Τρισδιάστατο ομοίωμα παλαιστή δημιούργησε ο Γιάννης Μπάρμπας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (+photos)

 

Ένα τρισδιάστατο ομοίωμα παλαιστή κατασκεύασε ο ξανθιώτης καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και επιστημονικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης Γιάννης  Μπάρμπας, το οποίο μάλιστα πρόκειται σύντομα να παρουσιαστεί σε διεθνές συνέδριο λαμβάνοντας την έγκριση για την περαιτέρω ανάπτυξή του αλλά και χρήση του παγκοσμίως. 

Το ομοίωμα αυτό, ο ακριβής τίτλος του οποίου είναι “3D DUTH Wrestling Dummy” εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αποτελέσει το απόλυτο εργαλείο προπόνησης για τους αθλητές πάλης, καθώς θα τους επιτρέπει να προπονηθούν σε πραγματικές συνθήκες αγώνα, με τη μέγιστη ταχύτητα και επαφή, βελτιώνοντας τόσο τη δύναμη, την ταχύτητα, αλλά και την τεχνική τους, δίχως όμως τον κίνδυνο του τραυματισμού.

Συγκεκριμένα, χάρη στο συγκεκριμένο τρισδιάστατο ομοίωμα οι αθλητές θα μπορούν να εξασκούνται στις προπονήσεις τους επάνω σε λαβές στο αντίπαλο σώμα, που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι το ομοίωμα, ενώ αφενός δεν θα κινδυνεύει το ομοίωμα να τραυματιστεί αλλά ούτε και ο κάθε αθλητής. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτόν παρέχεται ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αποθεραπεία από κάποιον τραυματισμό.

Ωστόσο, τέτοια ομοιώματα ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα. Η παγκόσμια καινοτομία αυτού που κατασκευάστηκε στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής είναι ότι την ίδια στιγμή, καταγράφονται από τους αισθητήρες που υπάρχουν πάνω στο ομοίωμα σημαντικά δεδομένα για τον αθλητή, όπως η τεχνική, η ταχύτητα, η ισχύς που χρησιμοποιεί κλπ, τα οποία αποθηκεύονται σε ειδική βάση δεδομένων.

Το ομοίωμα είναι φτιαγμένο από ανθεκτικά και ευέλικτα υλικά, διαθέτει ασύρματο δίκτυο αλλά και Bluetooth, κάμερα πρώτου προσώπου, ακουστικό αισθητήρα, 19 οπτικούς αισθητήρες, 7 αισθητήρες πίεσης και 4 επιταχυνσιόμετρα, τα δεδομένα των οποίων στέλνονται ασύρματα σε υπολογιστή. Στην συνέχεια δίνεται η δυνατότητα στον αθλητή και πρωτίστως στον προπονητή του να συγκρίνουν τα δεδομένα από προπόνηση σε προπόνηση και να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους, βάσει των αποτελεσμάτων της σύγκρισης αυτής.

Πιο συγκεκριμένα, με τις μετρήσεις που προαναφέρθηκαν αλλά και με την βοήθεια ενός συστήματος ανάλυσης που επίσης έχει αναπτύξει ο Γιάννης Μπάρμπας και η ομάδα του, τα γραφήματα που περιγράφουν τη κίνηση κάθε σημείου του σώματος του παλαιστή, και κυρίως των ποδιών, μπορούν να περιγράψουν τα δυνατά και αδύναμα σημεία του παλαιστή στο σύνολο της προπόνησης αλλά και σε ένα σύνολο προπονήσεων σε βάθος χρόνου.

Κάπως έτσι, το τρισδιάστατο ομοίωμα παλαιστή εκτιμάται ότι σε λίγο καιρό θα αποτελεί τον πολυτιμότερο συνεργάτη κάθε αθλητή πάλης. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αποδοχή που θα έχει από την υπόλοιπη παγκόσμια επιστημοτική κοινότητα του αθλήματος, όταν θα παρουσιαστεί και επισήμως στο επόμενο Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης, που θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα στο Νόβισαντ  της Σερβίας.