Πώς οι XanthiFans από «επικριτές» του Πανόπουλου έγιναν «υμνητές» του μεγαλομετόχου της Ξάνθης

 

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι XanthiFans είναι το πιο δυναμικό κομμάτι οπαδικού συνδέσμου που έχει απομείνει στην Ξάνθη, αν όχι το… μοναδικό. Ολιγομελές συγκριτικά με άλλες ομάδες σε άλλες πόλεις, αλλά με σταθερή παρουσία στις καλές και τις άσχημες στιγμές της ομάδας.

Η σχέση τους με τον μεγαλομέτοχο Χρήστο Πανόπουλο έχει περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα, όμως πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι πλέον υπάρχει μια απόλυτη χημεία με την ιδιοκτησία της ΠΑΕ, καθώς οι όποιες επικριτικές φωνές υπήρχαν προς το πρόσωπο του μεγαλομετόχου δείχνουν πλέον είτε να σιωπούν είτε να έχουν απομακρυνθεί από τις τάξεις του συνδέσμου.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, μετά την ήττα στην Λάρισα, προκάλεσε σε πολλούς έκπληξη. Συνήθως, ειδικά μετά από ήττες, οι ανακοινώσεις των οπαδών είναι για να γκρινιάξουν. Ωστόσο αυτή τη φορά οι XanthiFans ήθελαν να εκφράσουν ευχαριστίες. Και αυτές ξεκίνησαν από τον μεγαλομέτοχο για την εξασφάλιση της έκτης θέσης στο πρωτάθλημα, που αναμφισβήτητα αποτελεί μεγάλη επιτυχία.

Βλέποντας το παράδειγμα της γειτονικής Κομοτηνής, όπου ο Πανθρακικός οδηγήθηκε στην διάλυση, αλλά και των επίσης γειτονικών και εξίσου ιστορικών ομάδων του ΑΟ Καβάλας και της Δόξας Δράμας, καταλαβαίνει και ο πιο αδαής φίλαθλος ότι χωρίς Πανόπουλο, η Ξάνθη δεν θα υπήρχε για πολλά χρόνια στην Α’ Εθνική. Και κάπως έτσι, οι κριτικές που υπήρχαν στο παρελθόν κατά του μεγαλομετόχου έγιναν… ύμνοι προς το πρόσωπό του.

Μάλιστα, οι ύμνοι αυτοί έρχονται λίγες μέρες αφότου ο Χρήστος Πανόπουλος έριξε με τον πιο επίσημο τρόπο την ιδέα για δημιουργία μιας ενιαίας ομάδας στην Θράκη, που θα έχει βάση στην Ξάνθη αλλά όχι σταθερή έδρα στα Πηγάδια. Πρόκειται για πρόταση που όπως αποκάλυψε το ThrakiSportS, ο Πανόπουλος είχε εκφράσει ήδη από τα τέλη της προπερασμένης δεκαετίας και επανέφερε στο προσκήνιο σχεδόν 20 χρόνια μετά. Τότε είχαν πέσει και τα τσιμέντα από τις αντιδράσεις των οπαδών.

Ήταν εκείνη ουσιαστικά την εποχή που είχαν μπει οι βάσεις για την δημιουργία των XanthiFans. Οι Rebels και οι Θράκες, οι πρώτοι αρκετά δυναμικοί σύνδεσμοι οπαδών στην Ξάνθη αλλά και με μεγάλη κόντρα να έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους, οδηγήθηκαν στην διάλυση και οι Ακρίτες που είχαν δημιουργηθεί, ήταν ένας σύνδεσμος «καλοβαλμένων κοινωνικά Ξανθιωτών» που όλοι υποστήριζαν ότι είχε ιδρυθεί με τις ευλογίες (αν όχι την επιθυμία) Πανόπουλου, χωρίς ποτέ να πηγαίνει απέναντι στις επιλογές του.

Σε μια περίοδο που ο πολύς κόσμος είχε αρχίσει να εγκαταλείπει το γήπεδο ως αντίδραση για την αλλαγή χρώματος, την αλλαγή σήματος, ακόμα και την μετακόμιση από το ιστορικό γήπεδο του ΑΟΞ έξω από την πόλη, στο ιδιόκτητο των Πηγαδίων, οι πολλές μεμονωμένες επικριτικές φωνές έγιναν πριν δεκαπέντε χρόνια μια ιντερνετική αρχικά παρέα που στην πορεία, πέντε έξι χρόνια μετά, αποφάσισε κι έδωσε συνδεσμιακή υπόσταση στην αγάπη της για την ομάδα.

Η διάθεση στις διαδικτυακές συζητήσεις ήταν εμφανώς επικριτική για πολλές από τις επιλογές Πανόπουλου, αν και πάντα υπήρχε και η αναγνώριση για τα πολλά που έχει προσφέρει στην ομάδα. Κυρίως τα παράπονα είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι η Ξάνθη δεν έπαιρνε εισιτήρια για εκτός έδρας αγώνες ή θέσπιζε τις κάρτες διαρκείας ως μόνο τρόπο εισόδου στα εντός έδρας παιχνίδια. Η ΠΑΕ προωθούσε διαρκώς του Ακρίτες, που ήταν τον αντίπαλον συνδεσμικό δέος. Ώσπου ο Πανόπουλος έκανε την πρώτη κίνηση ματ.

Ήταν άνοιξη του 2010 όταν ο Πανόπουλος τοποθέτησε συμβολικά στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ τον Γιώργο Κεχλιμπάρη, εκ των εμπνευστών – ιδρυτών των XanthiFans. Ωστόσο σε αντίθεση με αυτό που εκτίμησαν πολλοί, οι XanthiFans με την κίνηση αυτήν δεν «εξαγοράστηκαν». Πέντε χρόνια πριν, σε έναν αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα στα Πηγάδια, το γήπεδο άρχισε εν χoρώ να βρίζει τον Πανόπουλο, με πρωτεργάτες τα οργανωμένα μέλη.

Το γεγονός πλήγωσε εγωισμούς και προκάλεσε μεγάλη κρίση στις σχέσεις Πανόπουλου – XanthiFans, οι οποίοι στο μεταξύ είχαν καταφέρει να αποτελούν δυναμικό και παρεμβατικό σύνδεσμο οπαδών. O Πανόπουλος ζήτησε συνάντηση μαζί τους, σε αυτήν παραβρέθηκαν περίπου 20 άτομα των XanthiFans και σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, οι τόνοι ανέβηκαν και η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα, με τους οργανωμένους ουσιαστικά να αποχωρούν αφού «τα άκουσαν» από τον ιδιοκτήτη, δυσαρεστημένοι και αρκετά προβληματισμένοι.

Λίγο καιρό μετά, ο Κεχλιμπάρης παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη, δηλώνοντας ότι ήλπιζε με την παραίτησή του αυτήν να υπάρξει κάποια ευαισθητοποίηση για να βρεθεί μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στην διοίκηση της ΠΑΕ και τις τάξεις των οπαδών.

Τελικά αυτό έγινε σταδιακά το επόμενο διάστημα, αλλά χρειάστηκαν υποχωρήσεις από την πλευρά Πανόπουλου που κατάλαβε ότι είναι καλύτερα να έχει τους οργανωμένους τουλάχιστον οπαδούς με το μέρος του παρά απέναντί του, αλλά και γενναίες ανακατατάξεις στον σύνδεσμο, που παρέμενε και παραμένει το μοναδικό δυναμικό συνδεσμικό κομμάτι στην πόλη και σταδιακά άρχισε να επεκτείνεται και σε άλλα αθλήματα αλλά και σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Βέβαια, για δυο τρία χρόνια ο σύνδεσμος έδειχνε να διατηρεί την αυτονομία του. Πέρασε μια μεγάλη κρίση με τα κλειστά γραφεία του εξαιτίας του περίφημου νόμου που δεν επέτρεπε τις λέσχες φιλάθλων και όριζε υπεύθυνες τις ομάδες για αυτές. Σε κρίσιμα ζητήματα εξέφρασε τις αντιθέσεις της στις αποφάσεις της διοίκησης, όπως με το περίφημο «όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν», μετά την αποπομπή του Σάκη Τσιώλη από την ομάδα. Αλλά σε άλλες, γινόταν ο προπομπός για να αναλάβει δράση η διοίκηση, όπως με την περίφημη τιμωρία των δύο παικτών της ομάδας Κ20 της Ξάνθης για την φωτογραφία τους με τον Πράνιτς του Παναθηναϊκού.

Οι σχέσεις σταδιακά όχι απλά εξομαλύνθηκαν αλλά πέρασαν στο άλλο άκρο. Μπορεί επισήμως  να μην υπάρχει εκπρόσωπος των XanthiFans στο Δ.Σ. της ΠΑΕ, ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι πρωτοκλασάτα στελέχη τους αποτελούν σταθερούς συνομιλητές με τα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης. Η ΠΑΕ όχι απλά αποδέχθηκε αλλά τελικά αναζήτησε την συνεργασία με τους XanthiFans, ώστε ο σύνδεσμος να αποτελέσει τον βασικό προμηθευτή εισιτηρίων και καρτών διαρκείας για τους οπαδούς, οργανωμένους και μη, στους πιο κρίσιμους αγώνες που έδωσε.

Ο ρόλος των XanthiFans ήταν καταλυτικός και η συνεργασία με την ΠΑΕ απαραίτητη για την οργάνωση των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους ευρωπαϊκούς αγώνες το καλοκαίρι του 2013, στο μπαράζ παραμονής με τον Ολυμπιακό Βόλου στο Χαριλάου τον Ιούνιο του 2014 αλλά και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ τον Μάιο του 2014. Τελικά αυτό το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Κεχλιμπάρης με την ηχηρή παραίτησή του το 2012 έγινε αντιληπτό από όλους. Και κάπως έτσι, επάνω στην δική του «θυσία», φτάσαμε στην κοινή γραμμή ΠΑΕ και οπαδών.

Διαφωνίες ενίοτε μπορεί να υπάρχουν. Ωστόσο δεν εκφράζονται. Και τα όποια παράπονα των XanthiFans περιορίζονται σε παίκτες. Σπανίως αγγίζεται πλέον η διοίκηση, όπως για παράδειγμα συνέβαινε στις ανακοινώσεις σε βάρος του Γιώργου Καζναφέρη κατά την πρώτη θητεία του στην Ξάνθη. Και σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν εκφράζονται με επίσημο τρόπο οι όποιες αντιρρήσεις υπάρχουν για τις απόψεις του Πανόπουλου, ακόμα και αν λέει κάτι που δεν αρέσει στους πολλούς, όπως η ενιαία ομάδα στην Θράκη με έδρα και στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη. Αντιθέτως, πλέον εκφράζονται ύμνοι και ευχαριστίες προς το πρόσωπό του.

Αλλά και ο Πανόπουλος, δεν είναι πλέον λίγες οι φορές που φροντίζει να εκθειάζει ονομαστικά στις περιβόητες ανακοινώσεις του «αυτά τα λίγα παιδιά των Xanthifans», με κάποια από τα οποία είχε φτάσει στο σημείο να… αλληλοβρίζεται μερικά χρόνια πριν. Με ευθύνη και του ιδίου, έχει αντιληφθεί ότι αυτοί είναι που έχουν απομείνει να είναι πιστοί στην ομάδα και οφείλει να τους σέβεται. Το ζήτημα πλέον και για τις δύο πλευρές είναι να πείσουν τον κόσμο ότι πρέπει να επιστρέψει στο γήπεδο, ώστε είτε υπό την ομπρέλα των XanthiFans είτε με κάποιον άλλον τρόπο, να θυμίσουν και πάλι τα Πηγάδια από τη νέα περίοδο έδρα…