«Παλεύοντας» με τα… κοντάρια στην Κομοτηνή για την ανάδειξη της νέας Στεφανίδη και του νέου Φιλιππίδη

 

Για όλους και για όλα σχετικά με τον κλασικό αθλητισμό στη Θράκη αλλά και ειδικότερα το αγώνισμα του επι κοντώ μίλησε ο προπονητής στίβου και καθηγητής των ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής Κώστας Μαρτινίδης σε συνέντευξη του στο sportsfeed και την «δική μας» Έλενα Καρατζίδου.

Ο Κώστας Μαρτινίδης, που συμμετέχει μαζί με τον Διονύση Αργυρόπουλο στην προσπάθεια ανασύστασης του ΠΑΣ Ρήσσος μετά από κάποια χρόνια απενεργοποίησης, μίλησε για το επί κοντώ  και το πώς αυτό ως αγώνισμα δύσκολα επιβιώνει στη Θράκη. Ένα αγώνισμα με μεγάλη παράδοση στην χώρα μας, από τις εποχές του Ρουμπάνη και του Παπανικολάου, που ακόμα και στην σύγχρονη εποχή έχει μεγάλους πρωταθλητές όπως την Κατερίνα Στεφανίδη που κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τον Κώστα Φιλιππίδη που έχει αναδειχθεί πρωταθλητής κόσμου στον κλειστό στίβο, την Νικόλ Κυριακοπούλου που έχει επίσης μετάλλια σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα αλλά και τον Εμμανουήλ Καραλή, το κορυφαίο όνομα αυτήν την στιγμή στον κόσμο στην ηλικία του.

Ο ΠΑΣ Ρήσσος είναι ο μόνος σύλλογος σε όλη τη Θράκη που ασχολείται με το επί κοντώ. Η Κομοτηνή είναι το μόνο μέρος που έχει κάποιες υποδομές λόγω των ΤΕΦΑΑ, οι οποίες όμως δεν είναι και οι καλύτερες καθώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη συντήρηση.

Αγκάθι αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Μαρτινίδη, και το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη κουλτούρας σχετικά με τον κλασικό αθλητισμό στην Θράκη. Όπως λέει μόνο η Αλεξανδρούπολη έχει καταφέρει κάποια πράγματα γιατί το κυνηγάει και έχει μια παράδοση, δεν ισχύει όμως το ίδιο σε Κομοτηνή και Ξάνθη.

Μεγάλο μερίδιο σ’ αυτό εκτός από τον κόσμο έχει, όπως υποστηρίζει, και ο ΣΕΓΑΣ, ο οποίος δεν στηρίζει όπως θα έπρεπε τις επαρχιακές πόλεις και δεν δίνει την ώθηση σε στελέχη που γνωρίζουν τον στίβο να αναπτύξουν το αίσθημα αυτό σε εκείνους που δεν έχουν την ευκαιρία να βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. «Ταλέντα υπάρχουν αλλά δε μπορούν να ανακαλυφθούν αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι και καταρτισμένοι να τα δουν», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Κώστας Μαρτινίδης.

Τέλος, ο γνωστός θρακιώτης προπονητής εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους κάποιο παιδί πρέπει ν’ ασχοληθεί με το επί κοντώ και τα οφέλη αυτού. Ως ειδικός στο αγώνισμα, θεωρεί πως εάν ένα παιδί έχει πολλά αθλητικά χαρίσματα όπως η ταχύτητα και η αλτικότητα που αποτελούν το Α και το Ω στο επί κοντώ, θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του αθλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΤΙΝΙΔΗ ΣΤΟ SPORTSFEED ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ