μου τόσο πιεσμένους, σα να μην μπορούν να κρατήσουν περισσότερο οξυγόνο. Ας ελπίσουμε ότι τα θερμά λουτρά που κάνω κάθε μέρα και τα χάπια επίσης να λειτουργήσουν και να επανέλθω σύντομα. Σας στέλνω την αγάπη μου και τα φιλιά μου από το EBC!”

Ημερολόγιο Κικής, 30 Απριλίου 2017

“Επιτέλους ο ήλιος ανέβηκε και βγήκα από τη σκηνή μου. Ο Γκούμπου (ο Σέρπα) μου έφερε τσάι στις 7πμ και έκανα ένα ατμόλουτρο στην σκηνή – εστιατόριο. Αισθανόμουν τόσο νυσταγμένη. Ήθελα μόνο να πάρω το πρωινό μου και να προσπαθήσω να δω αν θα μπορούσα να πέσω για ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας”.

“Πραγματικά, μετά το πρωινό πήγα πίσω στη σκηνή μου και ευτυχώς κοιμήθηκα! Το αναπνευστικό δεν ήταν πρόβλημα πλέον. Είναι περίεργο και δύσκολο να το εξηγήσω αλλά αυτά συμβαίνουν στα βουνά. Ένιωσα ανακούφιση από τη στιγμή που μπόρεσα να κοιμηθώ μέσα στην ημέρα, όσο ήθελα”.

“Ο Σάτυα ήταν τόσο καλός μαζί μου. Με άφησε να κοιμάμαι στο μαξιλάρι του όσο εκείνος διάβαζα σιωπηρά το βιβλίο του στο Kindle. Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα ου παίρνω το νέο σιρόπι και τα χάπια που μου έδωσε ο στρατιωτικός ιατρός για τους πνεύμονες και το βήχα μου. Δεν ξέρω πώς αισθάνομαι. Σίγουρα δεν βήχω όσο πριν πια και έχω λιγότερα θέματα με το συνάχι”.

Καλή Πρωτομαγιά φίλοι μου!

“Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι είστε κάπου στην εξοχή και χαίρεστε τη φύση κάνοντας πικνίκ. Με τον ουρανό γεμάτο αετούς και με τα γέλια των παιδιώ να αντηχούν παντού. Για μένα αυτή η ημερομηνία θα είναι μία από τα ίδια”.

“Από τώρα και πέρα πρόκειται να μείνει στο Base Camp (EBC) με τον Satya, προσπαθώντας να ξεκουραστώ και να τρώω όσο μπορώ περισσότερο, μια και έχω χάσει ήδη πολύ βάρος. Θα προσπαθήσω να ανακτήσω δυνάμεις. Στα μέσα Μαίου, κατά πάσα πιθανότητα ο καιρός θα φτιάξει και θα επιχειρήσουμε την τελική μας προσπάθεια προς την κορυφή. Μέχρι τότε χρειάζεται μεγάλη υπομονή μια και δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνεις εδώ στο EBC.”

“Τα περισσότερα μέλη των άλλων αποστολών έχουν φύγει από το Base Camp και πήγαν προς χαμηλότερα υψόμετρα σε αναζήτηση μεγαλύτερης άνεσης, καλύτερου φαγητού, ενός μαλακού κρεβατιού και πιο εύκολης αναπνοής. Έτσι, το EBC είναι πιο ήσυχο τώρα. Μου αρέσει.”

Ημερολόγιο Κικής, 5 Μαΐου 2017

“Κατά διαστήματα, η απόλυτη ησυχία της νύχτας διαταράσσεται από ένα βαθύ υπόκωφο θόρυβο που έρχεται από το βάθος. Είναι οι νυχτερινές κατολισθήσεις είτε από το πέρασμα Col της Lola, όπως το λένε εδώ οι ντόπιοι, είτε από το παραδίπλα βουνό, το Λομπούτσε”.

“Συνήθως τα βράδια είναι ήσυχα. Μόνο πού και πού ακούς κάποιον να ξεροβήχει ή κανένα φερμουάρ σκηνής να ανοίγει. Θα είναι κάποιος που σηκώθηκε νυχτιάτικα για κατούρημα. Αυτό είναι αναπόφευκτο μια και είμαστε υποχρεωμένοι να πίνουμε μεγάλες ποσότητες νερού κάθε μέρα”.