Η Ελληνίδα φοιτήτρια που κέρδισε διεθνή διάκριση παρουσιάζοντας τον Έβρο ως γέφυρα

 

Το πρώτο βραβείο (Grand Prize) στον διεθνή διαγωνισμό “Unbuilt Visions 2016”, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, κέρδισε η φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δανάη Τουρσόγλου-Παπαλεξανδρίδου για τη διπλωματική της εργασία, με τίτλο “Αφηγηματικές Μεταβάσεις”, με σημείο εκκίνησης τη μετανάστευση.

Η διπλωματική εργασία εκπονήθηκε το 2016 στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής Μαρίας Βογιατζάκη.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον Οργανισμό “D3 space” που ιδρύθηκε το 2008, με στόχο να εγείρει αρχιτεκτονικό διάλογο εκτός γεωγραφικών, ιδεολογικών ορίων και εξειδικεύσεων και να προωθεί νέες οπτικές στη σύγχρονη τέχνη, την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό προσφέροντας ευκαιρίες ανάδειξης αλλά και υλικό για ανερχόμενους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές κ.ά.

Θέτοντας ως σημείο εκκίνησης τη μετανάστευση, σύμφωνα με το pontos-news.gr η εργασία προτείνει ότι “υπάρχοντας σε συμπάθεια (συν-πάθεια) με την ανθρώπινη δραστηριότητα και τις μεταβολές των φυσικών και τεχνητών στοιχείων, θα μπορούσε να προκύψει ένα νέο είδος εδάφους, ατέρμονα μεταλλασσόμενο. Η διαφυγή προς μια γη ικανή να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε κάθε είδους δραστηριότητα είναι ικανή να συμβάλει στην απελευθέρωση από κάθε ορισμένο όριο. Ως περιοχή επιλέχθηκε αυτή μεταξύ της Ορεστιάδας και του ποταμού Έβρου. Ο ποταμός Έβρος αναλύεται ως στοιχείο που είτε διαχωρίζει είτε συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία.

Διαβάστε λεπτομέρειες για την αρχιτεκτονική αυτή εργασία με ένα κλικ ΕΔΩ.