Super League: Βαριά τιμωρία αλλά όχι αφαίρεση βαθμών στον Ολυμπιακό! Έφεση ο ΠΑΟΚ, τυχερή μέσα στην ατυχία της η… Ξάνθη

 

Γνωστή έγινε το πρωί της Τρίτης η τιμωρία του Ολυμπιακού για όσα συνέβησαν μετά το τέλος του πρώτου ημιτελικού Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ έκανε δεκτή την παρέμβαση του ΠΑΟΚ, διέγραψε μάλιστα από τον πίνακα τον πρώτο παρατηρητή Βαλσαμή για την πλημμελή έκθεση που συνέταξε, ωστόσο αποφάσισε να μην τιμωρήσει με αφαίρεση βαθμών τους Πειραιώτες. 

Συγκεκριμένα επιβλήθηκε στην “ερυθρόλευκη” ΠΑΕ ποινή τεσσάρων αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 150.000 ευρώ. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση, η Πειθαρχική Επιτροπή της Ομοσπονδίας θεωρεί ότι έγιναν όλα αυτά για τα οποία κατηγορείται ο Ολυμπιακός. Τόσο τα εκτεταμένα επεισόδια, όσο επίσης η επίθεση στον β’ παρατηρητή, αλλά και τον διαιτητή του αγώνα, επιβάλλοντας όμως τις χαμηλότερες δυνατές ποινές.  Συγκεκριμένα, σε σχέση με το άρθρο 29 που προβλέπει και την αφαίρεση βαθμών για επιθέσεις σε διαιτητή ή αξιωματούχο, επέβαλε μια αγωνιστική για την επίθεση στους διαιτητές και άλλη μία για την επίθεση στον παρατηρητή.

Εννοείται ότι μετά από αυτήν την εξέλιξη ο Ολυμπιακός στέφεται και μαθηματικά πρωταθλητής, ωστόσο θεωρητικά η υπόθεση μπορεί να σέρνεται στα δικαστήρια. Αφενός υπάρχει και το θέμα με τον Πλατανιά, που δείχνει μόλις να ανοίγει, αφετέρου ακόμα και σε αυτήν την απόφαση υπάρχει δικαίωμα έφεσης, όχι μόνο από τον Ολυμπιακό αλλά και από τον ΠΑΟΚ. Μάλιστα ο τελευταίος σκοπεύει να κυνηγήσει την υπόθεση μέχρι και το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του CAS. Αν συμβεί αυτό, είναι πιθανό να μπλοκαριστεί η διεξαγωγή των πλέι οφ, καθώς για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να επικυρωθεί η βαθμολογία. Αν όμως καθυστερήσουν τα πλέι οφ, τίθεται στον αέρα συνολικά ο σχεδιασμός όλων των ομάδων, καθώς θα τελειώσει πιο αργά η σεζόν για αυτούς και θα ξεκινήσει επίσης πιο νωρίς λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, με ορατό το ενδεχόμενο κάποια στιγμή στη νέα σεζόν οι παίκτες τους να «σκάσουν».

Η καυτή πατάτα θα περάσει προφανώς και στον πρόεδρο της Super League και αντιπρόεδρο της Ξάνθης Γιώργο Στράτο, ωστόσο σε σχέση με την ομάδα της Ξάνθης όλα αυτά μάλλον τελικά δείχνουν ότι μπορεί να μην πρόλαβε την πέμπτη θέση και την είσοδο στα πλέι οφ, αλλά ίσως βγει τυχερή μέσα στην ατυχία της. Θα μπορέσει να κάνει κανονικά τον προγραμματισμό της, να ξεκουραστούν οι παίκτες της και χωρίς την υποχρέωση έξι επιπλέον δύσκολων αγώνων που κανείς δεν θα ξέρει αν και πότε θα διεξαχθούν, θα ετοιμαστεί για τη νέα χρονιά, περιμένοντας και για το ενδεχόμενο κάποια από τις πρώτες πέντε ομάδες να μην λάβει αδειοδότηση, ώστε να βγει από το παράθυρο στην Ευρώπη, όπως συνέβη και τέσσερα χρόνια πριν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ: 

Αριθμός απόφασης 110/2017
Δίκασε την υπόθεση κατά του Θεμιστοκλή Βαλσάμη, παρατηρητή του διεξαχθέντος στις 13.4.2017 αγώνος μεταξύ των ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΑΕΚ, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της 5ης φάσης του Κυπέλλου Επαγγελματικών Ομάδων. 
Κήρυξε τον εγκαλούμενο, Θεμιστοκλή Βαλσάμη, πειθαρχικά ελεγκτέο για την αναλυτικώς περιγραφόμενη στο σκεπτικό της παρούσας πράξη. 
Επέβαλε στον εγκαλούμενο την πειθαρχική ποινή της διαγραφής από τον οικείο πίνακα Παρατηρητών.

Αριθμός απόφασης 111 /2017
Συνεκδίκασε αντιμωλία των διαδίκων τις υποθέσεις α) επί της υπ’ αριθμ. πρωτ. 11357/19-4-2017 κλήσης (Π.Ε.)  προς απολογία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, β) επί της υπ’ αριθμ. πρωτ. 11417/19-4-2017 κλήσης της παρούσας Επιτροπής προς απολογία της ΠΑΕ Ολυμπιακός (δίωξη αναπληρωτή υπευθύνου άσκησης πειθαρχικής δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων) και γ) επί της υπ’ αριθμ. πρωτ. 11452/20-4-2017 πρόσθετης παρέμβασης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Δέχθηκε την πρόσθετη παρέμβαση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Κήρυξε πειθαρχικά ελεγκτέα την ΠΑΕ Ολυμπιακός για τις αναφερόμενες στο σκεπτικό πράξεις.
Επέβαλε στην ΠΑΕ Ολυμπιακός τις εξής ποινές: α) για την πράξη των εκτεταμένων επεισοδίων (άρθρο 14 παρ. 1, 2, άρθρο 15 παρ. 6 περ. α’, β’, γ’ Πειθαρχικού Κώδικα) χρηματική ποινή ύψους εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ και ποινή διεξαγωγής δύο (2) αγώνων χωρίς θεατές, β) για την πράξη της βίας σε βάρος του διαιτητή του αγώνα (άρθρο 29 παρ. 1 και 4 Πειθαρχικού Κώδικα) ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές (άρθρο 29 παρ. 4 περ. α’), γ) για την πράξη της παράνομης εισόδου οπαδών της εγκαλουμένης στο χώρο των αποδυτηρίων των διαιτητών (άρθρο 12 παρ. 5 Κ.Α.Π. Επαγγελματικών Ομάδων σε συνδυασμό με άρθρα 1 και 26 Πειθαρχικού Κώδικα) χρηματική ποινή ύψους πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, δ) για την πράξη της βίας σε βάρος του βοηθού παρατηρητή του αγώνα (άρθρο 29 παρ. 1 και 4 Πειθαρχικού Κώδικα) ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, ε) για την πράξη της αφής πυρσών, κροτίδων και καπνογόνων στις κερκίδες πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια του αγώνα (άρθρα 14 παρ. 1, άρθρο 15 παρ. 2 περ. α’ Πειθαρχικού Κώδικα) χρηματική ποινή ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. 
Συγχώνευσε α) τις ως άνω χρηματικές ποινές, επιβάλλοντας συνολική χρηματική ποινή ύψους εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, β) τις ως άνω ποινές διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, επιβάλλοντας συνολική ποινή διεξαγωγής τεσσάρων (4) αγώνων χωρίς θεατές.